Πώς μπορείς να ξεκινήσεις την καριέρα σου ως Consultant;

Σκέφτεσαι να ακολουθήσεις την καριέρα τ@ Consultant, αλλά δεν καταλαβαίνεις τι ακριβώς σημαίνει “Consulting”, πώς και πού χρειάζεται να κινηθείς, καθώς και τι δεξιότητες απαιτούνται; 

Είμαι η Αναστασία, και στο CollegeLink εκτελώ τον ρόλο της Recruitment Solutions Manager. Αν δεν καταλαβαίνεις λοιπόν πολλά από τον τίτλο, μην ψάχνεις να μάθεις τα πώς και τα τι, καθώς σήμερα θα αναλάβω εγώ τον ρόλο της δικής σου Consultant! Και θα προσπαθήσω να σου δώσω όλες τις πληροφορίες που τυχόν σου λείπουν, ώστε να συμπληρώσεις το puzzle και να πάρεις τις αποφάσεις σου πιο συνειδητοποιημένα. 

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή… 

Σε ποιες εταιρείες μπορείς να εργαστείς ως Consultant; 

Σε συμβουλευτικές εταιρείες. Ναι, με διαφώτισες, Αναστασία, θα μου πεις… 

Κάθε οργανισμός – μικρός ή μεγάλος – αντιμετωπίζει καθημερινά διάφορα προβλήματα. 

*Μη βιαστείς να δώσεις αρνητική σημασία στα λεγόμενά μου. 

Πρόβλημα για έναν οργανισμό μπορεί να είναι η αναζήτηση νέων αγορών ή τεχνολογικών εργαλείων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του. Σε αυτό το σημείο, παραδείγματος χάριν, έρχονται οι συμβουλευτικές εταιρείες να δώσουν τη λύση! 

Και για να σε κάνω να σχηματοποιήσεις τα λεγόμενά μου στο μυαλό σου, θα φέρω το παράδειγμα της EY, – την οποία, παρεμπιπτόντως, πιστεύω χρειάζεται να συμπεριλάβεις στη λίστα των οργανισμών που θα ήθελες να εργαστείς και να αναπτυχθείς επαγγελματικά. 

Ποια είναι η EY και γιατί θέλεις να δουλέψεις εκεί – κατ’ εμέ; 

Για να έχεις σκεφτεί να γίνεις Consultant, εικάζω ότι σου αρέσουν οι προκλήσεις και τα περίπλοκα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα. Θα βάλω τα στατιστικά, λοιπόν, στο τραπέζι…μιλώντας με data έχουμε τα εξής:

700plus γραφεία + με πάνω από 312.000 εργαζόμενους + σε 150plus χώρες = ΕΥ 

Με τι ακριβώς ασχολούνται οι περισσότεροι από 312.000 εργαζόμενοι της EY σε όλες αυτές τις χώρες; 

Ευθυγραμμισμένοι με το όραμα της εταιρείας – Building a better working world – έχουν ως μακροπρόθεσμο στόχο, μέσα από τις καθημερινές τους εργασίες, να βάλουν ο καθένας ξεχωριστά το λιθαράκι του στη δημιουργία ενός εργασιακού κόσμου καλύτερου για όλους.

Πρακτικά, διασφαλίζουν την καλή λειτουργία των επιχειρήσεων-πελατών τους και τους βοηθούν να αναπτυχθούν, να μετασχηματιστούν και να λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα. Ειδικότερα, η EY προσφέρει Ελεγκτικές, Συμβουλευτικές, Νομικές και Φορολογικές Υπηρεσίες, καθώς και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών.

Αυτά που περιγράφω παραπάνω ισχύουν και για τη χώρα μας, στην οποία η εταιρεία δραστηριοποιείται εδώ και 95 χρόνια, απασχολώντας αισίως περισσότερους από 1.700 εργαζόμενους στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και, προσφάτως, την Πάτρα. 

Τι μπορεί να κάνει ένας Consultant στην EY; 

Εξαρτάται από τις προτιμήσεις και τους στόχους εξέλιξης που έχει θέσει στο εαυτό τ@, θα πω! 

Για να απαντήσω, όμως, πιο στοχευμένα σε μια απορία σαν αυτή, συζήτησα με την Αγγελική Καλκάνη, Senior Technology Consultant  (Aggeliki Kalkani | LinkedIn), σχετικά με το πώς είναι η καθημερινότητα ενός Technology Consultant στην EY

Μεταξύ άλλων, η Αγγελική ανέφερε: “Αυτή τη στιγμή είμαι Team Leader μιας ομάδας αναλυτών σε μια μεγάλη τράπεζα στο κομμάτι της πληροφορικής, το οποίο σημαίνει ότι λαμβάνουμε επιχειρηματικές απαιτήσεις που χρειάζεται να μετατραπούν σε λειτουργικές προδιαγραφές. Ουσιαστικά, αναλαμβάνω να εξετάσω πώς μια επιχειρηματική απαίτηση μπορεί να μεταφραστεί τεχνικά σε ένα έργο. Διαχειριζόμαστε αρκετά έργα και σε κάθε έργο απαιτείται να ανταποκριθούμε  στην πρόκληση του πώς μπορεί να γίνει αυτό. Συνεπώς, χρειάζεται να γνωρίζουμε σε βάθος τα συστήματα, να βρίσκουμε βέλτιστους τρόπους και πρακτικές, να επικοινωνούμε τα κεντρικά συστήματα της τράπεζας, το core banking της. Είμαστε, ουσιαστικά, η ενδιάμεση ομάδα μεταξύ του business και της τεχνικής ομάδας. Ταυτόχρονα, χρειάζεται να «γράψουμε» κώδικα, αλλά και τα σενάρια τα οποία θα εκτελεστούν, δηλαδή να αποδώσουμε όλο το εύρος του “definition of done”, ώστε το αποτέλεσμα να γίνει αποδεκτό και να περάσει κατόπιν στην παραγωγή…”

Επιπλέον, έμαθα και πώς είναι η καθημερινότητα ενός Business Consultant στην ΕΥ – και συγκεκριμένα του Κωνσταντίνου Ανδρέου, Assistant Manager: (Konstantinos Andreou | LinkedIn)

“Μια τυπική μέρα σίγουρα συμπεριλαμβάνει κάποια εταιρικά calls (δουλεύουμε κυρίως σε remote περιβάλλον). Όταν βρίσκεσαι στα γραφεία εκφράζεσαι πιο εύκολα, απ’ την άλλη όταν εργάζεσαι απομακρυσμένα λειτουργείς λίγο πιο δομημένα, θα έχεις ένα εσωτερικό call με την ομάδα, θα συζητήσεις τι έχετε να διαχειριστείτε μέσα στην ημέρα, τι είναι επείγον και τι όχι, τι μπορεί να καθυστερήσει και αν υπάρχει χρόνος για κάτι έκτακτο (υπάρχουν κι αυτά). Υπάρχουν προφανώς calls με τους πελάτες, γιατί και σε αυτή την περίπτωση δεν έχεις την επαφή που είχες πριν, συνεπώς σκέφτεσαι πώς χρειάζεται να επικοινωνήσεις ώστε να ενημερώσεις σε ποιο στάδιο προόδου βρίσκεσαι, πού βρίσκονται εκείνοι και τι χρειάζονται περαιτέρω. Και μετά, έχεις να διαχειριστείς τα επιμέρους “how to do the job”, παρουσιάσεις και ποσοτικές αναλύσεις με δεδομένα σε excel ή word. Επιπλέον, αν χρειαστεί, θα καταγράψεις κάποιες διαδικασίες, θα περιγράψεις πράγματα που έχεις αναλάβει, θα σχεδιάσεις ένα policy document ή μια πολιτική που μπορεί να χρειάζεται ο πελάτης, και τελικώς, θα διαχειριστείς κάποια οργανωτικά ζητήματα, όπως τον συντονισμό ενός call, και επιμέρους ανάγκες για το πότε μπορούν να προχωρήσουν κάποιες εργασίες, κ.λπ.”

Γιατί έχει νόημα να επιμείνεις στην επιλογή σου για την EY; 

  1. Γιατί μαθαίνεις συνεχόμενα και αναπτύσσεσαι προσωπικά κι επαγγελματικά

Πέρα από τις γνώσεις που θα αποκτήσεις μέσα από την εργασία, το αντικείμενο και τα online courses/trainings που προσφέρονται σύμφωνα με τις ανάγκες σου, η EY προσφέρει, επίσης, τη δυνατότητα να ολοκληρώσεις εντελώς δωρεάν ένα πλήρες αναγνωρισμένο MBA, ένα Master στα Business Analytics ή, ακόμη, και ένα Master στο επίκαιρο ζήτημα της βιώσιμης ανάπτυξης! Η EY, σε συνεργασία με το Hult International Business School, σχεδίασαν τα προγράμματα σπουδών “EY Tech MBA by Hult”“EY Masters in Business Analytics by Hult” και “EY Masters in Sustainability by Hult” (link στο landing page του Master), με σκοπό την επέκταση της γνώσης και κατανόησης των ανθρώπων της, γύρω από τις νέες μετασχηματιστικές τεχνολογίες, τους νέους τρόπους εργασίας, τα δεδομένα και την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας.

  1. Γιατί μπορείς να διατηρήσεις μια ισορροπημένη κοινωνική και επαγγελματική ζωή

Η EY σέβεται το χρόνο και την ανάγκη σου να ισορροπήσεις την προσωπική και επαγγελματική σου ζωή. Για τον λόγο αυτό, παρέχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία και την κουλτούρα που θα σε βοηθήσουν να βρεις το πολυπόθητο “work-life balance”. 

Σε ενθαρρύνει να βρεις το προσωπικό σου επαγγελματικό «ταξίδι», μέσα στο οποίο θα επιτυγχάνεις τους στόχους που θέτεις, ενώ, παράλληλα, δε θα χάνεις την επαφή με τον οικογενειακό και κοινωνικό σου περίγυρο.

Στο γενικότερο πλαίσιο ενδιαφέροντος για το well-being των εργαζομένων της, έχει υιοθετήσει κάποιες πρακτικές για τις οποίες θέλω να σου μιλήσω:

  • We take care of You: Η ενέργεια αυτή έχει ως στόχο την προώθηση της υγείας και της ευεξίας των εργαζομένων, με σκοπό τη βελτίωση της ψυχικής τους υγείας και την ευαισθητοποίηση σε αντίστοιχα θέματα, μέσω μιας βεντάλιας διαφορετικών δράσεων.
  • Hybrid working model: Από τον Οκτώβριο του 2021 έχει υιοθετηθεί το υβριδικό μοντέλο εργασίας, δίνοντας τη δυνατότητα στ@ς εργαζόμεν@ς να επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις της εταιρείας (ή των πελατών) τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και τις υπόλοιπες ημέρες να εργάζονται απομακρυσμένα. Φυσικά, τηρώντας μία ευέλικτη στάση και σεβόμενοι πάντοτε τις ανάγκες της ομάδας, του ρόλου και των συναδέλφων.
  • Free of Meeting Fridays: Κάθε δεύτερη Παρασκευή οι εργαζόμενοι αφιερώνουν μια ημέρα σε δουλειά που απαιτεί συγκέντρωση, καθώς και στην εκπαίδευση τους, χωρίς να αποσπάται η προσοχή τους από αλλεπάλληλα meetings.
  • It’s OK to Switch off: Μία δράση με σκοπό να ενθαρρύνει τους ανθρώπους της εταιρείας να «αποσυνδέονται» προκειμένου να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στον εαυτό τους εκτός δουλειάς.
  • Short Fridays: Κάθε Παρασκευή του καλοκαιριού, δίνεται η δυνατότητα να σχολάνε μία ώρα νωρίτερα προκειμένου να απολαμβάνουν περισσότερο αυτή την χρονική περίοδο του έτους.

 

  1. Γιατί θα σε βοηθήσει να αναδείξεις τον καλύτερό σου εαυτό

Όταν ολοκληρώσεις την ανάγνωση αυτού του άρθρου, σε προκαλώ να αναζητήσεις στο google τη φράση “The exceptional EY experience. It’s yours to build” που αποτελεί motto της ΕΥ. Προς το παρόν, θα προσπαθήσω να στο περιγράψω εγώ περιεκτικά. 

Σε όποιο εργασιακό περιβάλλον κι αν εργαστείς, ένα είναι το σίγουρο – κανόνες, υπάρχουν πολλοί. Στην EY, όμως, έχεις την ελευθερία να εργαστείς παράλληλα με τους κανόνες του οργανισμού, αλλά και τους δικούς σου στόχους. 

Επιθυμείς επιπλέον δεξιότητες από αυτές που ήδη διαθέτεις; Θα τις αποκτήσεις. Έχεις ιδέες που αφορούν τα projects που θα αναλάβεις; Θα μπορέσεις να τις μοιραστείς και να τις υλοποιήσεις. Έχεις ανησυχίες για τη ζωή σου, την καριέρα σου, τον κόσμο; Η EY θα σε συνδέσει με ανθρώπους που έχουν τις απαντήσεις!

Πώς μπορείς να γίνεις Consultant στην EY; 

Τώρα, μάλιστα. Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση. Τώρα ήρθε η ώρα να σου μιλήσω για τις ευκαιρίες καριέρας που προσφέρει η εταιρία σε fresh graduates. 

Αν εσύ που με διαβάζεις τόση ώρα, έχεις πρόσφατα αποφοιτήσει και ταυτίστηκες με τον Κωνσταντίνο, ή την Αγγελική που γνωρίσαμε παραπάνω, τότε το μόνο που χρειάζεται να κάνεις, είναι ένα click για να ενταχθείς στην ομάδα της EY!

Βρες εδώ τις ευκαιρίες για fresh graduates που προσφέρει η EY!