Πώς αξιολογώ το job offer που μου έγινε;

By CollegeLink Team

Πέρασες από όλα τα στάδια αξιολόγησης για την θέση, έφτασες στο final interview και επιτέλους, έλαβες το πολυπόθητο email με το job offer της εταιρείας. ΤΣΙΡΙΖΟΥΜΕ για σένα, συγχαρητήρια! 😀

Ανοίγεις το email, αλλά πριν δεχτείς το offer, μήπως θα πρέπει να του ρίξεις μια καλύτερη ματιά και να το αξιολογήσεις για μία τελευταία φορά; 🧐

(Πολύ σημαντικό: αν ενημερωθείς για το job offer τηλεφωνικά, ζήτα να το λάβεις σε email!)

Πώς, όμως, θα το κάνεις αυτό; Με ποια κριτήρια θα αξιολογήσεις το offer;

Καταλαβαίνουμε ότι μάλλον χρειάζεσαι λίγη βοήθεια στο πως να αξιολογήσεις το offer που σου έγινε, ειδικά αν είναι και το πρώτο που έχεις δεχτεί ever για ένα τέτοιο ρόλο.

Εάν το τελικό offer που σου έγινε είναι ίδιο με αυτό που συζητήσατε, δεν θα χρειαστείς ιδιαίτερα την βοήθεια μας.

Αν, όμως, διαφέρει από αυτό που ζήτησες ή αν η εταιρεία σου πρόσφερε απευθείας συγκεκριμένο offer χωρίς να έχει γίνει διαπραγμάτευση προηγουμένως, συνέχισε να διαβάζεις…

Πάμε, λοιπόν, να δούμε μερικά χρήσιμα tips! 

Περιεχόμενα

Αντανακλά ο μισθός τον ρόλο και τις απαιτήσεις της θέσης;

Εάν έχεις εμπειρία σε παρόμοιες θέσεις στο συγκεκριμένο τομέα, από την συζήτηση που έγινε στην συνέντευξη, μπορείς να βγάλεις ένα συμπέρασμα για το ποιό είναι περίπου το επίπεδο δυσκολίας της θέσης. 

Στην περίπτωση όμως που είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνεις ένα τέτοιο ρόλο, δεν είναι τόσο εύκολο να κατανοήσεις αν οι απαιτήσεις της θέσης συμβαδίζουν με τον μισθό. Για να μην απογοητευτείς λοιπόν στην πορεία, ανακαλύπτοντας πως ο μισθός δεν αντικατοπτρίζει την δυσκολία της θέσης, κάνε την έρευνα σου – δες τι περιλαμβάνει ένα τυπικό job description ενός αντίστοιχου ρόλου.

Σαν bonus tip, θα σου προτείναμε να στείλεις το job description που υπάρχει στην αγγελία της θέσης σε κάποιο άτομο που γνωρίζεις, το οποίο εργάζεται ήδη στο συγκεκριμένο τομέα, για να αξιολογήσει αν όντως αυτές τις αρμοδιότητες μπορεί να τις βγάλει άνετα ένα entry-junior άτομο.

Στη συνέχεια, αν δεν το έχεις κάνει ήδη, αναζήτησε τον average μισθό που υπάρχει για αντίστοιχους ρόλους. Ευτυχώς πλέον στο internet υπάρχουν πολλές πηγές όπου με μια αναζήτηση μπορείς να βρεις πληροφορίες για το range μισθών ανά χώρα, ρόλο και seniority. 

Επιπλέον, εάν ενδιαφέρεσαι να δεις τι μισθοί υπάρχουν σε tech επαγγέλματα, θα σου φανούν χρήσιμοι αυτός και αυτός ο οδηγός που έχουμε φτιάξει, όπου μπορείς να δεις ένα range μισθών σε διάφορες τεχνολογίες.

Αναζήτησε κι άλλες πληροφορίες για την εταιρεία

Δεν έχει σημασία αν έχεις κάνει ήδη την έρευνα σου ή αν έκανες αρκετές ερωτήσεις στην συνέντευξη σχετικά με την εταιρεία. Πριν δεχτείς το offer, αναζήτησε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επιχείρηση που πρόκειται να δουλέψεις. Αναζήτησε posts και ανακοινώσεις της εταιρείας στα social media, διάβασε άρθρα για milestones ή χρηματοδοτήσεις που έχει δεχτεί, κριτικές εργαζόμενων. Τέλος αναζήτησε στον ευρύτερο κύκλο σου άτομα που εργάζονται ή έχουν εργαστεί για την εταιρεία, για να αποσπάσεις επιπλέον πληροφορίες για τις συνθήκες εργασίας, την πολιτική της εταιρείας, τον τρόπο που δουλεύουν κλπ. 

Πριν πας εκεί, θα πρέπει να διαπιστώσεις εάν είναι ένα περιβάλλον που θα ήθελες πραγματικά να εργαστείς. Έτσι, ακόμα και στην περίπτωση που δεχτείς ένα offer που οικονομικά σε πρώτη φάση δεν σε ικανοποιεί εντελώς, τουλάχιστον θα έχεις κάνει μια καλή επιλογή, πηγαίνοντας να εργαστείς σε μια εταιρεία που σου ταιριάζει.

Αντισταθμίζουν τα benefits ή το μοντέλο εργασίας την διαφορά από τον επιθυμητό μισθό;

Φυσικά, μιας και μιλάμε για αξιολογηση job offer, δεν θα πρέπει να παραλείψεις το μοντέλο εργασίας του ρόλου και τα benefits που μπορεί να παρέχονται. Αν η εταιρεία παρέχει ένα remote ή ευέλικτο υβριδικό μοντέλο εργασίας, όπου μπορείς να πηγαίνεις στο γραφείο όσες μέρες επιλέγεις εσύ, τα χρήματα και ο χρόνος που θα γλιτώσεις από τις μετακινήσεις μπορούν να αντισταθμίσουν μια μικρή απόκλιση στο offer. 

Λάβε υπόψη και τα benefits φυσικά. Αξίζουν τα benefits που συνοδεύουν το ρόλο; Έχουν εφαρμογή από το πρώτο μήνα, ή πρέπει πρώτα να κλείσεις ένα διάστημα εκεί για να μπορείς να τα αξιοποιήσεις; Υπάρχουν για παράδειγμα ρόλοι που ο μισθός από μόνος του μπορεί να μην είναι πολύ υψηλός, αλλά έχουν πολύ ανταγωνιστικά bonus και παροχές (όπως κάλυψη μεταφορικών εξόδων, budget για wfh), που αρκετές φορές φτάνουν κοντά στο ύψος του μισθού. Σε καμία περίπτωση λοιπόν μην υποτιμάς την αξία των benefits. 

Παράδειγμα πίνακα αξιολόγησης job offer

 

Τώρα που γνωρίζεις όλα τα στοιχεία που χρειάζεσαι για να αξιολογήσεις το job offer που σου έγινε, μήπως να τα συγκέντρωνες σε ένα πίνακα που θα σε βοηθήσει να έχεις μπροστά σου ξεκάθαρα όλες τις πληροφορίες, όπως ο παρακάτω; 

 

Εάν εργάζεσαι ήδη κάπου, μπορείς να συγκρίνεις το τωρινό πακέτο αποδοχών σου με αυτό του offer που μόλις σου έγινε. Διαφορετικά, μπορείς να παραθέσεις στην μία στήλη του πίνακα το επιθυμητό για σένα πακέτο αποδοχών ή το job offer που μπορεί να σου έγινε πρόσφατα από μια άλλη εταιρεία. 

Πως επικοινωνώ στην εταιρεία το counter offer μου;

Αν λοιπόν μετά από τα παραπάνω βήματα κατέληξες σε ένα συγκεκριμένο offer που θέλεις να ζητήσεις από την εταιρεία, ήρθε η ώρα να γράψεις το counter offer mail που θα τους στείλεις. 

Ποιά στοιχεία πρέπει να προσέξεις; 

  • Κάνε ξεκάθαρους τους λόγους για τους οποίους η εταιρεία θα μπορούσε να σου παρέχει ένα πιο ανταγωνιστικό πακέτο αποδοχών. Για παράδειγμα,  μπορείς να τονίσεις την εμπειρία σου, τα standard της αγοράς, κάποιο skill το οποίο κατέχεις σε υψηλό βαθμό και είναι σημαντικό για την θέση. 
  • Πρόσεξε το λεξιλόγιο του κειμένου σου, έτσι ώστε να αποπνέει επαγγελματισμό.
  • Διάβασε το ξανά πριν το στείλεις, για να σιγουρευτείς ότι έχεις συμπεριλάβει όλες τις πληροφορίες που ήθελες και πως δεν υπάρχουν ορθογραφικά-συντακτικά λάθη.

Παράδειγμα για counter offer mail

“Αγαπητή/έ (όνομα τ@ Hiring Manager),

Θα ήθελα αρχικά να σας ευχαριστήσω θερμά για το offer που μου κάνατε σχετικά με τον ρόλο Junior Data Analyst στην εταιρεία σας. Όπως έχω εκφράσει ήδη στο πλαίσιο της συνέντευξης και στ@ν manager του τμήματος, πιστεύω ότι το να συνεργαστώ με την συγκεκριμένη ομάδα θα με βοηθήσει να εξελίξω σε μεγάλο βαθμό τις ικανότητες μου σαν επαγγελματίας και θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στην καριέρα μου. 

Έχοντας μελετήσει και αξιολογήσει προσεκτικά το offer σας, παρότι τα benefits του ρόλου είναι πράγματι ανταγωνιστικά, θεωρώ ότι μια μικρή τροποποίηση του μισθού προς τα πάνω, θα αντανακλούσε καλύτερα τις επαγγελματικές δεξιότητες μου. Συγκεκριμένα, διαθέτω ήδη καλή γνώση και πιστοποίηση στο εργαλείο (x) που είναι απαραίτητο για την θέση, γεγονός που αποδεικνύει και το πολύ υψηλό score μου στο case study. 

Επίσης, έχοντας κάνει μια έρευνα σε entry level θέσεις που απαιτούν την γνώση του συγκεκριμένου tool, ο μέσος μισθός στην αγορά κυμαίνεται κατά 10% πιο πάνω από το δικό σας offer. 

Συνεπώς, θα ήθελα να με ενημερώσετε εάν υπάρχει η δυνατότητα να διαπραγματευτούμε περαιτέρω πάνω στο συγκεκριμένο οffer.

Με εκτίμηση,

(Ονοματεπώνυμο)”

Σε περίπτωση που η εταιρεία δεν είναι θετική σε κάποια επιπλέον διαπραγμάτευση, μπορείς να προτείνεις να συμφωνήσετε να γίνει μια εκ νέου αξιολόγηση του μισθού σε διάστημα 6 μηνών, με βάση την απόδοση σου. 

Ήρθε λοιπόν η ώρα να πάρεις την απόφαση σου! Ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε να πάρεις την καλύτερη και την πιο σωστή απόφαση για τον επόμενο σταθμό στην καριέρα σου, γιατί σημασία έχει να κάνεις την επιλογή με την οποία θα νιώθεις ετυχαριστημέν@. 

Α, και για να μην το ξεχάσουμε!  Αν θέλεις περισσότερα άρθρα με tips σχετικά με την καριέρα σου, τσέκαρε εδώ