Πώς να προσεγγίσετε τους εν δυνάμει remote εργαζομένους σας;

By Collegelink Team

Ο κλοιός της αγοράς εργασίας σφίγγει ολοένα και περισσότερο καθιστώντας τις προσλήψεις στις μέρες μας μια σχετικά δύσκολη διαδικασία. Οι υποψήφιοι για εργασία του σήμερα εμφανίζουν συχνά υψηλές απαιτήσεις από τους εν δυνάμει εργοδότες τους, ενώ παράλληλα η έλλειψη εξειδικευμένων ταλέντων αυξάνεται δραματικά περιορίζοντας σημαντικά τις επιλογές μας. Ωστόσο, έχετε σκεφτεί ποτέ ποιό θα ήταν το αποτέλεσμα στην περίπτωση που επεκτείνατε την αναζήτηση υποψηφίων εκτός της γεωγραφικής ζώνης της εταιρείας σας; 

Παρόλο που, εκ πρώτης όψεως, μπορεί να φαίνεται αρκετά αντιφατική η πρόσληψη ενός υποψηφίου που φέρει  δυσκολίες στην καθημερινή του μετακίνηση, είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι υποψήφιοι αναζητούν την επιλογή να εργαστούν εξ αποστάσεως ή ακόμη και να μετακομίσουν για τη κατάλληλη ευκαιρία καριέρας. 

Αναπτύξτε την remote ομάδα σας μέσα από την CollegeLink!

Στην πραγματικότητα, το 89% των υποψηφίων δηλώνουν πρόθυμοι να μετακομίσουν σε περίπτωση που τους παρουσιαστεί η ιδανική επαγγελματική ευκαιρία, ενώ το 50% στρέφονται πλέον στην αναζήτηση θέσεων εργασίας εκτός της γεωγραφικής τους θέσης. 

Πώς, όμως, μπορείτε να προσελκύσετε υποψηφίους που μπορεί να ενδιαφέρονται για εργασία remote ή ευκαιρίες μετεγκατάστασης; 

Μιλήστε τη γλώσσα του «Remote»

Εάν επιθυμείτε οι εν δυνάμει υποψήφιοι σας να γνωρίζουν τις ευκαιρίες απομακρυσμένης απασχόλησης και το ευέλικτο περιβάλλον εργασίας – και ότι η εταιρική σας κουλτούρα έχει διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε για να υποστηρίζει αποτελεσματικά τους remote εργαζόμενους – πρέπει να τους κρατάτε ενήμερους καθ΄όλο το recruiting ταξίδι τους. 

Για παράδειγμα, η αμερικάνικη εταιρεία DigitalOcean έχει ενσωματώσει τη φιλική προς την απομακρυσμένη εργασία κουλτούρα της σε όλη τη διαδικασία πρόσληψης με αφετηρία την ιστοσελίδα της όπου και αναγράφει όλες τις διαθέσιμες εξ αποστάσεως θέσεις εργασίας συνοδευόμενες από μια περιγραφή για την εξ αποστάσεως καθημερινότητα στο γραφείο. Επιπλέον, η εταιρεία έχει δημιουργήσει και μια ξεχωριστή σελίδα με FAQ ερωτήσεων στην οποία κάθε εν δυνάμει υποψήφιος μπορεί να ενημερωθεί σχετικά με τη διαδικασία της απομακρυσμένης συνέντευξης. 

Αντίστοιχα, η εταιρεία Dell Technologies προωθεί την ευέλικτη εργασιακή της κουλτούρα μέσα από τα κοινωνικά της δίκτυα και το hashtag #CareersAtDell με τη βοήθεια του οποίου οι εργαζόμενοί της μοιράζονται τις εμπειρίες τους. Με αυτόν τον τρόπο, οι εν δυνάμει υποψήφιοι της έχουν την ευκαιρία να φανταστούν τους εαυτούς τους σε αυτές τις ιστορίες και να πειστούν ότι θα λάβουν την πλήρη υποστήριξη της εταιρείας σε περίπτωση που επιλέξουν μια εξ αποστάσεως θέση εργασίας. 

Να είστε αυθεντικοί

Οι remote εργαζόμενοι σας χρειάζονται περισσότερο από ποτέ τη δική σας επιβεβαίωση ότι αν και όντας απομακρυσμένοι είστε ικανοί να τους προσφέρετε την υποστήριξη που χρειάζονται και να εφαρμόσετε κάθε εταιρική αξία που τους επικοινωνήσατε κατά τη διαδικασία πρόσληψης. Για αυτό, είναι απαραίτητο να συνδέσετε ορθά τις τελείες μεταξύ των μηνυμάτων που επικοινωνείτε και του τρόπου λειτουργίας της επιχείρησής σας.

Στην DigitalOcean, κάνουν την απομακρυσμένη κουλτούρα τους πραγματική και γνήσια μέσω μιας σειράς βασικών πολιτικών, διαδικασιών και εργαλείων – πολλές από τις οποίες αντικατοπτρίζουν αυτές που ισχύουν για τους επιτόπιους υπαλλήλους τους.

Η εταιρεία DigitalOcean, στην προσπάθειά της να κάνει την κουλτούρα της απομακρυσμένης εργασίας όσο περισσότερο γνήσια γίνεται, εφαρμόζει μια σειρά από πολιτικές και χρησιμοποιεί συγκεκριμένα τεχνολογικά εργαλεία, πλατφόρμες από κοινού τόσο για τους remote όσο και για τους επιτόπιους εργαζομένους της. Για παράδειγμα, ενώ οι εργαζόμενοι στα φυσικά γραφεία της εταιρείας έχουν ο καθένας το δικό του snack bar, οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι μπορούν να επιλέξουν να τους αποστέλλεται ένα μηνιαίο κουτί με snack στο σπίτι τους. Επιπλέον, κατά τη διαδικασία του onboarding των εξ αποστάσεως εργαζομένων της, η εταιρεία διοργανώνει μια εκδήλωση που ονομάζεται Shark Week στην οποία όλοι οι εργαζόμενοι καλούνται να παρευρεθούν και να αλληλεπιδράσουν με τους συναδέλφους τους πρόσωπο με πρόσωπο. Τέλος, το Slack χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ενός δικτύου υποστήριξης και την καλλιέργεια του ομαδικού πνεύματος μεταξύ του απομακρυσμένου εργατικού δυναμικού της DigitalOcean. Οι νέοι εργαζόμενοι καλωσορίζονται στο κανάλι με μια σειρά από GIF και σχόλια που αυτόματα τους βοηθούν να αισθανθούν ότι είναι μέλη μιας ομάδας. 

Επικοινωνήστε σωστά την ευέλικτη εργασιακή σας κουλτούρα

Η προώθηση των μηνυμάτων της εταιρικής σας πολιτικής σχετικά με την απομακρυσμένη εργασία είναι απαραίτητο να αποτελεί μέρος – εκτός της διαδικασίας πρόσληψης – και της συνολικής μάρκετινγκ στρατηγικής σας. Δηλαδή, είναι απαραίτητο όποιος ενδιαφέρεται για την επιχείρησή σας να μπορεί ανά πάσα στιγμή να μάθει και για αυτή την πτυχή της εταιρικής σας κουλτούρας. 

Η DigitalOcean χρησιμοποιεί το εταιρικό της blog στο οποίο αναρτά άρθρα με λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία έχει οικοδομήσει μια κουλτούρα στην οποία όλοι  οι εργαζόμενοι της αισθάνονται συνδεδεμένοι ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται, αλλά και φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζονται τα διάφορα ΄΄απομακρυσμένα γραφεία΄΄. 

Παρομοίως, αν εξερευνήσετε τη σελίδα καριέρας  της Dell, θα ανακαλύψετε μια ολόκληρη σελίδα που αναφέρεται στο ταξίδι της εταιρείας προς μια πιο ευέλικτη εργασιακή κουλτούρα – το οποίο ξεκίνησε το 2009 με την έναρξη του προγράμματος Connected Workplace Program (CWP). Παράλληλα, στη συγκεκριμένη σελίδα η εταιρεία μοιράζεται με το κοινό της ένα βίντεο στο οποίο remote εργαζόμενοι μιλούν για το πως η κουλτούρα της της Dell τους επέτρεψε να εργαστούν με τρόπο που να ανταποκρίνεται τόσο στις επαγγελματικές όσο και στις προσωπικές τους ανάγκες.

Βρείτε τα επόμενα ταλέντα σας μέσα από την CollegeLink!