Πώς μπορείς να μετατρέψεις μια συνέντευξη εργασίας σε προσφορά εργασίας; Δεν παίζουν ρόλο μόνο τα προσόντα ή η εμπειρία σου.
Μπορεί να έχεις πάει στο Χάρβαρντ, στη συνέχεια στο Yale, έπειτα να πέρασες πέντε χρόνια εθελοντικά σε τοπικό καταφύγιο ζώων, αλλά αν δεν παρουσιάσεις τον εαυτό σου ως υποψήφιο με αυτοπεποίθηση, τίποτα από αυτά δεν έχει σημασία. Αντί να μιλάς για τα επιτεύγματά σου, προσδιόρισε τον εαυτό σου ως ‘’μέσο’’ επίλυσης προβλημάτων. Αυτό θα σε βοηθήσει να μετατρέψεις τη συνέντευξη εργασίας, στην προσφορά εργασίας των ονείρων σου!
Κλείσε την συνέντευξη στη θέση που σου ταιριάζει εδώ!
Ας ρίξουμε μια ματιά στον τρόπο βελτιστοποίησης της απόδοσής σου σε κάθε στάδιο της συνέντευξης:
Πώς να ανοίξεις τη συνέντευξη
Έρευνες υποστηρίζουν ότι έχεις μόλις επτά δευτερόλεπτα για να κάνεις μια καλή πρώτη εντύπωση σε κάποιον. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εμφανιστείς ως θαρραλέος υποψήφιος από τη στιγμή που πατήσεις το πόδι σου στην αίθουσα συνεντεύξεων. Για να ξεχωρίσεις από άλλους υποψηφίους, πρέπει να σκεφτείς τη συνέντευξη σου ως επαγγελματική συνάντηση. Φαντάσου ότι συναντάς έναν σημαντικό πελάτη ή επενδυτή για πρώτη φορά. Προετοιμάσου, λοιπόν, αναλόγως. Ξεκίνησε τη συνέντευξη λέγοντας στον εργοδότη ότι θέλεις να μάθεις περισσότερα σχετικά με αυτήν την ευκαιρία και να κατανοήσεις καλύτερα τις τεχνικές και τις επιχειρηματικές προκλήσεις που έχει σχεδιαστεί να αντιμετωπίσει ο ρόλος. Μόλις μάθεις για τις προκλήσεις, μάθε περισσότερα σχετικά με τις προσδοκίες της ομάδας προσλήψεων. Τι περιμένουν να επιτύχεις σε αυτό το ρόλο; Πώς περιμένουν να αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις του ρόλου;
Πώς να διατηρήσεις τη συνέντευξη να κινείται ομαλά
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής σου, μην περιμένεις μόνο από τον εργοδότη να σου δώσει την ευκαιρία να κάνεις ερωτήσεις. Πάρε πρωτοβουλία και δείξε τις ηγετικές σου ικανότητες, θέτοντας ερωτήσεις όταν παρουσιάζεται μια ευκαιρία. Θέτοντας τη σωστή ερώτηση σε λάθος χρόνο, δεν ισοδυναμεί βέβαια με το να ρωτάς το σωστό ερώτημα την τέλεια στιγμή. Μπορεί να ανησυχείς ότι θα χαρακτηριστείς ως αγενής ή ότι θα διακόψεις τη συνέντευξη. Αυτό μπορεί εύκολα να αποφευχθεί, αν απλά πλαισιώσεις σωστά την ερώτησή σου – π.χ. “Συγγνώμη για τη διακοπή, αλλά έχω μια ερώτηση που θα ήθελα να κάνω’’. Μην περιγράφεις απλώς τι μπορείς να κάνεις για την εταιρεία, αλλά και πώς μπορείς να το κάνεις.
Extra tip: Χρειάζεσαι βοήθεια για τη διατύπωση έξυπνων ερωτήσεων για να κατευθύνεις τη συνέντευξη προς τη σωστή κατεύθυνση; Δοκίμασε τα εξής: Ποιος άλλος είναι σε αυτή την ομάδα και ποιες είναι οι κορυφαίες δεξιότητές του; Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση του έργου που αναλαμβάνει η ομάδα ενδιαφέροντος σου; Τι πρέπει να γίνει πρώτα / ή σε επόμενο στάδιο; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση αυτού του έργου;
Πώς να κλείσεις τη συνέντευξη
Στο τέλος της συνέντευξης, ζήτησε πληροφορίες για τη δουλειά. Αυτό μπορεί να σου φαίνεται περίεργο. Μπορεί να αισθάνεσαι ακόμη και αμήχανος/η. Ωστόσο, θα δείξει στον εργοδότη ότι έχεις αυτοπεποίθηση. Η αυτοπεποίθηση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις πρόσληψης. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι περισσότερο ένας παράγοντας πρόσληψης σε σχέση με τις ικανότητες ή τα προσόντα σου. Τέλος, μην ξεχάσεις να ρωτήσεις ποια θα είναι τα επόμενα βήματα στη διαδικασία πρόσληψης. Αυτό δείχνει ότι είσαι αφοσιωμένος/η και πραγματικά ενδιαφέρεσαι για την προσέλκυση του ρόλου – και σε βοηθά επίσης να σχεδιάσεις την επόμενη σου κίνηση. Οι συνεντεύξεις στο χώρο εργασίας μπορεί να είναι νευρικές, αλλά μπορείς να τις στρέψεις υπέρ σου. Αυτοπεποίθηση είναι να λες τα σωστά πράγματα την κατάλληλη στιγμή.
Ακολούθησε το πρόγραμμα συνεντεύξεων που περιγράψαμε παραπάνω και μπορεί κι εσύ να μετατρέψεις τις περισσότερες συνεντεύξεις εργασίας σε προσφορές εργασίας!