Να εξειδικευτώ στον τομέα μου ή όχι;

By Collegelink Team

Λίγα είναι τα άτομα που από πολύ μικρά ονειρευόντουσαν να ακολουθήσουν ένα συγκεκριμένο επάγγελμα και ήταν σίγουρα για την επιλογή τους αυτή.

Οι περισσότεροι από εμάς βρήκαμε αυτό που μας παθιάζει κάπου στην πορεία, άλλοι το συνειδητοποιήσαμε σπουδάζοντας και άλλοι δεν το έχουμε βρει ακόμα.

Όση ανασφάλεια κι αν μας δημιουργεί αυτό, πρέπει να σκεφτόμαστε ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό και περισσότερο για τους Millennials, αφού είναι πολύ πιο εύκολο να έχουν πρόσβαση σε οποιαδήποτε νέα πληροφορία, είτε την ψάξουν επί τούτου οι ίδιοι είτε εμφανιστεί τυχαία στον δρόμο τους. Και φαντάζομαι όσο περνούν τα χρόνια θα είναι ακόμη πιο εύκολο.

Βρίσκεσαι, λοιπόν, στην φάση που έχεις ολοκληρώσει τις σπουδές σου και αναλογίζεσαι για το ποιο πρέπει να είναι το επόμενο βήμα σου. Να εξειδικευτείς ίσως στο αντικείμενο που ήδη ακολουθείς μέσα από ένα μεταπτυχιακό ή μήπως θες να ψαχτείς με κάτι παρεμφερές ή τελείως διαφορετικό από αυτό που σπούδασες;

Παρακάτω θα βρεις 6 ερωτήσεις που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου, προκειμένου να αποφασίσεις αν η απάντησή σου βρίσκεται στην εξειδίκευση ή την γενίκευση:

 

  • Ποιοι είναι οι άνθρωποι που θαυμάζω και θα απολάμβανα να εργάζομαι μαζί τους;

Όταν μιλάς με ειδικούς, ενθουσιάζεσαι με αυτά που έχουν να σου πουν σχετικά με το αντικείμενό τους;

Αν έχεις περιέργεια να μάθεις περισσότερα πράγματα από αυτούς και σου έρχονται στο μυαλό δεκάδες απορίες που θα ήθελες να τους εκφράσεις, τότε η εξειδίκευση είναι μάλλον αυτό που σου ταιριάζει.

Αν, όμως, βλέπεις ότι έχεις ξεμείνει από ερωτήσεις, νιώθεις μπερδεμένος/η ή βαρέθηκες, τότε μάλλον ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που τους αρέσει να δοκιμάζουν λίγο από όλα και σε κάποια πράγματα να μένουν στην επιφάνεια. Δεν υπάρχει τίποτα κακό με αυτό – οι επιχειρήσεις χρειάζονται και τις δύο κατηγορίες ανθρώπων.

 

  • Θα ήθελα να περνάω όλη την μέρα μου ασχολούμενος/η με ένα μόνο πράγμα;

Αν έχεις σπουδάσει οικονομικά και σου αρέσει να «τρυπώνεις» παντού μπορείς στον τομέα αυτό να ασχοληθείς με πολλές κατευθύνσεις. Μπορείς να εργαστείς ως Λογιστής μέχρι σε κάποια θέση στο Υπουργείο Οικονομικών, για παράδειγμα. Ίσως, η εξειδίκευση σε έναν τέτοιο κλάδο να ήταν το λάθος μονοπάτι.

Αλλά, αν ασχοληθείς με αρκετές πτυχές του τομέα και καταλήξεις ότι θέλεις να είσαι ειδικός σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι, αν θες να είσαι το άτομο που θα σκέφτονται όλοι να ζητήσουν βοήθεια για ένα συγκεκριμένο θέμα, τότε μάλλον η εξειδίκευση είναι η σωστή απόφαση. Καλό είναι να συζητήσεις με κάποιους ανθρώπους που έχουν αναλάβει τέτοιους ρόλους και να σου πουν την γνώμη τους.

 

  • Θα χρειαστώ περισσότερη εκπαίδευση για να εμβαθύνω στο αντικείμενο που με ενδιαφέρει;

Οι Λογιστές και οι Δικηγόροι αντιμετωπίζουν συχνά αυτό το ερώτημα. Για παράδειγμα, εκείνοι που ασχολούνται με το φορολογικό δίκαιο μπορούν πολύ γρήγορα να οδηγηθούν σε υψηλές απολαβές και θέσεις, αλλά χρειάζονται τυπικά πολλά πτυχία και μεγάλη έκθεση σε αυτήν την ειδικότητα.

Αν πάρεις την απόφαση να επιστρέψεις πίσω από ένα θρανίο, το σίγουρο είναι πως υπογράφεις μία μακροπρόθεσμη συνθήκη με το αντικείμενό σου. Για αυτό, βεβαιώσου ότι αγαπάς πολύ αυτό που κάνεις και πως μπορείς να ανταπεξέλθεις.

 

  • Η εξειδίκευση θα αυξήσει ή θα μειώσει την ισορροπία μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής;

Σύμφωνα με το βιβλίο Outliers: The Story of Success του Malcom Gladwell, χρειάζεται κανείς 10.000 ώρες για να γίνει ειδικός στο οτιδήποτε.

Είσαι διατεθειμένος/η να ξοδέψεις τόσες ώρες για να γίνεις ειδικός/η πάνω στο θέμα που σε ενδιαφέρει; Πως θα επηρεάσει αυτό την σχέση σου με τους φίλους και την οικογένειά σου; Μπορεί να είναι ωφέλιμο για σένα να τους συμβουλευτείς πρώτα και να ζητήσεις την στήριξή τους και ύστερα να αποφασίσεις αν η εξειδίκευση θα σου στερήσει αυτά που μετράνε περισσότερο για σένα εκτός δουλειάς.

 

  • Μήπως θα αποκλείσω τον εαυτό μου από μελλοντικές ευκαιρίες λόγω της εξειδίκευσης;

Είναι πολύ σημαντικός παράγοντας στην απόφασή σου το να διαπιστώσεις αν με το να γίνεις ειδικός σε κάτι θα περιορίσεις την πορεία της καριέρας σου. Χρησιμοποίησε τις διασυνδέσεις σου για να πάρεις μία ιδέα από το που μπορεί να σε οδηγήσει η εξειδίκευση και αν σου ακούγεται ενδιαφέρον τότε ακολούθα το.

Επίσης, αναλογίσου που θα αισθανόσουν καλύτερα να εργάζεσαι, σε μία μικρή ή μία μεγάλη επιχείρηση; Οι μικρές επιχειρήσεις συνήθως χρειάζονται ανθρώπους που μπορούν να αναλάβουν περισσότερους από έναν ρόλους. Αντίθετα, οι μεγάλες επιχειρήσεις ακολουθούν την τακτική του “διαίρει και βασίλευε”, χρησιμοποιώντας ομάδες ειδικών.

 

  • Ποιος είναι ο τελικός προορισμός;

Αν στο βάθος της καριέρας σου βλέπεις τον εαυτό σου σε θέση Διευθυντή, ίσως θα πρέπει να διευρύνεις το πεδίο γνώσεων και ικανοτήτων σου. Αν πρόκειται να διοικείς άλλους ανθρώπους χρειάζεσαι και managerial ικανότητες οι οποίες δεν μπορούν να προκύψουν από την εξειδίκευσή σου στα οικονομικά, για παράδειγμα.

Ίσως να ξέρεις και ίσως να μην ξέρεις ανθρώπους που θα σε βοηθήσουν σε αυτή σου την απόφαση. Προσπάθησε όμως να γνωρίσεις τα σωστά άτομα που θα μπορέσαν να σου προσφέρουν μία χρήσιμη γνώμη. Βεβαιώσου ότι δεν βιάζεσαι και να ξέρεις ότι δεν είναι ποτέ αργά να αλλάξεις γνώμη. Διάβασε διάφορα άρθρα, μίλα με ανθρώπους και άκουσε podcasts. Με λίγα λόγια, πάρε τον χρόνο σου. Στην τελική, πρόκειται για την δική σου καριέρα και αξίζει να γίνει σωστά.

Για περισσότερες συμβουλές καριέρας μπορείς να επισκεφτείς το blog μας.

Προκειμένου να αποφασίσεις αν θες να εξειδικευτείς στον τομέα σου καλό είναι να δοκιμαστείς πρώτα σε αυτόν σε πραγματικές συνθήκες. Βρες την θέση που σου ταιριάζει εδώ.