O φόβος για την πρώτη μέρα στη δουλειά

By Collegelink Team

Μπορεί να μοιάζει με τον φόβο του τερματοφύλακα πριν το πέναλτι. Τα χέρια ιδρώνουν, η ανάσα γίνεται πιο κοφτή, βλέμματα δεξιά – αριστερά, προσπαθεί να κόψει αντιδράσεις, τα γόνατά του έτοιμα να λυγίσουν όπως νομίζει ο ίδιος, αλλά παρόλα αυτά προλαβαίνει την μπάλα. Κάπως έτσι κυλάνε οι πρώτες μέρες στη δουλειά και σίγουρα δεν θες να έχεις αυτή την εικόνα πρώτη μέρα στη δουλειά, μετά τη δυναμική συνέντευξη που προηγήθηκε!

Έχεις άγχος; Δεν μπορείς να κοιμηθείς το προηγούμενο βράδυ; Φτάνεις στη δουλειά νωρίτερα και κάνεις κύκλους σε γύρω δρόμους;

Κάνε την εγγραφή σου στο CollegeLink!

Για αυτό το λόγο, σου ετοιμάσαμε 15 tips για αρχάριους!

 1. Προετοίμασε τι θα φορέσεις από την προηγούμενη μέρα, ώστε να έχεις μια ολοκληρωμένη και συνάμα περιποιημένη ενδυματολογική εμφάνιση. Η πρώτη εντύπωση παίζει καταλυτικό ρόλο! Εκμεταλλεύσου το!
 2. Ξεκίνα νωρίτερα από το σπίτι σου, δεν θα ήθελες να ξεκινήσεις την πρώτη σου μέρα στη δουλειά με αργοπορία και με παρατήρηση από τον εργοδότη σου.
 3. Να είσαι φιλικός με τους συναδέλφους σου και κόψε κίνηση όσον αφορά τα «πηγαδάκια» της εταιρείας! Συμβουλή μας, μείνε μακριά!
 4. Οπλίσου με αυτοπεποίθηση, όχι υπερβολική, αλλά όση χρειάζεσαι για να μην δείχνεις «ψαρωμένος»!
 5. Επιστράτευσε τη διπλωματία και την εξυπνάδα σου, όσον αφορά τη διαχείριση προβλημάτων στη δουλειά. Φρόντισε να αποκτήσεις συμμάχους, θα τους χρειαστείς στο μέλλον και θα συμβάλλουν στη διατήρηση φιλικού εργασιακού περιβάλλοντος. Ενώ, παράλληλα μπορεί να βρεις και τον μέντορα σου, που θα σε βοηθήσει στα πρώτα σου βήματα ως νεοεισερχόμενος στη δουλειά.
 6. Μην κακολογήσεις συναδέλφους! Δεν γνωρίζεις ποιος επιθυμεί να σε βλάψει και επιδιώκει να σε διαβάλει μέσω συζητήσεων που αποσκοπούν να σχολιάσεις αρνητικά συνεργάτες σου.
 7. Μην σερφάρεις στο Facebook και τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα χαζεύοντας το ξενύχτι του κολλητού σου! Δεν θα ήθελες να σε τσακώσουν να ασχολείσαι με θέματα άσχετα με τα καθήκοντά σου!
 8. Να σέβεσαι τα deadlines! Αποδεικνύει ότι έχεις την ικανότητα διαχείρισης του χρόνου και να θυμάσαι ότι ο χρόνος είναι χρήμα για τις επιχειρήσεις.
 9. Ανήκεις πλέον σε μια νέα ομάδα, δείξε στους συναδέλφους σου ότι αξίζεις την εμπιστοσύνη τους.
 10. Σίγουρα έχεις φιλοδοξίες και θέλεις να διαπρέψεις και να εξελιχθείς στη δουλειά σου, όμως προτίμησε να κρατήσεις χαμηλό προφίλ τον πρώτο καιρό. Δεν θες να δημιουργήσεις εμπάθειες προς το πρόσωπο σου!
 11. Μην φλερτάρεις! Δεν θα ήθελες να αποκτήσεις άσχημη φήμη και εν τέλει βρήκες δουλειά για να εξελιχθείς επαγγελματικά, όχι για να βρεις σύντροφο. Μην ξεχνάς ότι σε πολλές εταιρείες απαγορεύονται οι σχέσεις μεταξύ εργαζομένων.
 12. Μην κάνεις συχνά διαλείμματα! Δεν είπαμε να μην κάνεις διάλειμμα για φαγητό, αλλά μην το παρακάνεις!
 13. Μην σχολιάσεις αρνητικά τον προηγούμενο εργοδότη σου! Τα λεγόμενα σου μπορεί να θέσουν υπό αμφισβήτηση την πορεία και τη θέση σου στη νέα σου εργασία.
 14. Μην ξεκινάς συζητήσεις με έντονο πολιτικό και θρησκευτικό χαρακτήρα! Τέτοιου είδους συζητήσεις εντός γραφείου δεν χαίρουν εκτιμήσεως και οδηγούν στον στιγματισμό σου.
 15. Μην φεύγεις από τους πρώτους, ακόμα κι αν έχεις ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις σου. Δεν θα ήθελες να σχολιαστείς αρνητικά!

Η μέρα αυτή δεν έχει φτάσει για σένα και απλά τσέκαρες το άρθρο από περιέργεια; Η προετοιμασία μόνο καλό μπορεί να κάνει! Μήπως, όμως, να κάνεις κάτι να μην πάει χαμένη;

Δες τις διαθέσιμες θέσεις στο CollegeLink και κάνε την αίτησή σου!  Ή κάνε την εγγραφή σου για να ενημερώνεσαι πρώτος/η για τις νέες θέσεις!