Πως να αντιμετωπίσεις το άσχημο κλίμα στη δουλειά!

By Collegelink Team

Μην αφήνεις τους “συναδέλφους-σαμποτέρ” να σου χαλούν τη μέρα και να θέτουν σε κίνδυνο τη δουλειά και την καριέρα σου!

Πολλές φορές, σε παρέες φίλων, θα έχεις ακούσει όχι μόνο για τοξικούς εργοδότες, αλλά και για τοξικούς συναδέλφους. Το να καταφέρεις να διατηρήσεις καλές σχέσεις με τους συναδέλφους σου δεν εξαρτάται μόνο από σένα ούτε αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση. Το να μπορείς να μοιραστείς μαζί τους τα προσωπικά σου, να βοηθάει ο ένας τον άλλον για την ολοκλήρωση ενός project, για κάποιους φαντάζει ουτοπία. Πολλοί είναι εκείνοι που θα αναφέρουν ότι υπάρχει κάποιος συνάδελφος στο γραφείο που τους “βασανίζει”, τους εκνευρίζει και σκέφτονται συχνά να παρατηθούν από τη δουλειά τους. Συνηθισμένο προφίλ του/της “συνάδελφου-σαμποτέρ” είναι αυτό του/της ανασφαλούς που προσπαθεί να αναδειχθεί μειώνοντας τους άλλους. Βέβαια, μια ακόμη κατηγορία αποτελούν εκείνοι που διαδίδουν φήμες, κουτσομπολιά χωρίς να ευσταθούν στην πλειονότητα των φορών, καθώς και εκείνοι που είναι αρνητικοί και χαλούν το ομαδικό πνεύμα.

Σου θυμίζουν κάτι όλα τα παραπάνω; Πριν φτάσεις στο τέλος να γίνεις εσύ ο κακός της υπόθεσης- προσπάθησε να δώσεις βάση στο πρόβλημα του άσχημου κλήματος στη δουλειά

Ποιο είναι πραγματικά το άτομο που σε ενοχλεί; Τι είναι ακριβώς αυτό που κάνει και σε εκνευρίζει; Έχει αυτό το άτομο τη δύναμη να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στη δουλειά σου ή απλά επηρεάζει την ψυχολογία σου;

  • Μην το παίρνεις προσωπικά και διατήρησε την ψυχραιμία σου

Μην παίρνεις τα άσχημα λόγια του/της στα σοβαρά και προσπάθησε όσο γίνεται να τον/την αγνοείς. Με αυτόν τον τρόπο θα κερδίσεις έδαφος!

  • Φέρσου ως επαγγελματίας

 

(YES YOU ARE)

Μείωσε την επαφή με αυτό το άτομο αποκλειστικά σε επαγγελματικό επίπεδο. Απέφυγε τις άσκοπες συζητήσεις και τα κουτσομπολιά και κράτησε τον/την σε απόσταση. Προσπάθησε να συνεργαστείς με άλλους στην ομάδα πιο στενά και δώσε τον καλύτερο σου εαυτό!

  • Μην κακολογείς τρίτους

Μην κάνεις αυτό που δεν θα ήθελες να σου κάνουν. Μην ξεκινήσεις κι εσύ να κακολογείς και φρόντισε να σέβεσαι τους συναδέλφους σου. Δεν χρειάζεται να συμπαθείς τους πάντες μέσα στο γραφείο και να έχεις με όλους φιλικές σχέσεις.

  • Μίλησε με το άτομο “σαμποτέρ”

 

(Μην σου μπαίνουν ιδέες! Αυτό καλύτερα απλά να το σκεφτείς, όχι να το πεις 😉 )

Αν η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, μίλησε με αυτό το άτομο σε έναν ιδιωτικό χώρο. Κάνε το, όμως, κάποια στιγμή που θα είστε ήρεμοι. Πληροφόρησε το άτομο “σαμποτέρ” με ποιο ακριβώς τρόπο σε ενοχλεί. Πρόσεξε τις λέξεις που θα χρησιμοποιήσεις, τυχόν αρνητικό λεξιλόγιο μπορεί εν τέλει να στραφεί εναντίον σου.

  • Απευθύνσου στον εργοδότη σου

Πριν στραφείς σε αυτήν την λύση, εντόπισε αν τυχόν υπάρχουν φιλικές σχέσεις μεταξύ του εργοδότη σου και του συναδέλφου- “σαμποτέρ”. Τότε θα πρέπει να σκεφτείς πολύ σοβαρά πριν του μιλήσεις, μήπως εν τέλει η συζήτηση σας καταλήξει στην απόλυση σου. Αν μιλήσεις με τον εργοδότη σου, βρες τα κατάλληλα επιχειρήματα για να υπερασπιστείς τον εαυτό σου. Δείξε ότι πραγματικά θέλεις να λυθεί το πρόβλημα και σε καμία περίπτωση μην δείξεις ότι βρίσκεσαι εκεί με σκοπό να διωχθεί αυτό το άτομο από το γραφείο.

Προσπάθησε να είσαι ψύχραιμος/η με τους συναδέλφους – “σαμποτέρ”! Αυτή είναι η καλύτερη λύση! Σπασμωδικές και παρορμητικές λύσεις μπορεί να σε θέσουν εκτός γραφείου!

Παρ’ όλα αυτά, αν ήρθε η ώρα να αλλάξεις εργασιακό περιβάλλον, νέες θέσεις σε περιμένουν κάθε εβδομάδα στο CollegeLink!

Βρες τις όλες εδώ!

Κάνε την εγγραφή σου στο CollegeLink!