Προετοιμασία για συνέντευξη για θέση πωλήσεων

By CollegeLink Team

Έφτιαξες το βιογραφικό σου για θέση πωλήσεων, έκανες αίτηση στις θέσεις που σε ενδιαφέρουν και κατάφερες να κλείσεις και συνέντευξη για θέση στις πωλήσεις;  

Και τώρα, λοιπόν, φανταζόμαστε πως ήρθες εδώ για να πάρεις μερικές ιδέες για το πως θα απαντήσεις στις ερωτήσεις της συνέντευξης… 

Και πολύ καλά έκανες! 

Ποιά είναι όμως η προετοιμασία που χρειάζεται να κάνεις για να είσαι έτοιμ@ να αναδείξεις με τον καλύτερο τρόπο τα δυνατά σου στοιχεία στην συνέντευξη για μια θέση πωλήσεων και να κεντρίσεις το ενδιαφέρον της εταιρείας; 

Κάνε την έρευνα σου σχετικά με την εταιρεία και μελέτησε την αγγελία

Αν μας διαβάζεις, θα γνωρίζεις ήδη πως πρώτο και βασικό βήμα πριν τη συνέντευξη γνωριμίας με μία εταιρεία, είναι να αναζητήσεις πληροφορίες για την εταιρεία και την θέση, για να μπορέσεις να συμμετέχεις κι εσύ πιο ενεργά στην συζήτηση και να μπορείς να θέσεις τις ερωτήσεις σου. 

Επιπλέον μην ξεχνάς πως γνωρίζοντας αναλυτικά την περιγραφή της θέσης, θα μπορέσεις να τονίσεις στην συνέντευξη τα skills και τις γνώσεις που έχεις, που είναι χρήσιμες για το συγκεκριμένο ρόλο. 

Συγκέντρωσε αριθμητικά αποτελέσματα

Στην περίπτωση που έχεις εργαστεί ξανά σε θέση πωλήσεων που υπήρχαν συγκεκριμένοι στόχοι, κατάγραψε τους στόχους που είχες και σε τι βαθμό τους πέτυχες. Μπορείς να αναφέρεις για παράδειγμα ότι το διάστημα που εργάστηκες στην x θέση πωλήσεων κατάφερες να πετύχεις το στόχο τους x μήνες. 

Αν όμως έχεις εργαστεί σε θέσεις που δεν υπήρχε συγκεκριμένος στόχος, μπορείς να αναφέρεις εναλλακτικά άλλα δέδομενα, όπως: 

  • Σύνολο πελατών που εξυπηρετούσες την ημέρα
  • Αριθμό παραπόνων που διαχειριζόσουν σε ημερήσια/εβδομαδιαία βάση 
  • Tasks που ολοκλήρωνες μέσα στην ημέρα 

 

Αυτά τα δεδομένα είναι καλό να υπάρχουν και στο βιογραφικό σου, παρόλα αυτά στην συνέντευξη μπορείς να τονίσεις κάποιο από αυτά που θεωρείς πιο σημαντικό, αλλά και να δώσεις παραπάνω πληροφορίες που στο CV σου δεν έχεις την ευκαιρία να αναφερθείς λόγω συντομίας. 

Παραδείγματα ερωτήσεων σε μια συνέντευξη πωλήσεων

Για να μιλήσουμε και λίγο πιο πρακτικά, ας δούμε μαζί μερικά παραδείγματα συχνών ερωτήσεων σε μια θέση στο τομέα του sales. Τι ρωτάνε συνήθως οι recruiters σε μια συνέντευξη για θέση πωλητή/πωλήτριας; 

Ποιά θεωρείς ότι είναι τα δυνατά σου στοιχεία τα οποία θα σε βοηθήσουν να πετύχεις σε αυτό το ρόλο; 

Με αυτή την ερώτηση @ recruiters θέλουν να δουν ότι αναγνωρίζεις τα θετικά σου στοιχεία που σχετίζονται με τον ρόλο και μπορείς να τα επικοινωνήσεις με άνεση. Ουσιαστικά αυτό είναι ένα δείγμα του ότι μπορείς να πουλήσεις καλά τον εαυτό σου, οπότε δείχνεις ότι με την ίδια άνεση θα προωθήσεις και το προϊόν/υπηρεσία της εταιρείας στους πελάτες. 

Ανάμεσα στα δυνατά σου στοιχεία μπορείς να αναφέρεις στοιχεία όπως οι επικοινωνιακές σου ικανότητες, τυχόν εμπειρία σου σε θέσεις σχετικές με εξυπηρέτηση πελατών/πωλήσεις, την αποφασιστικότητα σου, την ικανότητα να αφομοιώνεις εύκολα πληροφορίες, την ενσυναίσθηση προς τις ανάγκες του πελάτη.  

Ο συγκεκριμένος ρόλος έχει ως στόχο τις x πωλήσεις και πάνω το μήνα και πάνω. Πιστεύεις ότι μπορείς να ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις της θέσης και να έχεις μια σταθερή απόδοση;

Εδώ ο άνθρωπος με τον οποίο κάνετε την συνέντευξη θέλει να δει ότι έχεις αυτοπεποίθηση και πως είσαι ανοιχτ@ στο να μάθεις όσα απαιτεί ο ρόλος για να μπορείς να γίνεις skilled στις πωλήσεις. Σε ένα ρόλο πωλήσεων η αποφασιστικότητα, το θάρρος και η συνεχής διάθεση για βελτίωση είναι πολύ σημαντικά soft skills και μέσα από την απάντηση σου φρόντισε αυτά τα στοιχεία να φανούν. 

Πως θα μπορούσες να απαντήσεις;

“Καθώς όπως με ενημερώσατε η εταιρεία σας παρέχει μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση πάνω στο προϊόν και on the job εκπαίδευση στον ρόλο, σε συνδυασμό και με τις ανεπτυγμένες επικοινωνιακές μου ικανότητες, πιστεύω πως σε σύντομο διάστημα θα διαθέτω όλα τα εφόδια που χρειάζομαι για να μπορέσω να επικοινωνήσω το προϊόν στους πελάτες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”.

Εάν μετά από την εκπαίδευση που λάβεις από την εταιρεία διαπιστώσεις ότι δυσκολεύεσαι να πιάσεις τον στόχο των πωλήσεων, ποιά είναι τα επόμενα βήματα που θα κάνεις;

Σε αυτή την απάντηση σου @ recruiter θέλει να δει πως ξεπερνάς τα εμπόδια και εάν έχεις κάποιο plan b σε περίπτωση που οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές. Για να δούμε ένα παράδειγμα απάντησης: 

“Εάν έχω ολοκληρώσει επιτυχώς την εκπαίδευση μου και έχω καλή γνώση όλων των χαρακτηριστικών του προϊόντος, αλλά παρόλα αυτά δυσκολεύομαι να πιάσω το στόχο που μου έχει δοθεί, θα ζητήσω feedback από τ@ν manager μου για τα σημεία που θα μπορούσα να βελτιώσω και θα ζητούσα να κάνουμε κάποια role plays με την υπόλοιπη ομάδα για να βελτιώσω τις ικανότητες μου στις πωλήσεις.”

Και τώρα που πήρες μερικές ιδέες για το πως θα απαντάς στις ερωτήσεις για μια θέση πωλήσεων, μήπως να ρίξεις μια ματιά στις ερωτήσεις που μπορείς να κάνεις εσύ σε μια συνέντευξη

Μέχρι το επόμενο άρθρο ευχόμαστε να έχεις λάβει job offer για την θέση που επιθυμείς!