Πως διαμορφώνουμε το μονοπάτι της επαγγελματικής ανάπτυξης των εργαζομένων μας;

By Collegelink Team

Σε προηγούμενο άρθρο αναλύσαμε πόσο σημαντικό είναι για την επιτυχημένη πορεία μιας επιχείρησης να παρέχει στους υπαλλήλους της ένα ευδιάκριτο μονοπάτι επαγγελματικής ανάπτυξης. Στο παρόν άρθρο θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε με ποιον τρόπο μπορούμε να αναπτύξουμε αυτό το μονοπάτι για τους εργαζομένους μας.

Κάποιοι από τους υπαλλήλους έχουν βλέψεις να ανέβουν ψηλότερα στην σκάλα ιεραρχίας. Άλλοι ενδιαφέρονται να επεκτείνουν την γκάμα των ικανοτήτων τους και να αποκτήσουν νέα ταλέντα. Άλλοι πάλι στοχεύουν να γίνουν ειδικοί στον τομέα που δραστηριοποιούνται ήδη.

Σύμφωνα με έρευνα από το Society for Human Resource Management (SHRM), η δυνατότητα για επαγγελματική εξέλιξη είναι ένα από πέντε τοπ πράγματα που αναζητούν οι εργαζόμενοι στην δουλειά τους. Επιπλέον, μόνο το 25% πιστεύει ότι οι επιχειρήσεις όπου εργάζονται προσφέρουν ικανοποιητικές ευκαιρίες ανάπτυξης. Αυτός ίσως να είναι και ένας από τους λόγους που μόνο το 13% των υπαλλήλων παγκοσμίως δεσμεύονται με τις εταιρείες τους.

Βρείτε το ταλέντο που ψάχνετε εδώ!

Πορεία προς την επίτευξη της αφοσίωσης

Προκειμένου να δεσμεύσετε τους υπαλλήλους σας, πρέπει να τους βοηθήσετε να προοδεύσουν στην καριέρα τους και να φτάσουν τους στόχους τους, ό,τι κι αν συνεπάγεται αυτό. Επειδή κανένας από τους υπαλλήλους δεν γνωρίζει ακριβώς που θέλει να βρίσκεται σε πέντε χρόνια από τώρα, είναι ευθύνη των managers να συνεργάζονται με κάθε μέλος της ομάδας τους ξεχωριστά και σε συχνή βάση, ώστε να τους βοηθήσουν να ορίσουν το μονοπάτι τους.

Κακά τα ψέματα, υπεύθυνος είστε όχι μέντιουμ. Καθίσταται, λοιπόν, αδύνατον για εσάς να γνωρίζετε τους στόχους και τις προσδοκίες του καθενός. Εκτός βέβαια κι αν τους ρωτήσετε ευθέως.

Ο ευκολότερος τρόπος να διαμορφώσετε μονοπάτια επαγγελματικής ανάπτυξης είναι διατηρώντας επαφή και συζητώντας σε τακτική βάση μαζί τους σχετικά με το που θα ήθελαν να βρίσκονται στο μέλλον κι αν πιστεύουν ότι κάνουν κάποια πρόοδο όσον αφορά την εκπλήρωση των στόχων τους. Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς να ρωτήσετε τους εργαζομένους σας σχετικά με τους στόχους τους, αλλά όταν πρόκειται για νέο μέλος, θα χρειαστεί να περιμένετε μερικούς μήνες. Το νέο μέλος θα χρειαστεί λίγο χρόνο μέχρι να μάθει την σειρά με την οποία λειτουργούν τα πράγματα στην εταιρία και να καταλάβει πλήρως τις αρμοδιότητές του/της πριν αρχίσει να μιλά για την επαγγελματική του ανάπτυξη.

Ποια είναι τα βήματα για να κερδίσω την αφοσίωση των υπαλλήλων μου;

Στήνοντας το μονοπάτι για επιτυχημένη ανάπτυξη

Κατά την διάρκεια της κατά πρόσωπο συνάντησής σας με τον εργαζόμενο ζητήστε να συζητήσει μαζί σας τις προσδοκίες του/ης. Ενθαρρύνετε τους να σκεφτούν ιδέες πριν από την συνάντησή σας ώστε να μπορέσετε να διαπιστώσετε τι θέλουν να αποκομίσουν ακριβώς από την καριέρα τους. Κάντε σαφές ότι θα πράξετε ότι περνάει από το χέρι σας προκειμένου να υποστηρίξετε την εξέλιξή τους. Αν, για παράδειγμα, κάποιος βλέπει τον μελλοντικό εαυτό του σε θέση μάνατζερ μπορείτε να του αναθέσετε επιπλέον σχετικές αρμοδιότητες (π.χ. να ηγηθεί σε ένα ομαδικό project), ώστε να καλλιεργήσει ικανότητες που θα τον βοηθήσουν να πετύχει σε έναν τέτοιο ρόλο. Αν ο/η υπάλληλος φιλοδοξεί να γίνει κορυφαίος/α graphic designer, υποστηρίξτε τις φιλοδοξίες του/ης παρέχοντας διάφορες εκπαιδεύσεις (υποθέτοντας, βέβαια, ότι υπάρχει διαθέσιμο budget).

Για να βεβαιωθείτε ότι οι υπάλληλοι σας προχωρούν παράλληλα με τους στόχους τους, θέστε ορόσημα που θα τους βοηθήσουν να τους φτάσουν. Για παράδειγμα, αν κάποιος/α μηχανικός έχει βάλει στο νου του να γίνει καλύτερος συντάκτης, αναθέστε του την συγγραφή μερικών δημοσιευμάτων για το blog. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται προφανές ότι ενδιαφέρεστε για την πρόοδό του.

Έχετε στο νου σας ότι θα πρέπει να ελέγχετε συχνά τους εργαζομένους σας ώστε να εξακριβώνετε αν εξακολουθούν να έχουν τους ίδιους στόχους και αν είναι χαρούμενοι με την πορεία τους. Ενθαρρύνετε τους να μιλάνε ανοιχτά για τις αλλαγές που επιθυμούν να κάνουν ή αν αισθάνονται πως δεν τους στηρίζει αρκετά η εταιρία. Όσο πιο ελαστικοί και υποστηρικτικοί είστε με τα επαγγελματικά όνειρα των υπαλλήλων σας, τόσο πιο ικανοποιημένοι και αφοσιωμένοι θα είναι στην εταιρία. Έτσι, όλοι βγαίνουν κερδισμένοι.

Βρείτε το ταλέντο που ψάχνετε εδώ!