“Ποιος θα είναι ο μισθός μου;”

By Collegelink Team

“Μια τελευταία ερώτηση για τη σημερινή μας συνέντευξη, με ποιον μισθό θα ήσασταν ευχαριστημένος/η;” 

Σίγουρα αν έχεις βρεθεί πρόσφατα σε συνέντευξη μπορεί να έχεις ακούσει την εν λόγω ερώτηση, που λίγο πολύ μπορεί και να σου έκοψε τα πόδια. Σε όλους μας έχει συμβεί ακόμα και εκείνες τις φορές που ήμασταν προετοιμασμένοι για την απάντηση.

Τι γίνεται στην περίπτωση που πρέπει εσύ να θέσεις την ερώτηση σχετικά με τον μισθό;

Προσπαθείς να βρεις την κατάλληλη ευκαιρία, φοβάσαι μήπως ο μελλοντικός σου εργοδότης παρεξηγήσει την ερώτηση σου. Μήπως εκλάβει λάθος μήνυμα και θεωρήσει ότι ο βασικός λόγος που θα επιλέξεις μια θέση είναι ο μισθός που της αναλογεί. Εδώ κάπου κολλάει και το γνωστό άσμα “Στόχος είναι τα λεφτά…”!

Να είσαι προετοιμασμένος/η ότι αν θέσεις την συγκεκριμένη ερώτηση θα πρέπει πολύ εύκολα και με ψυχραιμία να τη διαχειριστείς. Μια αναμενόμενη απάντηση εργοδοτών είναι για παράδειγμα “Εμάς μας ενδιαφέρει, ο υποψήφιος να επιθυμεί να εργαστεί στην εταιρεία μας και να ταιριάζει με την κουλτούρα της”. Σε αυτό το σημείο, σίγουρα θα πρέπει να αναφέρεις στοιχεία της κουλτούρας της εταιρείας που σε ενδιαφέρουν, αλλά και με διπλωματικό τρόπο να πεις ότι θα ήθελες να γνωρίζεις μια ολοκληρωμένη προσφοράς εργασίας.

Αν έχεις κληθεί να απαντήσεις για μια προσφοράς εργασίας και δεν γνωρίζεις από πριν τον μισθό έχεις κάθε δικαίωμα να μάθεις. Σκέψου, είναι ο μισθός ικανοποιητικός για σένα; Αναλογεί στις ικανότητες σου και στην εμπειρία σου; Αν, όχι, μπορείς να τον διαπραγματευτείς;

Σίγουρα για να μπορείς να συζητήσεις για τον μισθό σου και να νιώθεις άνετα θα πρέπει να έχεις εξασφαλίσει τα παρακάτω:

  • Διπλωματία (καλό είναι να αποτελεί τον κρυφό σου σύμμαχο!)

  • Πρέπει να πείσεις ότι αξίζεις τα όσα διεκδικείς

  • Μην το παρακάνεις με την αυτό-προβολή σου

  • Κατανόησε τον άνθρωπο που έχεις απέναντι σου

  • Επαναλαμβάνουμε μην το παρακάνεις

Πάντα να θυμάσαι ότι μια καλή τιμή, δεν σημαίνει απαραίτητα και πάντα μια καλή συμφωνία!

Για περισσότερες συμβουλές καριέρας επισκέψου το blog του CollegeLink!

Κάνε την εγγραφή σου στο CollegeLink!