Πως θα περιέγραφες τον εαυτό σου;

By Collegelink Team

Σε μία συνέντευξη οι ερωτήσεις που αναφέρονται στην προσωπικότητά σου είναι μία εξαιρετική ευκαιρία να ξεχωρίσεις από τους υπόλοιπους υποψήφιους.

Το να έχεις γοητευτική προσωπικότητα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για να κάνεις μία πολύ καλή πρώτη εντύπωση στον οποιονδήποτε  και ιδιαίτερα αν πρόκειται για έναν υπεύθυνο πρόσληψης. Ο χαρακτήρας και η συμπεριφορά σου παίζουν καταλυτικό ρόλο όσον αφορά την σχέση που θα έχεις με τους συνεργάτες σου, γι’ αυτό μην εκπλαγείς όταν θα σου κάνουν αυτήν την ερώτηση.

Οι HR managers θέλουν να τεστάρουν την στάση σου απέναντι στην δουλειά αλλά και την ζωή γενικότερα.

Μπορεί να σου φαίνεται εύκολο ερώτημα, αφού στην τελική αν σε ένα πράγμα είσαι ειδικός, αυτό είναι ο εαυτός σου. Αλλά είναι πολύ σύνηθες να κολλήσεις όταν θα χρειαστεί να εκφράσεις με λέξεις πως είσαι σαν άνθρωπος. (Και όχι, το “Είμαι τέλειος, αυτό τα λέει όλα!” δεν θα πιάσει).

Παρακάτω λοιπόν, θα βρεις μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να απαντήσεις πιο ολοκληρωμένα στην ερώτηση “Περίγραψε τον εαυτό σου”!

Μελέτησε την αγγελία!

Πέραν από τα hard skills που αναφέρονται ως προϋπόθεση για την θέση που σε ενδιαφέρει, θα έχεις παρατηρήσει πως μέσα στην περιγραφή αναφέρονται και κάποια soft skills που θα πρέπει να διαθέτεις, ώστε να είσαι ο ιδανικός υποψήφιος. Αυτό που θα κάνεις εσύ είναι να ξεχωρίσεις ποια χαρακτηριστικά έχεις από αυτά που αναφέρονται και να τα τονίσεις μέσα από ιστορίες. Δείξε πώς σε βοήθησαν τα χαρακτηριστικά αυτά να ανταπεξέλθεις σε οτιδήποτε και αν ανέλαβες να φέρεις εις πέρας.

Χρησιμοποίησε feedback από κάποιον τρίτο

Έχει άλλη αξία να λες πως είσαι ομαδικός παίκτης και άλλη να το υποστηρίζει κάποιος συμφοιτητής σου, πρώην συνάδελφος ή ακόμα καλύτερα εργοδότης. Ο καλύτερος τρόπος για να παινέψεις τον εαυτό σου είναι χρησιμοποιώντας την γνώμη κάποιου άλλου. Γι’ αυτό, καλύτερα να απαντήσεις σαν να σε ρωτούν “Πώς θα σε περιέγραφαν οι συμφοιτητές/ συνάδελφοι σου;”

Διάλεξε τις σωστές λέξεις

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο, έχει αποδειχθεί σε πρόσφατη έρευνα πως οι εργοδότες ενδιαφέρονται περισσότερο για τα soft skills ενός υποψηφίου από ότι για τις τεχνικές του γνώσεις. Επίσης, ανέδειξε και τα 15 δημοφιλέστερα χαρακτηριστικά που αναζητούν οι εργοδότες σε υποψηφίους για entry-level θέσεις. Μερικά από αυτά θα ήταν καλό να τα εντάξεις δεξιοτεχνικά στην απάντησή σου και σου προτείνουμε τα εξής:

 • Ακεραιότητα
 • Αξιοπιστία
 • Προσαρμοστικότητα
 • Επαγγελματισμός
 • Ομαδικό πνεύμα
 • Σεβασμός

Να είσαι ειλικρινής!

Όταν απαντάς σε οποιαδήποτε ερώτηση κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης θα πρέπει να είσαι αυθεντικός και ειλικρινής. Μίλησε για τις αξίες που σε αντιπροσωπεύουν καλύτερα και για τα πράγματα για τα οποία νιώθεις περήφανος. Αν θεωρήσουν ότι δεν είσαι ταιριαστή επιλογή για την εταιρία, τότε μάλλον είναι για το καλό όλων.

Τι θα μπορούσες να πεις αν…

 • Έχεις σπουδάσει οικονομικά: “Βασικό στοιχείο της προσωπικότητάς μου είναι ο αναλυτικός τρόπος σκέψης. Μέχρι στιγμής με έχει βοηθήσει στην ολοκλήρωση πολλών αρμοδιοτήτων…”
 • Ενδιαφέρεσαι για customer service θέση: “Από την φύση μου είμαι problem-solver. Όταν εξυπηρετώ έναν πελάτη, άμεσος στόχος μου είναι να λύσω γρήγορα και αποτελεσματικά οποιοδήποτε θέμα κι αν αντιμετωπίζει.”
 • Ενδιαφέρεσαι για data analyst θέση: “Είμαι πολύ καλός/ή να ερμηνεύω δεδομένα και να τα μετατρέπω σε χρήσιμες πληροφορίες.”

 

Αντιθέτως μην πεις:

 • “Είμαι πολύ εργατικός.” Είναι χιλιοφορεμένο και δεν δηλώνει κάτι ξεχωριστό για σένα.
 • “Είμαι πολύ κοινωνικός. Μπορώ να κάνω πολύ γρήγορα φίλους και επηρεάζω εύκολα τους ανθρώπους στις αποφάσεις που παίρνουν.” Αυτή η απάντηση δείχνει εγωκεντρισμό. Εστίασε στο πως μπορείς να ωφελήσεις εσύ τον εργοδότη.
 • “Είμαι τελειομανής.” Η τελειομανία μπορεί να οδηγήσει σε ανησυχία του εργοδότη όσον αφορά την ικανότητά σου να διαχειριστείς σωστά τον χρόνο σου.

 

Κάνε την αναζήτηση εργασίας σου τόσο φοβερή όσο η προσωπικότητα σου!

Είσαι φοβερός/ή, είσαι υπεύθυνος και φροντίζεις να έχεις πάντα κίνητρα. Ωστόσο, για να πετύχει όλο αυτό δεν χρειάζεται να είσαι απλά καλός. Πιστεύεις ότι θα ήθελες λίγη βοήθεια για να ξεχωρίσεις; Γίνε μέλος του CollegeLink και λάβε συμβουλές καριέρας, αλλά και τις νέες θέσεις της εβδομάδας έτοιμες να τις τσεκάρεις παντώντας ένα κλικ στα email σου.