Αρχικά, τι είναι ένα personal statement στο βιογραφικό;
Το personal statement ή αλλιώς personal summary είναι μια μικρή παράγραφος που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τα στοιχεία επικοινωνίας πάνω πάνω στο βιογραφικό σου σημείωμα. Συνοψίζει την εμπειρία, τους στόχους και τις δεξιότητες σου.
Ουσιαστικά εκφράζει το ποιος είσαι, που έχεις βρεθεί και που σχεδιάζεις να πας με λίγα λόγια και τοποθετείται στην κορυφή του βιογραφικού σου. Είναι εκεί για να πιάσει στα δίχτυα του τον αναγνώστη, επηρεάζοντας τον να διαβάσει περισσότερο. Πώς λοιπόν μπορείς να γράψεις ένα personal statement που βγαίνει φυσικά αλλά κεντρίζει το ενδιαφέρον του εργοδότη; Δώστους μια μικρή γεύση για το ποιος είσαι και γιατί είσαι η τέλεια προσληψη.
Αν λοιπόν αναρωτιέσαι τι να γράψεις στο βιογραφικό σου για τον εαυτό σου συνέχισε να διαβάζεις μιας και θα δούμε αναλυτικότερα τι πρέπει να προσέξουμε όταν γράφουμε ένα personal statement/summary για δουλειά.
Περιεχόμενα άρθρου
Την μορφή ενός personal statement
Θα μπορούσε να περιλαμβάνει:
- Περίπου 50-100 λέξεις σε 3 με 4 προτάσεις.
- Τον τίτλο σου, για παράδειγμα, “junior developer” ή “passionate hospitality manager”.
- Μια πρώτη πρόταση που τραβάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη.
- Τις soft & hard δεξιότητές σου.
- Εντυπωσιακά δεδομένα και στατιστικά.
- Τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους σου.
- Νύξεις για την κλίση σου και το ενδιαφέρον σου προς το αντικείμενο της θέσης στην οποία κάνεις αίτηση.
Θα αναρωτιέσαι τώρα, “Δεν είναι πολλά όλα αυτά για να χωρέσουν σε 100 λέξεις;”.
Δεν είναι, γιατί τελειοποιώντας το elevator pitch σου δείχνεις ότι γνωρίζεις πολύ καλά γιατί η εμπειρία σου, οι στόχοι σου και οι δεξιότητες σου σε κάνουν τέλει@ υποψήφι@ για αυτή τη θέση.
Ο σύντομος πρόλογος αποτελεί μόνο ένα μικρό κομμάτι κειμένου, που μετατρέπει ένα στεγνό και απρόσωπο έγγραφο σε ένα ένθερμο καλωσόρισμα στο βιογραφικό μας! Λατρεύουμε να βλέπουμε personal statements στα βιογραφικά καθώς σου αφήνει αυτό το μικρό περιθώριο δημιουργικότητας που κάνει όλη τη διαφορά!
EXPERT TIP
Πώς ξεκινάμε ένα personal statement; Πώς δεν πρέπει να ξεκινάμε ένα personal statement;
Η πρώτη πρόταση είναι πάντα η δυσκολότερη, οι πρώτες λέξεις από μόνες τους μπορεί να έχουν τεράστιο αποτέλεσμα στο πως βλέπει ο recruiter το personal statement μας.
Γι’ αυτό, θα πρέπει να περιλαμβάνει τους λόγους για τους οποίους είμαστε το τέλειο match για αυτον συγκεκριμένο ρόλο. Η χρήση ενός όσο πιο μοναδικού παραδείγματος γίνεται, μας δίνει καλές πιθανότητες να αιχμαλωτίσουμε το ενδιαφέρον του μελλοντικού μας εργοδότη. Στο παραπάνω πλαίσιο, η πρώτη λέξη του personal statement δεν θα πρέπει να είναι “I (εγώ)” – ένα τέλειο βιογραφικό εξερευνεί τις δυνατότητες κοινής συνεργασίας και δεν πρέπει να είναι ένας μονόλογος.
Το personal statement του βιογραφικού και η περιγραφή της θέσης να είναι ευθυγραμμισμένα
@ υπεύθυν@ προσλήψεων επέλεξε με προσοχή κάθε λέξη στην αγγελία που έγραψε. Μάζεψε στοιχεία από τον τόνο του, ποια χαρακτηριστικά υπογραμμίζει; – οποιοδήποτε hint μαρτυρά τ@ τέλει@ για εκείν@ υπάλληλο. Ένα από τα σημαντικότερα tips που δίνουν οι HR managers είναι να περιλαμβάνονται λέξεις κλειδιά σχετικές με την θέση εργασίας καθώς και ο ακριβής τίτλος της. Άρα, τη στιγμή που γράφεις δεδομένα για εσένα και τις εμπειρίες σου, το personal statement θα πρέπει παράλληλα να υπογραμμίζει όσες περισσότερες ομοιότητες με την περιγραφή της θέσης γίνεται. Έτσι, όταν ο hiring manager θα διαβάσει τις πρώτες προτάσεις του βιογραφικού σου θα νιώσει ότι είσαι ακριβώς αυτό που έψαχνε όταν έγραφε την αγγελία.
Την θέση του personal statement
Οι υπεύθυνοι προσλήψεων προτιμούν να βλέπουν τα προσωπικά στοιχεία των υποψηφίων στην αρχή της σελίδας (ή σε μια στήλη σε οποιαδήποτε πλευρά) των βιογραφικών που φτάνουν στα γραφεία τους. Παραδοσιακά, το καλύτερο σημείο για να γράψεις το personal statement σου είναι αμέσως μετά τα στοιχεία επικοινωνίας (αν είναι στο πάνω μέρος της σελίδας) και πριν την εργασιακή σου εμπειρία. Μην ξεχνάς ότι η έκταση του βιογραφικού σου είναι πολύ σημαντική. Αν έχεις ήδη επιλέξει προσεκτικά τις απαραίτητες πληροφορίες που πρέπει να συμπεριληφθούν στο βιογραφικό και προσθέτοντας το personal statement οι σελίδες γίνονται 3, ίσως θα πρέπει να μην το συμπεριλάβεις για την συγκεκριμένη θέση. Αυτό εξασφαλίζει ότι το βιογραφικό σου συμμορφώνεται με τον άγραφο κανόνα που λέει ότι δεν πρέπει να ξεπερνά τις 2 σελίδες.
EXPERT TIP
Όπως είπαμε προτείνεται η μέγιστη έκταση του personal statement να είναι 200 λέξεις, αν όμως θέλεις να δοκιμάσεις την τύχη σου με μια και μόνο δυνατή πρόταση που θες να μείνει στο μυαλό του recruiter για το υπόλοιπο της διαδικασίας, by all means! Η λακωνικότητα είναι αρετή, αλλά θα πρέπει να είσαι απολύτως σίγουρ@ για την αίτησή σου για να επιλέξεις αυτή την οδό.
Να γράψουμε το personal statement τελευταίο
Κάνε ένα skip σε αυτό το κομμάτι για αρχή και θα σου πούμε αμέσως γιατί! Γράφοντας πρώτα την εργασιακή σου εμπειρία και έχοντας ανοιχτή δίπλα την αγγελία της θέσης είναι πολύ πιο εύκολο να βρεις τις καταλληλότερες λέξεις κλειδιά, φράσεις ή δεξιότητες. Αυτό συμβαίνει γιατί έχοντας μπροστά σου τις βάσεις για το personal statement βρίσκεις την έμπνευση που χρειάζεσαι για να το γράψεις.
EXPERT TIP
Το κλειδί είναι να σκέφτεσαι ότι ο συνδυασμός αυτών στα οποία είσαι καλ@ και αυτών που απολαμβάνεις θα συνεισφέρουν στην σωστή κατεύθυνση της καριέρας σου. Να είσαι ειλικρινής για τις εμπειρίες σου αλλά με μια δημιουργική χροιά η οποία εξασφαλίζει ότι το παρελθόν σου αντανακλά που θες να φτάσεις.
Να διαβάσουμε μερικά πρότυπα παραδείγματα από personal statements:
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός άρα όλα τα personal statements θα πρέπει να είναι κι αυτά μοναδικά. Συνεπώς, πρέπει να αντισταθείς στο να αντιγράψεις σε μεγάλο βαθμό το personal statement κάποιου. Είναι το μοναδικό σημείο στο βιογραφικό που μπορεί να ακουστεί η φωνή σου, γι’ αυτό προσπάθησε να γράψεις κάτι για το οποίο ένας φίλος σου θα έλεγε “Αυτό σίγουρα το έχεις γράψει εσύ!”, ενώ παράλληλα έχει επαγγελματικό ύφος.
Example
A highly motivated and result driven graduate in Communications & Media from the University of Athens, currently looking for a Social Media Associate position to develop my copywriting, graphic and video editing skills and knowledge. My career goal is to assume a role which allows me to master my creativity and further my knowledge of social media strategy, campaigns and analytics.
Η μεγάλη αρχή
Πάντα γράφουμε το πρώτο draft του personal statement χωρίς κάποια επεξεργασία. Μην ανησυχείς για την έκταση ή την επιλογή λέξεων στο πρώτο πέρασμα. Καμάρωσε τον εαυτό σου, νιώσε περήφανος@ για τα επιτεύγματά σου και πρόσθεσε όλα τα εντυπωσιακά στατιστικά σου. Μην ανησυχείς ότι θα φανείς εγωιστής ή υπερόπτης στο πρώτο draft, γι’ αυτό υπάρχει και το στάδιο της επεξεργασίας. Αν ο στόχος είναι 3-4 τέλεις προτάσεις τότε το πιο πιθανό είναι το πρώτο σου draft να είναι περίπου 6-8. Έπειτα σκέψου ποια κομμάτια είναι πιο πιθανό να σου “κλείσουν” τη δουλεία και διέγραψε τα υπόλοιπα.
Πειραματισμός και τελειοποίηση!
Μόλις περιορίσεις το focus σου, χρησιμοποίησε τις παρακάτω ερωτήσεις για να αξιολογήσεις την προσπάθεια σου και να επεξεργαστεις το statement:
Είναι η πρώτη μου πρόταση ξεκάθαρη και περιεκτική;
Το opening line πρέπει να δηλώνει τη θέση σου και να περιέχει δυνατή και ενθουσιώδη γλώσσα που θα κρατήσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Συχνά περιλαμβάνει επίσης και τα χρόνια εμπειρίας.
Είναι αρκετά ευθύ;
Αντί να χρησιμοποιήσεις προτάσεις που ξεκινούν με “Πιστεύω πως είμαι..” ή “Μου αρέσει…” χρησιμοποίησαι παθητική φωνή και μπες κατευθείαν στο ψητό!
Εμπεριέχει αντικειμενικές πληροφορίες;
Εδώ θα πρέπει να μπεις στο μυαλό του hiring manager. Αν ήσουν εσύ υπεύθυν@ για αυτήν την κάλυψη της θέσης σε ποια κουτάκια θα έκανες check; Η δεύτερη και τρίτη πρόταση συνήθως περιλαμβάνουν συγκεκριμένα skills, δεδομένα και νούμερα που υποστηρίζουν αυτήν την ανάγκη.
Διαβάζεται φυσικά;
Ακόμη και με όλες αυτές τις λεπτομέρειες θα πρέπει να είναι εύκολο στην κατανόηση και να έχει έναν φυσικό ρυθμό όταν διαβάζεται δυνατά. Κόψε οποιαδήποτε ορολογία λειτουργία ως filler ή αλλάζει τον τόνο σου. Η διατύπωση (πόσο formal ή όχι πρέπει να είναι ) αλλάζει από εταιρεία σε εταιρεία, αυτό που πρέπει να προσέξουμε όμως είναι το personal statement να αντικατοπτρίζει πάντα τι είδους υπάλληλοι ή άνθρωποι είμαστε.
EXPERT TIP
Ποια είναι τα 3 βασικά tips για να γράψεις ένα καλό personal statement;
- Εξασφάλισε ότι η προσωπικότητα σου φαίνεται μέσα από το γράψιμό σου.
- Ποσοτικοποίησε οποιοδήποτε επίτευγμα και συμπεριέλαβε οικονομικά στοιχεία όπου γίνεταi.
- Αν βρίσκεσαι σε φάση αλλαγής καριέρας μην ξεχάσεις να αναφέρεις τους στόχους σου
Συχνά λάθη:
Πρόσεχε καθώς γράφεις το personal statement σου να μην χρησιμοποιείς κοινότυπες φράσεις. Υπάρχουν κάποιες φράσεις που έχουν χάσει το νόημα τους από την υπερβολική χρήση και κάνουν τους recruiters να δυσανασχετούν και να προχωράνε στ@ν επόμεν@ υποψήφιο. Για τον λόγο αυτό προσπάθησε να πρωτοτυπείς στην επιλογή λέξεων ή ζήτα από κάποι@ φίλ@ ή μέλος της οικογένειας να σου πει την γνώμη τ@ όταν τελειώσεις με το γράψιμο. Αλλά και γενικότερα, πάντα είναι καλό να έχουμε κάποιον που θα διαβάσει όλο μας το βιογραφικό πριν το στείλουμε.
EXPERT TIP
Χρειάζεται τίτλος; Σε κάποια templates βλέπουμε να αναφέρεται ως summary και σε άλλα δεν αναφέρεται κάποιος τίτλος. Και οι δύο επιλογές είναι αποδεκτές καθώς οι εργοδότες περιμένουν κάποιες γραμμές στην αρχή του βιογραφικού που εξυπηρετούν ως τίτλος της αίτησης.
Τι περιμένουν- θέλουν οι recruiters να δουν στο opening statement του βιογραφικού σου;
- Θέλουν ένα opening statement γραμμένο για εκείνους. Όταν βρίσκεσαι στη διαδικασία εύρεσης νέων μελών για την επαγγελματική σου οικογένεια, μια έντονη προσωπική σύνδεση από τις πρώτες γραμμές είναι ζωτικής σημασίας.
- Θα περιμένουν ένα ποσοτικοποιημένο περιεχόμενο. Οι εντυπωσιακές λέξεις μπορούν να γραφτούν εύκολα όταν χρειάζεσαι πολύ την δουλειά, το δύσκολο είναι να τις στηρίζεις με αριθμούς που δείχνουν την έκταση του επιτεύγματος.
- Θα περιμένουν να εντυπωσιαστούν! Αν δεν καταφέρεις να εντυπωσιάσεις έναν συγκεκριμένο εργοδότη για μια συγκεκριμένη θέση στις πρώτες γραμμές του βιογραφικού σου, τότε το πιθανότερο είναι πως η θέση αυτή δεν είναι για εσένα.
The CV personal statement recap
Φαντάσου το personal statement του βιογραφικού σου ως τα 2 πρώτα λεπτά μιας συνέντευξης -τηλεφωνικής, διαδικτυακής ή δια ζώσης. @ HR manager θα σε ρωτήσει “πες μου μερικά πράγματα για εσένα” και θα έχεις ένα λεπτό για να θέσεις τις βάσεις για την υπόλοιπη συζήτηση.
Παρομοίως το personal statement θα πρέπει να περιλαμβάνει:
- Έναν φυσικό αλλά επαγγελματικό τόνο που αντικατοπτρίζει την προσωπικότητά σου.
- Τους top λόγους για τους οποίους η εμπειρία σου σε κάνει τ@ τέλει@ υποψήφι@ για την θέση.
- Γιατί αυτή η θέση ευθυγραμμίζεται με το μονοπάτι της καριέρας σου.
- Δεδομένα και γεγονότα στο βιογραφικό σου που υποστηρίζουν τα προηγούμενα points σου.
Μόλις τελειοποιήσεις το personal statement του βιογραφικού σου και αποκτήσεις μια ξεκάθαρη αίσθηση του ποιος είσαι και τι θέλεις θα είσαι προετοιμασμέν@ να “πουλήσεις” τον εαυτό σου σωστά κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων.
Αν είσαι οπτικός τύπος μπορείς να βρεις εδώ το αντίστοιχο βίντεό μας στο youtube:
…και αν χρειάζεσαι λίγο παραπάνω inspo βρες εδώ 5 Παραδείγματα για να γράψεις το τέλειο personal summary!