Πως να χειριστείς back-to-back συνεντεύξεις

By Collegelink Team

Τέτοιου είδους συνεντεύξεις μπορεί να είναι στρεσογόνες, αλλά είναι επίσης καλό σημάδι πως ως υποψήφιος ενδιαφέρεις πολύ έναν εργοδότη. Τι είναι οι διαδοχικές συνεντεύξεις; Είναι μία σειρά συνεντεύξεων όπου θα γνωρίσεις πολλές ομάδες ανθρώπων τη μία μετά την άλλη. Αυτές διαφέρουν από την ομαδική συνέντευξη καθώς στην προκειμένη περίπτωση γνωρίζεις σταδιακά τα μέλη και όχι όλους μαζί με μιας. Και παρόλο που οι πολλαπλές συνεντεύξεις σε μία μέρα μπορούν να φανούν τρομακτικές, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για σένα να παρουσιάσεις τις ικανότητές σου και να αποδείξεις ότι είσαι το κατάλληλο άτομο για τον ρόλο.

Παρακάτω θα βρεις μερικά tips που θα σε προετοιμάσουν γι’αυτές τις συνεντεύξεις

  1. Πάρε μαζί σου αρκετά αντίγραφα του βιογραφικού σου

Η ικανότητά σου να επικοινωνήσεις τις ικανότητες και την εμπειρία σου αποτελεσματικά ξεκινά τονίζοντας τα σημεία κλειδιά του βιογραφικού σου. Μιας και θα συναντήσεις πολλούς decisionmakers, έχοντας διαθέσιμα αντίγραφα θα είσαι σίγουρος ότι όλοι θα έχουν μία αίσθηση του ποιος είσαι και αν είσαι το καλύτερο ταίρι για την ομάδα. Επιπλέον, θα δείξεις στους πιθανούς εργοδότες σου ότι είσαι ένα καλά οργανωμένο άτομο και ενθουσιασμένο για την συνέντευξη , χαρακτηριστικά που θα εντυπωσιάσουν οποιονδήποτε συναντήσεις κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Pro Tip:  Προσφέροντας στον συνεντευκτή το αντίγραφο του βιογραφικού σου είναι ένας καλός τρόπος να ξεκινήσεις την συνέντευξη, ειδικά αν δεν κρατάει τίποτα στα χέρια του.

  1. Μάθε τα ονόματα και το background των ατόμων από τα οποία θα περάσεις συνέντευξη

Γνωρίζοντας ποιοι παίρνουν τις αποφάσεις είναι σημαντικό για οποιοδήποτε είδος συνέντευξης και ειδικά για αυτό. Για να αποκτήσεις αυτήν την πληροφορία ζήτα από τον υπεύθυνο πρόσληψης ή κάποιο άτομο από το HR τα ονόματα και τους τίτλους των μελών με τα οποία θα συναντηθείς. Μόλις έχεις την λίστα, κάνε την έρευνά σου τσεκάροντας την ιστοσελίδα της εταιρίας, ώστε να μάθεις τους ρόλους τους. Επίσης, κάνε και μια σύντομη αναζήτηση στο Google για να μάθεις περισσότερα γι’αυτούς.

Pro tip: Αναφέροντας μερικές φορές τον όνομα του κάθε συνεντευκτή κατά την διάρκεια της συνέντευξης είναι ένα πολύ καλός τρόπος να τους κάνεις να χαλαρώσουν και να αισθανθείτε όλοι πιο άνετα. Μόλις χτίσεις μια καλή επαφή, ρώτα για την εμπειρία και το ιστορικό τους. Έτσι θα δείξεις το ενδιαφέρον σου για τον ρόλο και τον γνήσιο ενθουσιασμό σου να γίνεις μέλος της ομάδας.

  1. Ζήτα ένα ποτήρι νερό

Από την στιγμή που οι διαδοχικές συνεντεύξεις απαιτούν πολύ συζήτηση, ζητώντας ένα ποτήρι νερό στην αρχή της συνέντευξης θα εξασφαλίσεις να μην στεγνώσει το στόμα σου καθώς μιλάς και να αποδόσεις πολύ καλύτερα. Αν χρειάζεσαι λίγο χρόνο για να σκεφτείς απάντηση σε μία ερώτηση, πίνοντας μια γουλιά από το νερό σου θα σου χαρίσει λίγο χρόνο.

  1. Χαλάρωσε και δώσε βάση στην γλώσσα του σώματος

Είναι απόλυτα λογικό να έχεις λίγο άγχος, αλλά αλήθεια μην έχεις! Παραμένοντας χαλαρός θα δείξεις αυτοπεποίθηση και ζήλο για την θέση. Για να σιγουρευτείς ότι θα δείχνεις αυτοπεποίθηση, κράτα τον τόνο της φωνής σου επίπεδο και στάσου ευθύς στην θέση σου. Για να χαλαρώσεις μπορείς να μετρήσεις από μέσα σου μέχρι το 10 ή να επικεντρωθείς στην ανάσα σου.

  1. Προετοιμάσου να απαντήσεις στην ίδια ερώτηση αρκετές φορές

Απο την στιγμή που θα συναντήσεις πολλά άτομα, έχε στο νου σου ότι θα χρειαστεί να απαντήση στην ίδια ερώτηση παραπάνω από μία φορά. Αυτό δεν θα συμβεί γιατί έκανες εσύ κάτι λάθος, αλλά γιατί διάφοροι άνθρωποι προσπαθούν να γνωρίσουν εσένα και τα προσόντα σου. Σε κάποιες εταιρίες μπορεί να κάνουν εσκεμένα τις ίδιες ερωτήσεις για να ελέγξουν την συνέπειά σου. Να είσαι ειλικρινής και να απαντάς πάνω κάτω με τον ίδιο τρόπο σε όλους. Θέλεις να περάσεις μία καθαρή και συνεπής εικόνα.

Οι διαδοχικές συνεντεύξεις είναι ένας τέλειος τρόπος να κάνεις καλή εντύπωση σε πολλά άτομα μαζί και ένα σίγουρο σημάδι πως η εταιρία ενδιαφέρεται να σε προσλάβει. Ερχόμενος προετοιμασμένος και σίγουρος για τον εαυτό σου, θα αποδείξεις ποιος είσαι και θα βρίσκεσαι ένα βήμα πιο κοντά στην θέση.

Αν χρειάζεσαι περισσότερες συμβουλές για τις συνεντεύξεις, το βιογραφικό ή την πρώτη σου εβδομάδα στην καινούρια σου δουλειά μην διστάσεις να επισκεφτείς το blog του CollegeLink. ')}