Πώς είναι η καθημερινότητα ενός Technology Consultant στην EY;

Να ‘μαι πάλι – Η Αναστασία, Recruitment Solutions Manager στο CollegeLink, που έχω για σένα κάποια μοναδικά hints για το αντικείμενο των Consultants. 

Πριν μιλήσουμε για το πώς μπορείς να ξεκινήσεις την καριέρα σου ως Consultant, νομίζω ότι πρέπει να πάμε ένα βήμα πίσω και να σου μιλήσω για το τι κάνει τελικά ένας Consultant σε μια συμβουλευτική εταιρεία. 

Τι λες; 

Θα ξεκινήσω με την περιγραφή των αρμοδιοτήτων ενός Technology Consultant. Αλλά, δε θα είμαι μόνη μου σε αυτό… 

Για να μην σου πω κάποια ανακρίβεια, σε αυτό το άρθρο θα έχουμε και μια guest – την Αγγελική Καλκάνη, Senior Technology Consultant (Aggeliki Kalkani | LinkedIn) στην ΕΥ. 

Ποια είναι η Αγγελική, Senior Technology Consultant στην ΕΥ; 

Η Αγγελική είναι απόφοιτη του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η οποία, αρχικά, δεν είχε καμία πρόθεση να ασχοληθεί με το Consulting! 

Συγκεκριμένα, αποφοιτώντας η Αγγελική από τη σχολή της, πραγματοποίησε διάφορες πρακτικές στην Τράπεζα της Ελλάδος, την ΕΥΔΑΠ και τη ΝΟΚΙΑ, καθώς κι ένα MBA στο Πολυτεχνείο. Ο προσανατολισμός της ήταν οι τηλεπικοινωνίες και τα δίκτυα, έως ότου παρακολούθησε τις Ημέρες Καριέρας του Πολυτεχνείου. Ένας υπεύθυνος από το γραφείο διασύνδεσης τής πρότεινε να καλύψει την κενή από τις συνεντεύξεις ώρα της, με μια επίσκεψη στο booth της ΕΥ. Η Αγγελική ήταν θετική, αλλά σκέψεις όπως “EY; Στην ΕΥ δεν πηγαίνουν κυρίως ορκωτοί λογιστές, για να ασχοληθούν με tax και audit;” δε σταμάτησαν να περνούν από το μυαλό της. 

Οι σκέψεις αυτές, φυσικά, εξαφανίστηκαν μετά την πρώτη της συνάντηση με Recruiters της ΕΥ, κατά την οποία συνειδητοποίησε ότι “η EY όχι μόνο παρέχει technology consulting, αλλά έχει και αρκετά τμήματα υπηρεσιών που εξυπηρετούν μεγάλους πελάτες από διαφορετικούς κλάδους και τομείς”

Ποιες είναι οι αρμοδιότητές της, ως Technology Consultant; 

Πριν την πρώτη της επικοινωνία με την EY, η Αγγελική πίστευε ότι το Consulting αφορά το να συμβουλεύει κάποιος μια εταιρεία σχετικά με το τι θα μπορούσε να κάνει καλύτερα. Μπορείς να ταυτιστείς με κάτι τέτοιο;  

Σήμερα, όμως, θα σου διευκρινίσει ότι για να συμβουλέψεις κάποιον, δεν κάθεσαι απλά σε μια καρέκλα και προτείνεις λύσεις. Χρειάζεται να σηκώσεις τα μανίκια και να εργαστείς με αφοσίωση, ίσως να «γράψεις» κώδικα, να αναλύσεις δεδομένα, κ.ο.κ. 

Συγκεκριμένα, είτε οι πελάτες της Αγγελικής προέρχονται, για παράδειγμα, από τον τραπεζικό κλάδο, είτε είναι η ίδια η EY σε global επίπεδο, σε κάθε project:

  • επικοινωνεί με τον εκάστοτε πελάτη και ακούει τις ανάγκες του 
  • «μεταφράζει» τις ανάγκες του πελάτη, αρχικά, σε τεχνικούς όρους και, μετέπειτα, σε επιμέρους projects/εργασίες που τα κατανέμει στην ομάδα της 
  • η ομάδα της κι εκείνη επικοινωνούν εκ νέου με εκπροσώπους του πελάτη, ώστε να μάθουν περισσότερα για τα συστήματα που αξιοποιούν
  • έπειτα, όλοι μαζί αναλύουν τα δεδομένα τους, προχωρούν στην καταγραφή της τεχνικής προσέγγισης βήμα-βήμα, καθώς και κάποιων αυτοματοποιημένων σεναρίων, τα οποία τους βοηθούν να τεστάρουν την προσέγγισή τους – προτού τις προωθήσουν στην τεχνική ομάδα για υλοποίηση

 

Πώς αποτυπώνονται, σε μια τυπική μέρα στη δουλειά, οι αρμοδιότητες αυτές;

”Κάθε μέρα ξεκινάμε την ημέρα μας με μια συνάντηση με τα μέλη της ομάδας, όπου συζητάμε για τις χθεσινές μας δραστηριότητες, τι ολοκληρώθηκε, τι εκκρεμεί, και εξετάζουμε αν έχουμε λάβει κάποιο καινούριο αίτημα ή καινούριο έργο το οποίο χρειάζεται να αξιολογήσουμε.

Στη συνέχεια, συντονίζουμε τα meetings – δουλεύουμε απομακρυσμένα – με την κεντρική ομάδα, με τα κεντρικά συστήματα, ώστε να κατανοήσουμε τα αιτήματα που έχουμε λάβει, τις απαιτήσεις εκάστου αιτήματος,τι χρειάζεται να γίνει ώστε να υλοποιηθεί το έργο, και να καταγράψουμε τα flows ώστε να παραδοθούν στην τεχνική ομάδα.

Εμείς, ταυτόχρονα, μαζί με τα flows ετοιμάζουμε και τα αυτοματοποιημένα σενάρια που θα χρειαστεί να «τρέξουν» και, αφού ολοκληρωθεί αυτό, κάνουμε ένα review ώστε να δούμε ότι αυτά που έχουν ολοκληρωθεί είναι έτοιμα για την παραγωγή”.

Με τι είδους projects έχει ασχοληθεί στην EY; 

Αυτή τη στιγμή, έχει αναλάβει τη θέση της Leader μιας ομάδας Αναλυτών για μια μεγάλη τράπεζα, στο πεδίο της πληροφορικής. 

Παλαιότερα, είχε ασχοληθεί με τη δημιουργία ενός εργαλείου για την EY σε παγκόσμιο επίπεδο, όπου και πάλι κάποιοι συνάδελφοι της έκαναν την ανάλυση, και εκείνη με την ομάδα της, τα αυτοματοποιημένα σενάρια.  


Στο συγκεκριμένο project, η τεχνική ομάδα – δηλαδή οι developers – άνηκαν στην EY, συνεπώς αναπτύχθηκε εσωτερικά το εργαλείο, καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Σε άλλες περιπτώσεις, η τεχνική ομάδα μπορεί να ανήκει στον πελάτη.


Και πώς η Αγγελική έφτασε από το “είχα στο μυαλό μου ότι η ΕΥ ασχολούνταν με πιο audit ή tax πράγματα”, ή “δεν ξέρω αν ταιριάζω στο Consulting, πιστεύω ότι είναι πολύ διαφορετικό”, στο “πηγαίνοντας στην ΕΥ – από την πρώτη κιόλας συνέντευξη – ένιωσα ότι βρήκα ένα σημαντικό μονοπάτι για την καριέρα μου;”

  1. Η ΕΥ σε κινητοποιεί και σε εμπνέει να βρεις αυτό που σου αρέσει

    Όταν έφυγα από τη συνέντευξη και έκλεισα την πόρτα, ήξερα ότι σε αυτόν τον οργανισμό υπάρχει ένα μονοπάτι στο οποίο θα μπορέσω να πορευθώ, καθώς και ότι τις διακλαδώσεις αυτού του μονοπατιού θα τις επιλέξω. Αν πάλι, θελήσω να απασχοληθώ σε ένα διαφορετικό πεδίο, θα μου δοθεί η ευκαιρία να το δοκιμάσω. Είχα τελειώσει τις σπουδές μου με κατεύθυνση την πληροφορική, ήξερα ότι θα γράψω κώδικα στη ζωή μου, ότι θα δω αρχιτεκτονικά και λειτουργικά συστήματα, θα αξιοποιήσω τις βάσεις των γνώσεων που είχα αποκτήσει από τη σχολή μου, αλλά, στην πράξη, η EY με βοήθησε να καταλάβω αυτό που ουσιαστικά ψάχνω σε έναν εργασιακό ρόλο και να βρω τελικά αυτό που θα με κάνει χαρούμενη και αποδοτική. Νομίζω, το πιο σημαντικό είναι, ένας άνθρωπος που τώρα ξεκινά την καριέρα του, να μην φοβηθεί να πει τι ονειρεύεται να κάνει και με τι θέλει να ασχοληθεί, και νομίζω ότι η ΕΥ θα τον βοηθήσει να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Γιατί, πραγματικά, είναι τόσο μεγάλα τα τμήματα υπηρεσιών, που μπορείς να ασχοληθείς με οτιδήποτε επιθυμείς, εξ ου και καταλήγεις να μη βαριέσαι ποτέ. Τελειώνει ένα έργο και ξεκινάει ένα άλλο – υπάρχει μια συνεχής πρόκληση, αλλά και κατάρτιση που σου προσφέρεται, δεδομένου ότι παρέχεται εκπαίδευση σε πολλά πεδία. Με άλλα λόγια, προγραμματίζονται συνεχώς εκπαιδεύσεις, σχετικά με όποια καινούργια τεχνολογία υπάρχει, και γενικότερα, ό,τι χρειάζεται μάς παρέχεται, κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό.”

    Εντύπωση μου έκανε και το παράδειγμα της Αγγελικής, σχετικά με την τωρινή της ειδίκευση. Αυτή τη στιγμή εξειδικεύεται στο testing, ως Testing Engineer. Συγκεκριμένα ανέφερε, “θυμάμαι να έχω πει στη συνέντευξη ότι με ενδιαφέρει και το πεδίο του testing, οπότε όταν προέκυψε σχετική ευκαιρία, είχαν στο νου τους ότι “η Αγγελική ήθελε να κάνει αυτό, οπότε να δούμε αν μπορεί να μπει σε αυτό το project.

  2. Οι προκλήσεις αποτελούν ευκαιρίες βελτίωσης

    “Στην EY οι προκλήσεις ουσιαστικά λειτουργούν ως ευκαιρία μάθησης. Όλοι συναντούμε προκλήσεις και δυσκολευόμαστε μέχρι να τις αντιμετωπίσουμε, αλλά το σημαντικό είναι πως εκεί θα βρεις ανθρώπους που θα σε στηρίξουν σε αυτήν την “περιπέτεια”, όταν συμβεί.

    Όσον αφορά τις δύσκολες μέρες, σίγουρα υπάρχουν ημέρες που θα πιεστείς περισσότερο, ειδικά όταν πλησιάζουν τα deadlines. Στο τέλος της μέρας, όμως, αυτό που θα θυμάσαι θα είναι το αποτέλεσμα, το έργο που έφερες εις πέρας και όχι το άγχος εκείνης της μίας ημέρας. Παράλληλα, στο πλαίσιο της κουλτούρας που καλλιεργεί η εταιρεία, δεν σε αφήνει να φτάσεις στο “αμήν”, ή να πεις “τώρα εδώ τι κάνω;”. Αντιθέτως, σε προετοιμάζει και έχει τους κατάλληλους ανθρώπους – κάθε εργαζόμενος έχει έναν σύμβουλο, τον λεγόμενο “counselor” – όπου συζητάς μαζί τους, πέρα από το επαγγελματικό σου μονοπάτι, και πράγματα της καθημερινότητας, μιας και είναι εκεί προληπτικά να σε βοηθήσουν να διαχειριστείς κάποια πράγματα. Επίσης, σύμφωνα με την δομή του οργανισμού, σε μια ομάδα υπάρχει ο manager, οι seniors, οι συνάδελφοι σου, οπότε, ξέρεις, κάθε καινούργιο μέλος της νιώθει σαν να εντάσσεται σε αυτή και να τον υποδέχονται με ανοιχτές αγκάλες.”
  3. Προωθείται η ισότητα μεταξύ όλων των εργαζομένων

    Η Αγγελική μοιράστηκε μαζί μας τον φοιτητικό της φόβο σχετικά με τη θέση της γυναίκας στα επαγγέλματα τεχνολογίας: “από τότε που μπήκα στη σχολή είχα ένα άγχος – κακά τα ψέματα, η ελληνική αγορά ήταν και είναι ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον, οπότε είχα πάντα μια σκέψη να με αγχώνει, “Θα βρω εύκολα δουλειά;”, “Μήπως θα προτιμήσουν έναν άντρα αντι για εμένα;”, “Μήπως θα τους φανεί περίεργο ότι είμαι γυναίκα (π.χ. σε μια από τις πρακτικές ήμουν η πρώτη γυναίκα);”. Στην ΕΥ, παρ’ όλα αυτά, ποτέ δεν ένιωσα ότι μου δόθηκαν λιγότερες ευκαιρίες από έναν άντρα. Ούσα σε ένα περιβάλλον που δίνει ίσες δυνατότητες στους εργαζόμενους, δε με διαχωρίζει από κανέναν, με κάνει να νιώθω ασφάλεια και μου δείχνει τους δρόμους και τον τρόπο για να κάνω αυτά που ονειρεύομαι, σε επαγγελματικό επίπεδο, πράξη, ε, με κάνει χαρούμενη το να είμαι εκεί”.

 

Και κάπου εδώ, η κουβέντα μου με την Αγγελική έφτασε στο τέλος της, και η δική σου πορεία ως Technology Consultant στην ΕΥ μπορεί να ξεκινήσει από σήμερα… 

Βρες εδώ τις ευκαιρίες για fresh graduates που προσφέρει η EY!

p.s. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα και για την καθημερινότητα ενός Business Consultant στην EY κάνε click εδώ!