Σίγουρα, θα ήθελες να ρωτήσεις έναν recruiter, “Πως ξέρω ότι δίνω αρκετές και σωστές λεπτομέρειες, όταν απαντάω ερωτήσεις συνεντεύξεων;” Εμεις, ρωτήσαμε, και παρακάτω θα βρεις την απάντηση.
Μία ιδανική απάντηση σε ερώτηση συνέντευξης, θα πρέπει να δίνει αρκετές πληροφορίες ώστε να καλύπτει τα κατορθώματά σου χωρίς να γεμίζεις την συνέντευξη με υπερβολικές πληροφορίες. Πως πετυχαίνεις όμως την κατάλληλη ισορροπία;
Κάνε την εγγραφή σου στο CollegeLink!
Έχεις ακουστά την μέθοδο S-T-A-R;
Situation, Task, Action, Result. Αυτό το μοντέλο, που σε καθοδηγεί, ώστε να πεις με την κατάλληλη σειρά χωρίς περιττές πληροφορίες όλη την ουσιαστική ιστορία για τα φανταστικά κατορθώματά σου.
S – Situation – Κατάσταση. Ποιά ήταν η πρόκληση ή η κατάσταση που βρισκόσουν;
T – Task – Έργο . Τι προσπαθούσες να πετύχεις;
A – Action – Δράση. Ποια βήματα ακολούθησες για να πετύχεις το έργο/στόχο σου.
R -Result – Αποτέλεσμα. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα;
Για να δούμε, μία απάντηση στην πράξη θα ήταν κάπως έτσι:
“Η καινούρια ομάδα που διοικούσα ήταν πολύ πίσω στον στόχο της όσον αφορά τις πωλήσεις (situation). Στόχος μου ήταν για εκείνους να καταφέρουν 10% αύξηση στις πωλήσεις της εταιρείας στους επόμενους έξι μήνες (task). Αφού μίλησα με μέλη της ομάδας για τον λόγο που είχαμε μείνει πίσω όσον αφορά τον στόχο μας, συνεργάστηκα μαζί τους και αναπτύξαμε ένα πρόγραμμα που θα τους έδινε συνεχώς κίνητρο για εργασία (action). Εφαρμόζοντας αυτό το πρόγραμμα για τέσσερις μήνες, η ομάδα όχι μόνο κατάφερε τον στόχο μας, αλλά τον ξεπέρασε. Οι αυξημένες μας πωλήσεις έφεραν ως αποτέλεσμα Χ χιλιάδες ευρώ έξτρα ετήσιο κέρδος στην εταιρεία. (result).
Αν πρόκειται για Junior θέση, θα σου φανεί βοηθητικό να καταγράψεις μερικά παραδείγματα της μέχρι τώρα πορείας σου για τα οποία είσαι περισσότερο περήφανος/η και ύστερα να αναλύσεις αυτή την εμπειρία χρησιμοποιώντας την μέθοδο S-T-A-R, έτσι ώστε να είσαι προετοιμασμένος/η για την επόμενή σου συνέντευξη.
Μία γρήγορη σημείωση: Πολλοί άνθρωποι προσπερνούν ή αναφέρουν πολύ γρήγορα τα αποτελέσματα των έργων/δουλειών τους. Μην το κάνεις αυτό! Οι μελλοντικοί εργοδότες θέλουν να ξέρουν όχι απλά τί έκανες, αλλά και τι αντίκτυπο/αποτέλεσμα έφερες. Ακόμη και αν δεν έχεις χειροπιαστό αποτέλεσμα σε ένα νούμερο, αφιέρωσε μία ή δύο προτάσεις εξηγώντας το αντίκτυπο που έφεραν οι πράξεις σου γενικότερα στην επιχείρηση.
Αλλά τι γίνεται όταν ο συνεντευκτής ρωτάει μόνο ερωτήσεις εστιασμένες στο μέλλον όπως ,”Τί θα έκανες αν…”
Εδώ μπορείς επίσης και είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσεις την μέθοδο S-T-A-R. Για παράδειγμα, αν σε ρωτούσαν, “Τί θα έκανες αν ο top πελάτης σου έληγε το συμβόλαιό σας;”, θα μπορούσες να απαντήσεις:
“Αντιμετώπισα μία παρόμοια κατάσταση στην τελευταία μου δουλειά όπου ένας μεγάλος πελάτης ξαφνικά ήθελε να διακόψει το συμβόλαιό τους. (situation). Ήξερα ότι το να τον ξανακερδίσω ήταν πολύ δύσκολο, αντί γι αυτό λοιπόν το χρησιμοποίησα ως μια ευκαιρία να μάθω πως να εμποδίσω από το να συμβεί αυτό με άλλους πελάτες (task). Ξέθαψα το ιστορικό αυτού του πελάτη και μετά οργάνωσα μία συνάντηση όπου συζήτησα με τους συναδέλφους μου τί πήγε καλά όσον αφορά την σχέση με αυτόν τον πελάτη και τί θα μπορούσε να είχε βελτιωθεί (action). Αυτό βελτίωσε σημαντικά το ποσοστό αποχώρησης με μελλοντικούς πελάτες (result).
Τι πρέπει να θυμάσαι: Με το να αφιερώνεις το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σου σε πράγματα που έχεις ήδη κάνει και που αναδεικνύουν την αξία σου, οι απαντήσεις στις ερωτήσεις της συνέντευξής σου είναι σίγουρο ότι θα αποδείξουν την ικανότητά σου να ανταπεξέλθεις στον επικείμενο ρόλο που διεκδικείς.
Κάνε την εγγραφή σου στο CollegeLink!
Προετοιμάσου για την επόμενη συνέντευξη μέσα από αυτές τις συνηθισμένες ερωτήσεις συνέντευξης!