Πρώτο ραντεβού ή συνέντευξη για μεταπτυχιακό;

By Collegelink Team

Οι ομοιότητες σε αυτές τις δύο περιστάσεις είναι περισσότερες από όσες νομίζεις. Καταρχάς και στις δύο περιπτώσεις η πρώτη εντύπωση παίζει καθοριστικό ρόλο. Στο μεταπτυχιακό επιθυμούν να σε γνωρίσουν και ως άτομο, ως προσωπικότητα.

Τα πτυχία δεν είναι το μοναδικό εισιτήριο εισαγωγής σου σε ένα πρόγραμμα σπουδών, αλλά θα πρέπει να μπορείς να τα υποστηρίξεις και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας σου να είναι αντάξια του προγράμματος. Η συνέντευξη σε μεταπτυχιακό συναντά πολλές ομοιότητες και με μια συνέντευξη για δουλειά, όπως θα διαπιστώσεις και παρακάτω!

Κάνε την εγγραφή σου στο CollegeLink!

1. Διάβασε για το πρόγραμμα σπουδών

Ενημερώσου τόσο για το πρόγραμμα σπουδών, καθώς και για τη σχολή στην οποία επιθυμείς να εισαχθείς ως μεταπτυχιακός φοιτητής. Αντλήστε πληροφορίες από πηγές όπως το website του προγράμματος, τη σελίδα του στο Facebook κ.λπ.. Ερευνώντας τη δομή, το περιεχόμενο και τις προοπτικές του μεταπτυχιακού, θα μπορείς να απαντήσεις με ευκολία σε ερωτήματα όπως «γιατί το επέλεξες;».

2. Δώσε προσοχή στο βιογραφικό σου

Αφού μελετήσεις το πρόγραμμα, ρίξε μία προσεκτική ματιά στο βιογραφικό πριν το αποστείλεις. Βεβαιώσου ότι μπορείς να αναφερθείς με σαφήνεια στα προσόντα σου, τόσο ακαδημαϊκά, όσο και επαγγελματικά αν διαθέτεις. Τα παραδείγματα ενισχύουν την αξιοπιστία των λεγομένων σου, επένδυσε σε αυτά.

3. Μελέτησε τις SOS ερωτήσεις

Για SOS ακούς από το γυμνάσιο στα πρώτα διαγωνίσματα, ήρθε η ώρα να θυμηθείς τα παλιά, και να ξεσκονίσεις τις ικανότητες σου στις παρακάτω ερωτήσεις που συναντώνται σε οποιοδήποτε μεταπτυχιακό κι αν επιλέξεις.

  • Γιατί θέλεις να κάνεις μεταπτυχιακό;
  • Γιατί επέλεξες αυτό το μεταπτυχιακό αντί κάποιου άλλου παρόμοιου;
  • Έχεις κάνει αίτηση και σε άλλο μεταπτυχιακό πρόγραμμα;
  • Εάν δεν γίνεις δεκτός στο μεταπτυχιακό, ποια είναι τα σχέδιά σου;
  • Πώς θα συνδράμει το συγκεκριμένο πρόγραμμα στην επίτευξη των στόχων σου;
  • Γιατί να επιλέξουμε εσένα αντί κάποιου άλλου υποψηφίου;
  • Πιστεύεις ότι μπορείς να ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις του συγκεκριμένου μεταπτυχιακού;

4. Ξεσκόνισε τα αγγλικά σου

Εάν πρόκειται για συνέντευξη για μεταπτυχιακό στην αγγλική γλώσσα και μάλιστα σε κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού, η επανάληψη είναι όχι μόνο αναγκαία, αλλά και απαραίτητη! Το γεγονός ότι διαθέτεις γνώσεις αγγλικών δεν σημαίνει ότι μπορείς να εκφράσεις αυτό που επιθυμείς με ορθό γραμματικό και συντακτικό τρόπο. Επίσης, μια καλή πρακτική είναι να προετοιμάσεις κάποιες απαντήσεις σας σε στάνταρ ερωτήσεις, όπως διάβασες και παραπάνω. Αυτό θα σε βοηθήσει να εκφραστείς με περισσότερη ευφράδεια και να μην “κολλήσεις”στη μετάφραση ελληνικών σε αγγλικά. Ξεκίνα την εξάσκηση τώρα με ένα φιλικό πρόσωπο που γνωρίζει αγγλικά και μπορεί να σε βοηθήσει!

5. Η πρώτη εντύπωση

Όπως εξηγήσαμε και παραπάνω, η πρώτη εντύπωση είναι καθοριστικής σημασίας. Στο μεταπτυχιακό δεν ενδιαφέρονται μόνο για τα ακαδημαϊκά σου επιτεύγματα, αλλά και για πτυχές της προσωπικότητας σου. Χαμογέλασε πλατιά, νιώσε αυτοπεποίθηση -που δεν ξεπερνά όμως τη λεπτή και διαχωριστική γραμμή της αλαζονείας-, σφίξε δυνατά το χέρι των παρευρισκομένων δείχνοντας σιγουριά και κλέψε τις εντυπώσεις από τα πρώτα λεπτά!

Για περισσότερες συμβουλές καριέρας τσέκαρε το blog του CollegeLink!

Κάνε την εγγραφή σου στο CollegeLink!