Η εύρεση μιας νέας θέσης εργασίας, δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση. Μάλιστα, σε μια κορεσμένη αγορά εργασίας, η εύρεση μιας καλής θέσης εργασίας είναι μια εξαντλητική διαδικασία, που μπορεί να οδηγήσει ορισμένους υποψηφίους να πουν ψέματα, προκειμένου το βιογραφικό τους να είναι πιο ελκυστικό για τους μελλοντικούς εργοδότες.
Για παράδειγμα, ποιος θα αναζητήσει αν ο υποψήφιος πραγματοποίησε την πρακτική του πριν από 5 χρόνια; Σύμφωνα με μια έρευνα, το 2% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο εργοδότης δεν θα αναζητήσει πληροφορίες για το εργασιακό παρελθόν του υποψηφίου.
Για να ορίσουμε με περισσότερη ακρίβεια, πόσο συχνά οι υποψήφιοι λένε ψέματα για το βιογραφικό τους και σε ποιους τομείς, η ιστοσελίδα GoBankingRates.com ρώτησε πάνω από 1.000 άτομα από διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και κατέληξαν ότι οι περισσότεροι λένε την αλήθεια.
Ένα 5% των ερωτηθέντων εντοπίστηκε ότι λέει ψέματα, με τους Millennials να είναι 2 φορές πιο πιθανό να πουν ψέματα (11%). Οι Millennials, συχνά ορίζονται ως η γενιά που έχει γεννηθεί μεταξύ του 1981 και 1996, οι οποίοι ξεκινούν να εντάσσονται στην αγορά εργασίας μετά το 2000. Η προηγούμενη γενιά, οι baby boomers ηλικίας 65 ετών και άνω, ήταν πιο ειλικρινείς, όσον αφορά το περιεχόμενο το βιογραφικού τους. Μόλις ένα 2% των τελευταίων απάντησε ότι έχει συμπεριλάβει στο βιογραφικό του ψευδείς πληροφορίες.
Ωστόσο, η Generation Z, γεννηθέντες μεταξύ του 1996 και 2010, είναι εκείνοι που έχουν περισσότερο την τάση να πουν ψέματα, σε ποσοστό 14%, όταν πρόκειται να στείλουν αίτηση για μια νέα θέση εργασίας.
Από αυτούς που είπαν ψέματα, 1 στους 3 δήλωσε ότι αφορούσε την εργασιακή εμπειρία και τις ημερομηνίες εργασίας.
Ακολουθούν τα πιο συνηθισμένα ψέματα που προβαίνουν οι υποψήφιοι, σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα:
- Εργασιακή Εμπειρία – 38%
- Ημερομηνίες απασχόλησης -31%
- Τίτλος θέσης -16%
- Συστάσεις – 15%
- Εκπαίδευση -11%
- Ευθύνες σε προηγούμενες θέσεις εργασίας- 7%
- Βαθμός πτυχίου- 4%
- Πρακτική άσκηση- 2%