Πως αποτυπώνεται η εικόνα ενός καλού manager στα μάτια των εργαζομένων μας;

By Collegelink Team

Πρόσφατη έρευνα της Microsoft ανάμεσα σε περισσότερους από 30,000 εργαζομένους σε παγκόσμιο επίπεδο αποκαλύπτει ότι το 41% των εργαζομένων σκέφτεται να εγκαταλείψει ή να ακολουθήσει διαφορετική επαγγελματική πορεία το επόμενο έτος. 

Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους ως άνθρωποι επιθυμούμε μια επαγγελματική αλλαγή σε καθένα από τα στάδια της ζωής μας. Για μερικούς εργαζομένους, η συνολική κατάσταση της πανδημίας μπορεί να επιτάχυνε μια αλλαγή στις προτεραιότητες τους, αλλά για πολλούς η απόφαση παραίτησης ήρθε και ως αποτέλεσμα μιας μειωμένης σύνδεσης με τους managers τους ή κακής διαχείρισης κατά την κανονικοποίηση της remote εργασίας. 

Για αυτό, αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε κάποια από τα χαρακτηριστικά που αποτυπώνουν την εικόνα ενός καλού manager στα μάτια των εργαζομένων κάθε βαθμίδας. 

Αναπτύξτε την ομάδα σας μέσα από την CollegeLink!

Μοιραστείτε ουσιαστικό feedback με την ομάδα σας 

Η ανατροφοδότηση – και ιδιαίτερα η αρνητική – μπορεί συχνά να σβήσει τα κίνητρα των εργαζομένων σας για αλλαγή. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να εξασφαλίσετε τη μη διατάραξη των σχέσεων σας με καθένα από τα μέλη της ομάδας σας, καθώς και να συμβάλλεται στην πρόκληση των εργαζομένων σας να συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασίες επίλυσης των διαφόρων προβλημάτων. 

Για παράδειγμα, ο Scott Guthrie, υπεύθυνος ανάπτυξης της υπηρεσίας cloud Azure της Microsoft, ήξερε ότι στα πρώτα του στάδια το συγκεκριμένο προϊόν δεν ήταν αρκετά χρήσιμο για το πελατολόγιο της εταιρείας. Έτσι, προκάλεσε τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας του συγκεκριμένου project να σχεδιάσουν μια εφαρμογή χρησιμοποιώντας το Azure – όπως ακριβώς θα έκαναν και οι πελάτες της Microsoft. Με αυτόν τον τρόπο, τα μέλη της ομάδας είχαν τη δυνατότητα να έρθουν βιώσουν τα τρωτά σημεία του προϊόντος και να συνειδητοποιήσουν εκ των έσω την αναγκαιότητα αλλαγής των λειτουργιών του 

Παράλληλα, ερωτήσεις όπως: 

  • Πώς αισθάνεσαι εσύ για αυτή την κατάσταση; 
  • Ποιές είναι οι σκέψεις σου; 
  • Σε ποιές ενέργειες σκέφτεσαι να προχωρήσεις, προκειμένου να διορθώσεις αυτό το χαρακτηριστικό σου;

…μπορούν να λειτουργήσουν εξίσου θετικά!

 Επενδύστε στην αποτελεσματική επικοινωνία 

Ύστερα από περίπου 1,5 χρόνο remote εργασίας, είναι πλέον ευρέως αποδεκτό ότι η πλειονότητα των προβλημάτων που προκύπτουν  μεταξύ των ομάδων μας αφορούν  βασικές αρχές – όπως αυτή της επικοινωνίας. Αυτή προϋποθέτει την ύπαρξη ενός σαφούς μηνύματος, την αποστολή του μέσω του σωστού “αγωγού” αλλά και την επιβεβαίωση πως ο παραλήπτης το έλαβε και κατανόησε το περιεχόμενο του. Μπορεί η θεωρία να φαίνεται απλή, όμως το επικοινωνιακό χάσμα παραμένει ίσως το συχνότερο πρόβλημα στις εργασιακές (και μη) μας σχέσεις. 

Για αυτό, μπορείτε να κάνετε κάποια ακόμη μικρά βήματα ως προς τη διασφάλιση της σωστής επικοινωνίας, όπως:

  • Αφιερώστε καθημερινά κάποιον ελάχιστο χρόνο, για να βεβαιωθείτε ότι καθένα από τα μέλη της ομάδας σας είναι καλά – είτε επαγγελματικά είτε ψυχικά – από όποιο μέρος κι αν εργάζεστε 
  • Χρησιμοποιείτε το κατάλληλο μέσο επικοινωνίας για κάθε περίσταση – πχ. tasks, daily meetings κοκ. 
  • Αναφερθείτε σε deadlines και ημερομηνίες και χρησιμοποιείστε γνωστά task management tools – όπως για παράδειγμα το Asana – , ώστε οι χρόνοι παράδοσης να είναι προκαθορισμένοι
  • Πραγματοποιήστε αλλεπάλληλα catch up calls, προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι οι προσδοκίες σας αναφορικά με ένα μικρό task ή ένα μεγάλο project ευθυγραμμίζονται με αυτές της ομάδας
Ξεδιπλώστε τα κρυμμένα ταλέντα των εργαζομένων σας

Μπορεί τα κίνητρα των εργαζομένων να ποικίλουν χρόνο με το χρόνο, αλλά η αναγνώριση των επιτευγμάτων τους σίγουρα παραμένει στη λίστα των σταθερών παραγόντων. Για αυτό, προσπαθήστε να αφιερώσετε χρόνο στην αναγνώριση των επιτευγμάτων εργαζομένων σας προσωπικά και όχι μόνο στα πλαίσια τυχόν καθιερωμένων προγραμμάτων επιβράβευσης – κατά τα οποία η αναγνώριση τους εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την επίτευξη αριθμητικών στόχων. 

Για παράδειγμα, μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο στο να επαινέσετε καθένα από τα μέλη της ομάδας σας για ένα x χαρακτηριστικό που θεωρείτε καταλυτικό για την επιτυχία του y project το διάστημα του πρώτου μήνα remote εργασίας. 

Επενδύστε στην ενσυναίσθηση

Είναι τυχαίο που η μετάβαση στην remote εργασία και οι καταλυτικές αλλαγές που έχει επιφέρει η πανδημία έχουν προσθέσει την εμπάθεια ανάμεσα στα πιο περιζήτητα soft skills του 2021 – σύμφωνα με έρευνα του Linkedin; Σίγουρα όχι!  

Εξάλλου, στο τέλος της ημέρας – ανεξαρτήτως επιτυχίας, αποτυχίας ή φόρτου δουλειάς – καθένα από τα μέλη της ομάδας μας μας χρειάζονται εκεί απλά για να τους ακούσουμε – κατανοήσουμε. 

Βρείτε τα επόμενα ταλέντα σας μέσα από την CollegeLink!