Φαίνεται ότι οι περισσότερες εταιρείες δαπανούν υπερβολική ενέργεια για την απόκτηση ταλέντων. Η εύρεση, η προσέλκυση και η «απόκτηση» των καλύτερων ταλέντων είναι στο επίκεντρο του ραντάρ κάθε επιχείρησης. Η αξία, όμως, που μπορεί να καρπωθεί μία εταιρεία από τα νέα ταλέντα θα παραχθεί, μόνο αν η εταιρεία είναι σε θέση να τα διατηρήσει.
Ίσως το τόσο έντονο ενδιαφέρον μας για την απόκτηση ενός ταλέντου οφείλεται στην ανθρώπινη φύση μας. Αγαπάμε την έξαψη που μας προκαλεί το κυνήγι. Είναι συναρπαστικό. Και αν πιάσουμε το θήραμά μας, νιώθουμε την ανταμοιβή. Έχοντας συλλέξει το βραβείο, η σκέψη του να το κατέχουμε, να το διατηρούμε και να το φροντίζουμε δεν μας δίνει την ίδια δόση αδρεναλίνης που αισθανόμασταν κατά τη διάρκεια του κυνηγιού. Αυτή είναι όμως η διαδικασία της διατήρησης. Έχοντας επιλέξει τα κορυφαία ταλέντα, απαιτείται σκληρή δουλειά για να εντοπίσουμε τις δυνατότητές τους, να αναπτύξουμε περαιτέρω τις ικανότητές τους και να τους ικανοποιήσουμε ώστε να παραμείνουν στην εταιρία μας.
Το πρόβλημα αυτό υπάρχει παντού, αλλά οι πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται σε αγορές με υψηλή ανάπτυξη βιώνουν σε μεγαλύτερο βαθμό τις επιπτώσεις τους: υψηλό ποσοστό εγκατάλειψης και χαμηλό ποσοστό δέσμευσης.
Πώς θα καταφέρετε να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον όπου οι νέοι ταλαντούχοι εργαζόμενοι θα θέλουν να βρίσκονται; Υπάρχουν 3 ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν καταφατικά για να συμβεί αυτό:
- Υπάρχουν διαθέσιμες πραγματικές ευκαιρίες ανάπτυξης καριέρας;
- Είναι ορατές στο εσωτερικό talent pool σας;
- Υπάρχουν εσωτερικές δομές υποστήριξης που διευκολύνουν την εξέλιξη των εργαζομένων;
Βρείτε το ταλέντο που ψάχνετε εδώ!
Το ζήτημα των διαθέσιμων ευκαιριών
Ακόμα και αν απαντήσατε «ναι», πρέπει να γνωρίζετε ότι πολλές εταιρίες υποτιμούν τις συνολικές ευκαιρίες καριέρας που είναι διαθέσιμες στους υπαλλήλους τους.
Αυτό συμβαίνει διότι σύμφωνα με την νοοτροπία τους οι ευκαιρίες καριέρας αφορούν την παραδοσιακή ανέλιξη στην ιεραρχία, η οποία βασίζεται στην τεχνική επιδεξιότητα του κάθε εργαζομένου και σε προηγούμενη επίδοση. Αυτό το σκεπτικό, όμως, περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τον αριθμό των ευκαιριών εξέλιξης.
Πως θα σας φαινόταν αν αξιοποιούσατε τα ενδιαφέροντα, την εμπειρία, την εκπαίδευση και τις δεξιότητες του εργατικού δυναμικού σας με τρόπους που δεν είχατε εφαρμόσει μέχρι τώρα; Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα των ανθρώπων που εργάζονται στο κομμάτι των πωλήσεων, ενώ παράλληλα σπουδάζουν σε διάφορους τομείς (Marketing, IT, Business). Όταν μετά από 1-2 χρόνια αποφοιτούν, έχουν ήδη αφιερώσει αρκετό χρόνο σε μία επιχείρηση με αποτέλεσμα να την έχουν μάθει αρκετά καλά. Εκείνη, όμως, την στιγμή αποχωρούν προκειμένου να απασχοληθούν σε μία «κανονική» δουλειά πάνω στο αντικείμενό τους. Μερικές επιχειρήσεις λοιπόν σκέφτηκαν να μετατρέψουν την τάση αυτή προς όφελός τους, αξιοποιώντας τις διαφορετικές ικανότητες των εργαζομένων αυτών μέχρι να έρθει η ώρα που θα αποχωρήσουν.
Η νοοτροπία που χρειάζεται για να να αναγνωρίζουμε και να αξιοποιούμε αυτές τις ευκαιρίες είναι πως τα μονοπάτια εξέλιξης της καριέρας δεν έχουν ως κίνητρο την ιεραρχία, αλλά τα ενδιαφέροντα, τα πάθη και ενδεχομένως τις κρυφές δεξιότητες του εργατικού δυναμικού. Οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν επενδύσει σε μεγάλο βαθμό σε τεχνικές που αφορούν την ανάπτυξη προσόντων. Λίγες, όπως, τις χρησιμοποιούν για να προσφέρουν πραγματικές ευκαιρίες σταδιοδρομίας.
Το ζήτημα της “ορατότητας”
Εάν το ταλέντο δεν μπορεί να διακρίνει τις διαθέσιμες ευκαιρίες εξέλιξης καριέρας στην εταιρία σας, τότε είναι σαν να μην υπάρχουν. Αυτή είναι ευθύνη του manager – σωστά; Παρακάτω θα βρείτε 3 λόγους για τους οποίους οι managers μπορεί να μην είναι και το πιο αποτελεσματικό κανάλι για την αποκάλυψη των κρυμμένων ευκαιριών:
- Οι managers ενδέχεται να έχουν συμφέρον να διατηρήσουν τα κορυφαία ταλέντα ακριβώς εκεί που βρίσκονται.
- Πολλοί managers υστερούν σε δεξιότητες όσον αφορά συζητήσεις σταδιοδρομίας και καθοδήγησης.
- Λίγοι είναι οι managers που ανταμείβονται πραγματικά για την δημιουργία και διαχείριση των talent pools.
Δεν αποτελούν, όμως, μόνο οι managers το πρόβλημα. Η παρεμπόδιση της ορατότητας μπορεί επίσης να προέρχεται από τα συστήματα εσωτερικής διαχείρισης της σταδιοδρομίας των εργαζομένων ή στις ακατάλληλες πολιτικές μεταφοράς και προαγωγής.
Πως θα σας φαινόταν αν χρησιμοποιούσατε προηγμένες τεχνολογίες συγκέντρωσης δεδομένων σχετικά με ρόλους, δεξιότητες και τοποθεσίες ώστε να χαρτογραφήσετε τις δυναμικές διαδρομές σταδιοδρομίας σε ολόκληρο το χώρο εργασίας σας; Και στη συνέχεια να ενθαρρύνετε τους εργαζομένους να διερευνήσουν αυτά τα μονοπάτια ανάπτυξης και μάθησης;
Είστε σίγουροι ότι έχετε καταλήξει στο κατάλληλο άτομο;
Το ζήτημα των δομών υποστήριξης
Αυτή η ερώτηση αφορά την υποδομή διαχείρισης ταλέντων που οι εταιρείες πρέπει να έχουν για να διευκολύνουν την αποτελεσματική σταδιοδρομία των εργαζομένων. Στις περισσότερες, αυτό είναι είτε ανύπαρκτο είτε δεν έχει εκσυγχρονιστεί. Σκεφτείτε μία επιχείρηση που επενδύει τόσο στις εσωτερικές πλατφόρμες και πρακτικές διαχείρισης της σταδιοδρομίας των εργαζομένων όσο επενδύει στις προσλήψεις.
Για να είμαστε δίκαιοι, οι μεγάλες τεχνολογίες που υποστηρίζουν τη διαχείριση της σταδιοδρομίας εντάχθηκαν πρόσφατα στην αρένα διαχείρισης ταλέντων. Οι περισσότερες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν συστήματα που αναπτύσσονται εσωτερικά ή βασίζονται σε χειροκίνητες διαδικασίες ή ιδιόκτητο λογισμικό. Τα πράγματα έχουν αλλάξει και οι Talent, OD και HR Managers πρέπει να αναβαθμίζουν συνεχώς τα συστήματα που χρησιμοποιούν ώστε να πετυχαίνουν την μέγιστη λειτουργικότητα.
Σήμερα, ο ρόλος του line manager είναι ακόμη πιο σημαντικός για το εργατικό δυναμικό που είναι απαιτητικό ως προς τις επιλογές σταδιοδρομίας του. Η επένδυση στις πρόσθετες δεξιότητες που απαιτούνται για την καθοδήγηση και την ανάπτυξη των ταλέντων είναι κρίσιμη για τη μελλοντική επιτυχία του οργανισμού.
Πολλές πολυεθνικές εξακολουθούν να επικεντρώνουν την προσοχή τους στην απόκτηση ταλέντων. Για πολλές εταιρείες που αναπτύσσονται ραγδαία, αυτό μπορεί να είναι ακόμα το κύριο παιχνίδι, αλλά είναι σημαντικό να παρακολουθούμε τις εξελίξεις γύρω μας γιατί μπορεί να χάσουμε πολλές ευκαιρίες και να αποτύχουμε στην διατήρηση των ταλέντων.