Όταν τίθεται το δίλημμα μεταξύ μιας «σίγουρης» δουλειάς και της δουλειάς των «ονείρων» σου είναι δύσκολο να απορρίψεις την πρώτη, αν δεν είναι εγγυημένη η δεύτερη.
Έτσι το αρχικό δίλημμα μετατρέπεται σε: Αν δεχτώ μία πρόταση για μια δουλειά για την οποία δεν ενθουσιάζομαι ιδιαίτερα, να την δεχτώ ή να συνεχίσω να ψάχνω;
Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση εξαρτάται από την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι. Υπάρχουν συγκεκριμένες συνθήκες στις οποίες σε συμφέρει να δεχτείς: αν, για παράδειγμα, χρειάζεται να αποκτήσεις κάποιου είδους εμπειρία, αν είσαι στενά οικονομικά, ή γιατί αυτή η θέση μπορεί να αποτελέσει ένα μικρό σκαλοπάτι για την καριέρα που αγαπάς.
Να θυμάσαι: καμία δουλειά δεν χρειάζεται να είναι η δουλειά των ονείρων σου, αλλά κάθε θέση που αναλαμβάνεις καλό θα είναι να σου δίνει ένα πλεονέκτημα σχετικά με εργασιακό μονοπάτι που θες να ακολουθήσεις.
Ανακάλυψε μοναδικές ευκαιρίες καριέρας που θα σε ενθουσιάσουν 😉
Παρακάτω θα βρεις έναν οδηγό που θα σε βοηθήσει να αποφασίσεις αν πρέπει να δεχτείς μια όχι και τόσο συναρπαστική θέση.
Ναι: Αν θα σε βοηθήσει μακρονόνια να πετύχεις τους μεγαλύτερους στόχους σου.
Σε περίπτωση που στον κλάδο σου επικρατεί η λογική πως για κάνα δύο χρόνια θα χρειαστεί να εκτελείς χρέη ενός ρόλου όχι και τόσο εκλυστικού ρόλου, καλό θα είναι να το αποδεχτείς- αρκεί βέβαια να σιγουρευτείς ότι αυτό είναι μέρος κάποιου μεγαλύτερου σχεδίου.
Όχι: Αν αναβάλεις σημαντικούς στόχους.
Αν η φιλοδοξία σου είναι να γίνεις σχεδιαστής αλλά η θέση που σου προσφέρεται είναι του social media manager (χωρίς προοπτικές εξέλιξης ή αλλαγή ρόλου), τότε το συμφέρον σου είναι να την απορρίψεις.
Ναι: Αν ο μισθός είναι αρκετά υψηλός ώστε να σου λύσει άλλα προβληματα στην ζωή σου.
Αν έχεις κάποιο φοιτητικό χρέος, θες για κάποιο δικό σου λόγο να αποτεμιεύσεις, θες να μετακομίσεις και να μείνεις μόνο σου, έχεις κάποιο θέμα υγείας το οποίο χρειάζεται να καλύψεις, μια θέση με υψηλές αποδοχές μπορεί να σε απαλλάξει από το άγχος αυτό και να κάνει την ζωή σου πιο εύκολη (μέχρι φυσικά να είσαι σωματικά και ψυχικά σε θέση να ακολουθήσεις την καριέρα που αγαπάς).
Όχι: Αν ο μισθός δεν έχει μεγάλη διαφορά από αυτόν που έχεις τώρα.
Η αλλαγή δουλειάς θα πρέπει να γίνεται για εξέλιξη καριέρας, πολύ πιο ενδιαφέρουσα θέση, ή σημαντική άνοδο στον μισθό- και όχι για μία ακόμα βαρετή θέση με αντίστοιχες απολαβές.
Ναι: Αν θα αποκτήσεις εμπειρία που θα σε βοηθήσει να χτίσεις την καριέρα σου.
Ακόμη και αν η περιγραφή θέσης μοιάζει ανιαρή, αν μπορείς να αποκτήσεις βασική εμπειρία και πολύτιμες δεξιότητες, αξίζει να το τολμήσεις! Έπειτα αφού θα έχεις γεμίσει λίγο παραπάνω το βιογραφικό σου θα μπορείς να στοχεύσεις σε πιο συναρπαστικές θέσεις όπου θα μπορείς να ξεδιπλώσεις τα νέα σου ταλέντα.
Όχι: Αν είναι παρόμοια κίνηση.
Αν η θέση είναι ίδια με αυτή που είσαι ή ήσουν στο παρελθόν, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποκτήσεις πολύτιμη εμπειρία ή ικανότητες στον τομέα σου. Πες πάσο!
Ναι: Αν υπάρχει δυνατότητα ανέλιξης
Ίσως στην αρχή να είσαι στην υποδοχή, αλλά η εταιρία είναι επιτυχημένη σε αυτό που δραστηριοποιείται και είναι γνωστή για την πρόσληψη σε νέες θέσεις πρώτα ατόμων εκ των έσω της εταιρίας. Ή υπάρχει μία θέση management η οποία μπορεί να γίνει δική σου σε δύο χρόνια. Κάποιες φορές χρειάζεται να κάνουμε κάποιες θυσίες προκειμένου να αποκτήσουμε αργότερα αυτό που πραγματικά θέλουμε- απλά είναι σημαντικό να σιγουρευτούμε πως αξίζει το τίμημα.
Όχι: Αν είναι αδιέξοδο
Αν στην δουλειά των ονείρων σου βλέπεις ανθρώπους οι οποίοι εδώ και δεκαετίες δεν εξελίσσονται, δεν ανεβαίνουν θέσεις, δεν δείχνουν σημάδια αποχώρησης προκείμένου να έρθει νέος φρέσκος αέρας εργαζομένων ή γνωρίζεις ότι δεν θα δεχτούν ποτέ την ενδεχόμενη επιθμία σου να αλλάξεις τμήμα, μην την δεχτείς!
Ναι: Αν είσαι άνεργος και κάνεις επανειλημμένα αιτήσεις χωρίς επιτυχία.
Μια μακρά περίοδος απραγίας και ανεργίας μπορεί να χτυπήσουν το καμπανάκι του κινδύνου στους πιθανούς εργοδότες. Αν οι μήνες περνούν και καμία άλλη πρόταση δεν έρχεται, δέξου την θέση. Αυτό σου επιτρέπει να κερδίσεις χρήματα όσο ψάχνεις για κάτι άλλο και δεν καταλήγεις σι μια πιο απελπιστική κατάσταση.
Όχι: Αν είσαι ένας ευχαριστημένος εργαζόμενος και δεν πιστεύει ότι η θέση θα σε ωφελήσει περισσότερο.
Δεν υπάρχει κανένα πλεονέκτημα στην αλλάγη δουλειάς έτσι απλά για να αλλάξει η ρουτίνα. Συνέχισε να ψάχνεις για κάποιον ρόλο που θα φέρει θετικό αντίκτυπο στην ζωή σου.
Αν αποφασίσεις να δεχτείς έναν ρόλο για τον οποίο δεν είσαι και τόσο ενθουσιασμένος έχε στο νου δύο πράγματα. Πρώτον, να είναι ξεκάθαρος στο μυαλό σου ο λόγος που δέχτηκες και να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου πως βρίσκεσαι εδώ εκπληρώνοντας στάδια ενός μεγαλύτερου στόχου. Αυτό θα σε βοηθήσει να μην μείνεις κολλημένος σε μια καριέρα η οποία δεν σε γεμίζει και να σε αναγκάσει να κάνεις την αλλαγή όταν δεν θα έχεις τίποτα παραπάνω να κερδίσεις.
Δεύτερον, βάλε όση περισσότερη προσπάθεια και ενθουασιασμό μπορείς, σαν να ήταν όντως η δουλειά των ονείρων σου – όχι μόνο θα πετύχεις στο τέλος, αλλά κάνει πιο ανώδυνη την εμπειρία.
Τώρα που είσαι σε θέση να απαντήσεις σε αυτό το δίλημμα, μπες στο CollegeLink και κάνει την αρχή. Είναι πολύ πιθανό να μην βρεθείς καν σε αυτό το δίλημμα και να βρεις αμέσως την δουλειά των ονείρων σου 😉