Πώς να αναγνωρίσετε τους “Α players”

By Collegelink Team

Ο Steve Jobs δήλωσε κάποτε, ότι το κλειδί για την επιτυχία του στην Apple ήταν η πρόσληψη εξαιρετικά ταλαντούχων ανθρώπων του οποίους ονόμασε  “A players”. Αυτοί οι εργαζόμενοι δεν ήταν κατ ‘ανάγκη έμπειροι επαγγελματίες, αλλά ήταν αυτοί που κατάλαβαν το όραμά του και είχαν αυτοπειθαρχία.

Οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης επιχείρησης ή manager θα σας πει ότι η πρόσληψη και ανάπτυξη ενός ταλέντου είναι ένα από τα σημαντικότερα αλλά και πιο δύσκολα καθήκοντά του. Οι τακτικές που ακολούθησε ο Steve Jobs αποτελούν σημείο αναφοράς για τις καινούριες επιχειρήσεις, καθώς μέσω της Apple αναπτύχθηκαν ιδέες για τη δημιουργία ενός ετερόκλητου αλλά παράλληλα εναρμονισμένου εργασιακού περιβάλλοντος.

  • Δημιουργήστε  ένα ευρύ δίκτυο εργαζομένων.

Ένα λάθος στο οποίο οι managers συχνά υποκύπτουν είναι να προσλαμβάνουν κάποιον που έχει ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά όπως και η υπόλοιπη ομάδα. Ωστόσο, μια ποικιλία εμπειριών μπορεί να φέρει  αρμονία σε μια ομάδα και να επιτρέψει τη δημιουργία καινοτόμων ιδεών καλύπτοντας ταυτόχρονα το τυχόν κενό των δεξιοτήτων. Στην Apple, ο Jobs προσέλαβε και απέλυσε δύο επαγγελματίες διευθυντές στη γραμμή παραγωγής υπολογιστών Mac πριν φέρει μία νέα οικονομική διευθύντρια  χωρίς εμπειρία στην τεχνολογία ή την κατασκευή. Η οργανωτική της αποτελεσματικότητα και η ικανότητα διαχείρισης, την βοήθησαν να προάγει την ανάπτυξη της εταιρείας.

Κατά την πρόσληψη, θυμηθείτε ότι τα ταλέντα και οι δεξιότητες των εργαζομένων πρέπει να συμπληρώνουν την υπόλοιπη ομάδα!

  • Δώστε προσοχή στην εναρμόνιση με την εταιρική κουλτούρα.

Πιθανότατα όλοι γνωρίζουμε κάποιον που είναι εξαιρετικά έξυπνος και ικανός, αλλά ο οποίος αποτυγχάνει  σε μια δουλειά, επειδή δεν συμβαδίζει με την εταιρική κουλτούρα. Αν και τα κενά των δεξιοτήτων συχνά μπορούν να καλυφθούν, η αδυναμία εναρμόνισης με την κουλτούρα είναι πιο δύσκολο να ξεπεραστεί. Οι συνεντευξιαζόμενοι στην Apple ξόδεψαν πάνω από οκτώ ώρες με όλη την ομάδα προκειμένου να αξιολογήσουν την εφαρμογή της εταιρικής κουλτούρας  προτού συζητηθούν ακόμη οι δεξιότητές τους και το ενδιαφέρον των υποψηφίων για τη θέση.

Θυμηθείτε πως μία θέση είναι καλύτερα να μην καλυφθεί από το να καλυφθεί από ένα άτομο το οποίο δεν ταιριάζει με την υπόλοιπη ομάδα!

  • Αξιολογήστε το ενδιαφέρον των υποψηφίων για τη θέση

Αφού διαπιστώσετε ότι κάποιος ταιριάζει με την εταιρική σας κουλτούρα  και έχει πιθανώς τις δεξιότητες που απαιτούνται για τη δουλειά, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην αξία που έχει για τον υποψήφιο η πρόσληψή του στην εταιρία σας. Ο υποψήφιος που θα έρθει σε μια συνέντευξη  πρέπει τουλάχιστον να έχει ισχυρή γνώση της βιομηχανίας και της εταιρείας σας. Ακόμη θα πρέπει να παρατηρήσετε πώς αντιδρά ο υποψήφιος όταν αναλύσετε τις λεπτομέρειες της θέσης. Ο τρόπος με τον οποίο ο υποψήφιος ανταποκρίνεται μπορεί να είναι ενδεικτικός του ενδιαφέροντός του. Δε θα χρειαστούν πάνω από δέκα λεπτά ώστε να κατανοήσετε αν ένας υποψήφιος πραγματικά ενδιαφέρεται για τη θέση ανάλογα με τον ενθουσιασμό και τις ερωτήσεις που διατυπώνει.

Να θυμάστε, πως πάντα  πρέπει να είστε σε επιφυλακή για την επόμενη πρόσληψη και να μη φοβάστε να επαναπροσδιορίσετε μία θέση.

Έχοντας αυτή τη νοοτροπία θα εξελίσσετε συνεχώς τον “πάγκο των A players” βελτιώνοντας παράλληλα την απόδοση της ομάδας.