Οι ερωτήσεις σε μια συνέντευξη μπορεί να μοιάζουν εκκεντρικές, λίγο περίεργες μέχρι και εκτός πλαισίου της συνέντευξης. Μπορεί όμως μια ερώτηση να ταιριάζει με την εποχή “Ποιο είναι το αγαπημένο σας παγωτό;”. Κι όμως πρόκειται για μια ερώτηση που έχει τεθεί σε συνέντευξη για δουλειά σε μια εταιρεία κολοσσό, στην Apple!

Όσο πιο παράξενη είναι μια ερώτηση, τόσα περισσότερα πράγματα μπορεί να δείξει για την ταυτότητα του υποψηφίου. Οι εταιρείες ενδιαφέρονται να προσλάβουν άτομα με προσωπικότητα που ξεχωρίζουν με τις ικανότητες τους κι όχι μόνο με τα ακαδημαϊκά ενδιαφέροντα τους. Αν ακούσεις μια από τις παρακάτω ερωτήσεις απλά μην πανικοβληθείς, εκεί κρύβεται όλη η ουσία, στην ψυχραιμία.

Βρες τη θέση που σου ταιριάζει στο CollegeLink!

 • Ποιο είναι το ζώο που σε χαρακτηρίζει;

Πρόκειται για μια ερώτηση που αντανακλά την προσωπικότητα του υποψηφίου με ιδιαίτερη έμφαση στο κατά πόσο ο χαρακτήρας του συνάδει με τις απαιτήσεις τις θέσεις.

 • Ποια είναι η ιστορία σου;

Μια ανοιχτού τύπου ερώτηση, που συχνά τρομάζει τους υποψηφίους. Είναι ένας ιδιαίτερος τρόπος ο άλλος να μάθει για σένα, για τα ταλέντα σου, τα χόμπι, τη φαντασία και την εφευρετικότητα σου. Μην διστάσεις ούτε στιγμή να απαντήσεις!

 • Πες μου ένα αστείο.

Ποιος δεν θα ήθελε στην εταιρεία του να προσλάβει κάποιον με χιούμορ και ευχάριστη προσωπικότητα;

 • Τι θα έκανες αν ξυπνούσες μια μέρα και έβρισκες έναν ελέφαντα στην αυλή σου;

Εκ πρώτης όψης η ερώτηση δεν αφορά ένα περιστατικό που μπορεί να σου συμβεί εύκολα στην καθημερινότητα σου, για να λέμε και την αλήθεια. Ωστόσο, είναι μια ερώτηση που αποσκοπεί στη δημιουργικότητα, φαντασία και διάθεση σου.

 • Αν οι Γερμανοί ήταν οι υψηλότεροι άνθρωποι στον κόσμο, πώς θα το αποδεικνύατε;

Μια ακόμα ερώτηση που στοχεύει στη φαντασία και το δημιουργικό πνεύμα του υποψηφίου.

 • Αν ήσασταν ένα πρόγραμμα του Microsoft Office, ποιο ακριβώς θα ήσασταν;

Πρόκειται για ερώτηση της Summit Racing Equipment σε υποψήφιο για τη θέση του E-commerce.

 • Πώς θα πουλούσες ένα ψυγείο σε έναν Εσκιμώο;

Ή αλλιώς πως θα πουλήσεις ένα παγάκι σε έναν Εσκιμώο; Αν θες να γίνεις καλός πωλητής, δείξε τις ικανότητες σου!

 • Έχεις συρρικνωθεί στο μέγεθος ενός νομίσματος και σε πετούν σε ένα μπλέντερ και οι λεπίδες αρχίζουν να γυρίζουν. Τι κάνεις;

Ανατριχιαστικό, ευχόμαστε να μην σου συμβεί, παρά μόνο σε πλαίσιο συνέντευξης. Τελικά και ο μελλοντικός σου εργοδότης είναι αρκετά δημιουργικός, εσύ;

 • Εξήγησε τι είναι η βάση δεδομένων (data base) με τρεις φράσεις στον 8χρονο ανιψιό σου.

Αν μπορέσεις, σου βγάζουμε το καπέλο. Αυτό θα πει γνωρίζω καλά το αντικείμενο μου!

 • Σε ένα χωριό με 100 παντρεμένα ζευγάρια, όλοι οι άνδρες έχουν απατήσει τις συζύγους τους, η κάθε γυναίκα ξέρει πότε ένας σύζυγος (αλλά όχι ο δικός της) κάνει απιστία. Στο χωριό η απιστία είναι παράνομη. Κάθε γυναίκα που αποδεικνύει πως ο άνδρας της την έχει απατήσει πρέπει να τον σκοτώσει την ίδια μέρα. Οι γυναίκες απαγορεύεται να παραβούν τον νόμο. Μία μέρα εμφανίζεται η βασίλισσα στο χωριό και ανακοινώνει πως τουλάχιστον 1 σύζυγος έχεις απατήσει την γυναίκα του. Τι συμβαίνει μετά;

Αν μπερδεύτηκες έχεις δικαίωμα να ζητήσεις να στο ξαναδιαβάσουν ή ακόμα και να κρατήσεις σημειώσεις. Μην ντραπείς, ίσα ίσα θα φανείς πρόθυμος/η να λύσεις το γρίφο!

 • Γιατί οι τρύπες των υπονόμων είναι στρογγυλές;

Σίγουρα δεν θα πίστευες ότι μια τέτοια ερώτηση θα μπορούσε να σταθεί σε μια συνέντευξη και μάλιστα αυτή η ερώτηση τίθεται σε συνεντεύξεις στην Google.

 • Πόσα μπαλάκια του γκολφ χωρούν σε ένα σχολικό λεωφορείο;

Εδώ ο συνεντευκτής σου δεν αναμένει να του πεις με ακρίβεια πόσα μπαλάκια χωρούν σε ένα σχολικό λεωφορείο, δεδομένου ότι δεν γνωρίζεις ούτε το μέγεθος ενός σχολικού λεωφορείου, ούτε τις διαστάσεις που έχει ένα μπαλάκι. Σκέψου λοιπόν, πως θα τοποθετήσεις τα μπαλάκια εντός του λεωφορείου, για παράδειγμα σε κούτες που η καθεμιά θα χωράει από 10 μπαλάκια σε οριζόντια διάταξη και οι κούτες θα το τοποθετηθούν στα καθίσματα. Επιθυμούν να δουν τη συλλογιστική πορεία που θα ακολουθήσεις.

 • Πώς θα δοκιμάζατε μια τοστιέρα;

Μια ακόμα ερώτηση που έχει συναντήσει υποψήφιος αναζητώντας μια θέση στην Apple.

 • Αν ήσασταν δέντρο, ποιο θα ήταν αυτό;

Ερώτηση που θα μπορούσε να είναι βγαλμένη και από την παιδική σου ηλικία, αλλά μπορεί να κρίνει και την πορεία της καριέρας σου. Μην την υποτιμάς!

 • Τι πιστεύετε ότι θα μισούσατε σε αυτή τη δουλειά;

Μια ερώτηση πιο λογική από τις υπόλοιπες , αλλά που κρύβει κινδύνους και παγίδες όσον αφορά την απάντηση της.

Όταν πας σε συνέντευξη για δουλειά, ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να ερωτηθείς. Αυτό όμως δεν θα έπρεπε να σε τρομάζει. Έχεις χρόνο να το δουλέψεις, δείξε ότι το επεξεργάζεσαι, μίλα δυνατά για όσα σκέφτεσαι, σε αυτές τις ερωτήσεις μετράει πολύ η διαδικασία επίλυσης του προβλήματος!

Βρες τη θέση που σου ταιριάζει στο CollegeLink!