Πώς να ξεπεράσεις τον φόβο για τη πρώτη μέρα στη δουλειά

By Collegelink Team

Καταλαβαίνουμε πως η πρώτη μέρα στην δουλειά μπορεί να είναι αγχωτική, καθώς υπάρχει η επιθυμία να κάνεις καλή εντύπωση και να διαπιστώσεις εάν το εργασιακό περιβάλλον είναι αυτό που περίμενες. 

Νιώθεις αγωνία ; Δεν μπορείς να κοιμηθείς το προηγούμενο βράδυ;

 

                                       

Για αυτό το λόγο, σου ετοιμάσαμε 15 tips που μπορούν να σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις τον φόβο για τη πρώτη μέρα στη δουλειά!

1. Προετοίμασε τι θα φορέσεις από την προηγούμενη μέρα, ώστε να έχεις μια περιποιημένη εμφάνιση και να μην χάσεις χρόνο τελευταία στιγμή ψάχνοντας τι θα φορέσεις. Η πρώτη εντύπωση παίζει σημαντικό ρόλο! Εκμεταλλεύσου το.

2. Ξεκίνα νωρίτερα από το σπίτι σου, για να να φτάσεις έγκαιρα στο χώρο εργασίας σου την πρώτη μέρα, έτσι ώστε να ξεκινήσεις να γνωρίζεσαι με την ομάδα και να σετάρεις τον εξοπλισμό σου.  

3. Δείξε την φιλική σου διάθεση στους συναδέλφους, εκφράζοντας την χαρά σου που τους γνωρίζεις και είσαι πλέον μέλος της ομάδας! 

4. Οπλίσου με αυτοπεποίθηση! Δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι για τις καινούργιες διαδικασίες που πρέπει να μάθεις. Δεν περιμένει κανένας να τα γνωρίζεις όλα από την πρώτη μέρα! Το να κάνεις λάθη είναι αναμενόμενο, γνωρίζουν ότι μόλις ξεκίνησες και χρειάζεσαι λίγο χρόνο για να προσαρμοστείς.

5. Επιστράτευσε τις επικοινωνιακές ικανότητες και την εξυπνάδα σου, όσον αφορά τη διαχείριση προβλημάτων στη δουλειά. Επίσης, το να δείξεις στην πράξη την ικανότητα σου να συνεργάζεσαι εύκολα με την ομάδα, θα σε βοηθήσει να αναπτύξεις εμπιστοσύνη με τους συναδέλφους σου. Παράλληλα μπορεί να βρεις και τ@ν μέντορα σου, που θα σε βοηθήσει στα πρώτα σου βήματα ως νεοεισερχόμεν@ στη δουλειά.

6. Δεν είναι απαραίτητο πως θα ταιριάξεις με όλους τ@ς συναδέλφ@ς. Σε κάθε περίπτωση προσπάθησε να είσαι επαγγελματίας με όλους και να συνεργάζεσαι αρμονικά, ανεξαρτήτως με το αν τ@ς συμπαθείς όλους. 

7. Λογικό είναι να τσεκάρεις τις ειδοποιήσεις στο κινητό σου κατά την διάρκεια της ημέρας, ωστόσο μην ξεχαστείς χαζεύοντας.

8. Είναι σημαντικό να σέβεσαι τα deadlines και αυτό δείχνει ότι μπορείς να διαχειριστείς τον χρόνο σου σωστά. Ωστόσο εάν δεις ότι δυσκολεύεσαι, ζήτα έγκαιρα παραπάνω χρόνο και ρώτα ποιά projects/tasks έχουν μεγαλύτερη προτεραιότητα. 

9. Είναι σημαντικό να βρεις κάποιον που εμπιστεύεσαι. Γι αυτό δείξε στ@ς συναδέλφους σου ότι μπορούν κι εκείν@ να κάνουν το ίδιο με σένα.

10. Είναι πολύ σημαντικό να είσαι ο εαυτός σου, σεβόμεν@ παράλληλα και όρια των υπολοίπων. Εάν για παράδειγμα είσαι πολύ κοινωνικ@ και βλέπεις πως οι συνάδελφοι δεν είναι στο ίδιο mood, κάνε ένα βήμα πίσω. 

11. Η αλήθεια είναι ότι το φλερτ στο χώρο εργασίας δεν είναι η καλύτερη ιδέα, γιατί δεν ξέρεις τι ισορροπίες υπάρχουν στο νέο περιβάλλον και πόσο πιθανό είναι να χαλάσουν εάν τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως τα περιμένεις. Αν όμως βρεις το άλλο σου μισό στα πλαίσια της εργασίας, τότε προσπάθησε να κρατήσεις την προσωπική σου ζωή εκτός δουλειάς.

12. Ανάλογα με τη φύση της δουλειάς και την εταιρεία, υπάρχει διαφορετική πολιτική ως προς το συντονισμό των διαλειμμάτων. Φρόντισε λοιπόν να ρωτήσεις έγκαιρα εάν χρειάζεται να συνεννοείσαι πρώτα με την ομάδα σου πριν βγεις για διάλειμμα, για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην κατανομή του όγκου εργασίας. 

13. Καταλαβαίνουμε ότι μπορεί να μην είχες την καλύτερη εμπειρία στις προηγούμενες εταιρείες που εργάστηκες. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να μεταφέρεις στη νέα σου δουλειά από την πρώτη κιόλας μέρα, το πόσο ανυπόφορη ήταν η καθημερινότητα εκεί. 

14. Απόφυγε συζητήσεις για πολιτικά/κοινωνικά θέματα ειδικά στην αρχή, καθώς δεν γνωρίζεις τις απόψεις της νέας ομάδας για τέτοια θέματα και μπορεί να μπεις σε συζητήσεις δίχως νόημα και τέλος. 

15. Φρόντισε πριν σχολάσεις να τσεκάρεις τι έχει ολοκληρωθεί και τι όχι μέσα στην ημέρα, έτσι ώστε να δώσεις feedback στην ομάδα σου. 

Η μέρα αυτή δεν έχει φτάσει για σένα και απλά τσέκαρες το άρθρο από περιέργεια; Η προετοιμασία μόνο καλό μπορεί να κάνει! Γιατί ομως να πάει χαμένη;