Μπορείς να πεις “δεν ξέρω” σε μια συνέντευξη;

By Collegelink Team

Σε μια συνέντευξη έχεις ένα πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα στο οποίο πρέπει να πείσεις τ@ν recruiter για τις γνώσεις και τις δεξιότητές σου.

Άρα, μπορείς όντως να παραδεχτείς ότι δεν γνωρίζεις την απάντηση στην ερώτηση;

Ή μήπως είναι καλύτερα να προσπαθήσεις να σκαρφιστείς κάτι μόνο και μόνο για να δώσεις μια απάντηση;

Θα λειτουργήσει εναντίον σου αν δεν γνωρίζεις την απάντηση;

Αν δεν σου έχει ήδη συμβεί, θα σου συμβεί. Όλοι μας κάποια στιγμή θα έρθουμε αντιμέτωποι με μια ερώτηση για την οποία δεν θα ξέρουμε την απάντηση. Ευτυχώς, σπάνια αυτό αποτελεί πρόβλημα. Το κατά πόσο @ recruiter το “ανέχεται” εξαρτάται από το είδος της ερώτησης.

Παρακάτω έχουμε κατηγοριοποιημένες τις ερωτήσεις και κατά πόσο είναι “κακό” να μην έχεις τις απαντήσεις σε αυτές:

  • Οι κλασικές ερωτήσεις
    Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να το λέμε: η σωστή προετοιμασία για μια συνέντευξη εργασίας είναι ΠΑΡΑ πολύ σημαντική.
    Στους περισσότερους recruiters δεν αρέσει να είσαι υπερβολικά μετριόφρων στις ερωτήσεις “πες μας μερικά πράγματα για εσένα” ή “πες μια για την πιο πρόσφατη εμπειρία σου”.
    Παρ’ όλα αυτά, όλοι αναγνωρίζουμε ότι το άγχος πολλές φορές αποτελεί παράγοντα που μας κάνει να ξεχνάμε κι αυτά που ξέρουμε. Σε αυτή την περίπτωση, οι περισσότεροι recruiters θα είναι ελαστικοί και θα σου δώσουν λίγο χρόνο ώστε να συντονίσεις τις σκέψεις σου.

 

  • Βασικές ερωτήσεις για τον κλάδο που δραστηριοποιείται  η επιχείρηση
    Επιτρέπεται να μην ξέρεις τα 4 P του marketing όταν κάνεις αίτηση για μια θέση σε αυτόν τον κλάδο; Η απάντηση είναι: εξαρτάται! Σύμφωνα με την Ruth Cimpoy – recruiter σε συμβουλευτική εταιρεία- το να μην γνωρίζει κάποιος την απάντηση σε μια σχετικά απλή ερώτηση για τον κλάδο που έχει αποφασίσει να εργαστεί, ακόμη και αφού του δοθεί χρόνος για να σκεφτεί, μπορεί να είναι καταστροφικό. Μια τέτοια κατάσταση όμως είναι πολύ σπάνια, συνήθως απλώς δεν ξέρουμε αρκετά. If that’s the case, προτείνεται να δείχνουμε την διάθεση μας για εξέλιξη.
    Για παράδειγμα μια αποδεκτή απάντηση θα ήταν:
    Γνωρίζω ότι το επίπεδο των γνώσεων μου δεν ανταποκρίνεται πλήρως στις προσδοκίες σας, είμαι όμως πρόθυμ@ να διαβάσω σχετικά ή και να παρακολουθήσω κάποιο σχετικό σεμινάριο αν το κρίνετε απαραίτητο.

 

  • Περίπλοκες ερωτήσεις
    Κάποιοι προτιμούν να κάνουν δύσκολες ερωτήσεις, όπως για παράδειγμα “αν έπρεπε να εργαστείς πάνω στο τάδε project, πως θα το προσέγγιζες;”.
    Έχοντας επίγνωση για την δυσκολία μιας τέτοιας ερώτησης δεν περιμένουν την “σωστή” απάντηση αλλά να δουν τη λογική σου. Εδώ, σπάνια θα υπάρξει μια “λάθος” απάντηση που θα λειτουργήσει εναντίον σου. Μια καλή προσέγγιση αυτής της ερώτησης είναι να αντισταθμίσεις την έλλειψη γνώσης δείχνοντας περιέργεια και όρεξη να ακούσεις. Θα μπορούσες δηλαδή να πεις: “Παραδέχομαι πως δεν ξέρω, θα μπορούσατε να μου εξηγήσετε πως λειτουργεί;”

 

  • Ερωτήσεις παγίδα
    Ένας/μία recruiter μπορεί εσκεμμένα να προσπαθήσει να σε… εκπλήξει με μια κάπως περίεργη ερώτηση όπως για παράδειγμα “Πόσα σωληνάρια κόλλας χρειάζονται για να χτίσεις το τάδε μοντέλο;”.
    Τέτοιες ερωτήσεις συναντάμε συνήθως σε συνεντεύξεις για συμβουλευτικές εταιρείες. Στόχος τους είναι να δουν πως λειτουργείς υπό πίεση καθώς και τον τρόπο σκέψης σου και σπάνια να δουν αν όντως γνωρίζεις την απάντηση.

 

Μπορείς να πεις ψέματα αν δεν γνωρίζεις;

Είναι δελεαστικό να πεις ένα ψεματάκι αν πιστεύεις ότι @ recruiter δεν θα μπορέσει να επαληθεύσει την απάντησή σου ή να κάνεις μια καλή μαντεψιά με την ελπίδα ότι θα αφήσεις καλές εντυπώσεις.

Δεν θα το προτείναμε ωστόσο! Είναι πιθανό κατά τον πρώτο καιρό της εργασίας σου να “ξεσκεπαστεί” το ψέμα σου καθώς αν μιλάμε για γνώσεις ή δεξιότητες μπορεί να χρειαστεί να τις χρησιμοποιήσεις και να μην ξέρεις πως. Όπως καταλαβαίνεις κάτι τέτοιο θα φέρει σε δύσκολη θέση τόσο εσένα όσο και το άτομο που σε προσέλαβε. Η επινόηση μιας απάντησης δείχνει αδυναμία και αναξιοπιστία. Δεδομένων των παραπάνω, κανείς δεν θέλει να δουλέψει με ένα τέτοιο άτομο τη στιγμή που η απόκρυψη της άγνοιας μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα στα projects ή τους συνεργάτες. Αντίθετα, ένα άτομο με το οποίο θέλουμε να συνεργαστούμε είναι ειλικρινές και λειτουργεί με διαφάνεια, για αυτό και είναι προτιμότερο να παραδεχθείς ότι δεν γνωρίζεις κάτι μιας και αυτό είναι που θέλουμε να δούμε και στις εργασιακές σου ημέρες.

Ας δούμε τώρα 5 tips που θα σε βοηθήσουν να αντιδράσεις καλά όταν δεν γνωρίζεις την απάντηση:

  1. Μην πανικοβληθείς!
    Νιώθεις τον ιδρώτα να στάζει στο μέτωπο σου;
    Όποτε έρχεσαι αντιμέτωπ@ με μια ερώτηση στην οποία δεν έχεις την απάντηση προσπάθησε να παραμείνεις χαλαρ@ και να παίρνεις βαθιές ανάσες. Μην φοβάσαι την σιωπή. Το να παραμένεις ήρεμος δείχνει στον recruiter ότι μπορείς να διαχειριστείς την πίεση.
  2. Καθυστέρησε.
    Αν έχεις μια γενική ιδέα της απάντησης αλλά δεν είσαι σε θέση να την αρθρώσεις σωστά προσπάθησε να κερδίσεις λίγο χρόνο ζητώντας τους να αναδιατυπώσουν την ερώτηση ή να ξεκαθαρίσουν κάποιο σκέλος της. Αυτό θα δώσει στο μυαλό σου τον απαραίτητο χρόνο ώστε να ενώσει όλα τα κομμάτια του puzzle.
  3. Ψάξε για στοιχεία.
    Κάνοντας σχετικές ερωτήσεις μπορεί να καταλάβεις καλύτερα τι είναι αυτό που ζητάει ο recruiter από εσένα. Διερεύνησε το topic μήπως μπορέσεις να λάβεις λεπτομέρειες που θα σε βοηθήσουν να το κατανοήσεις καλύτερα.
    Αν @ recruiter σε ρωτήσει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να προσεγγίσεις ένα συγκεκριμένο project θα μπορούσες να απαντήσεις: “Για να σας δώσω μια πιο κατάλληλη απάντηση, θα μπορούσατε να μου πείτε πως αντιμετωπίζει ως τώρα η εταιρεία αυτό το project;
  4. Κάνε τις σκέψεις σου δυνατά.
    Όταν ο recruiter σου κάνει επίτηδες μια περίπλοκη ερώτηση συνήθως θέλει να δει πως προσεγγίζεις την επίλυση προβλημάτων. Γι’ αυτό αν σε ρωτήσουν πως θα “έστηνες” ένα project αλλά δεν έχεις ξεκάθαρη ιδέα για το τελικό αποτέλεσμα, μπορείς απλώς να εξηγήσεις τα βήματα που θα ακολουθούσες: “Αρχικά, θα μιλούσα με τον πελάτη για να καταλάβω τι ακριβώς ζητάει και έπειτα πιστεύω ότι είναι σημαντικό να..” .
    Πολλές φορές η διαδικασία σκέψης είναι πιο σημαντική από την απάντηση αυτή καθαυτή.
  5. Απάντα..αργότερα!
    Όταν έρχεσαι αντιμέτωπ@ με μια περίπλοκη ερώτηση μην διστάσεις να δεσμευτείς ότι θα την απαντήσεις αργότερα: “Αυτή η ερώτηση χρήζει περαιτέρω σκέψης, μπορώ να την απαντήσω μερικώς αλλά θα προτιμούσα να την σκεφτώ και να σας δώσω μια πιο ολοκληρωμένη απάντηση αργότερα”.
    Το “αργότερα” μπορεί να είναι το τέλος της συνέντευξης ή κάποιο follow up email. Είναι ένας τρόπος να δείξεις αφοσίωση και σοβαρότητα και πιθανότατα θα σε κάνει να ξεχωρίσεις περισσότερο απ’ ότι αν αποφύγεις να απαντήσεις.

Η νοοτροπία σου κατα τη διάρκεια μιας συνέντευξης είναι το συστατικό της επιτυχίας.
Δεν χρειάζεται να είσαι τέλει@ για να πάρεις μια δουλειά. Το να μην έχεις την απάντηση σε μια ερώτηση είναι σπάνια καθοριστικό, ενώ το να προσπαθείς να “ξεφύγεις” με ένα ψέμα μετατρέπει την αίτηση σου σε μια ωρολογιακή βόμβα.

 

Άρα, μπορείς να πεις “Δεν ξέρω”;
“Εμμ, hard to say, θα σας ήταν εύκολο να επαναδιατυπώσετε την ερώτηση;”