Εάν έχεις περιέργεια για το CRM/ERP Development και θέλεις να μάθεις παραπάνω πληροφορίες, πολύ σωστά έκανες και κλίκαρες σε αυτό το άρθρο! 

Συγκεντρώσαμε έναν ολοκληρωμένο οδηγό για εσένα που θέλεις να ασχοληθείς με το αντικείμενο, αλλά δεν ξέρεις πως να ξεκινήσεις…

Αρχικά, τι είναι το CRM/ERP Development;

Οι CRM/ERP developers ουσιαστικά αναπτύσσουν λογισμικό διαχείρισης της επικοινωνίας της εταιρείας με τους πελάτες της (Customer Relationship Management). Αυτό το λογισμικό μπορεί να παρέχει εργαλεία email και chat management, sales tracking, workflow automation, δυνατότητα ρύθμισης campaigns κ.α. Τα συγκεκριμένα εργαλεία είναι ευρέως διαδεδομένα, καθώς δίνουν τη δυνατότητα να διαχειριστεί μια επιχείρηση με εύκολο και αποδοτικό τρόπο πολλές διαφορετικές ενέργειες, από μία πλατφόρμα. 

Mε τι γλώσσες προγραμματισμού δουλεύουν οι CRM/ERP developers;

Οι CRM/ERP developers δουλεύουν με διάφορες γλώσσες προγραμματισμού, όπως Java and Javascript, HTML5, PHP, C# ή SQL, ανάλογα με το software που χτίζει η εταιρεία που εργάζονται. 

Είναι το CRM Development ένα καλό επαγγελματικό μονοπάτι;

Το CRM development μπορεί να γίνει ένα εξαιρετικό επαγγελματικό μονοπάτι για όσ@ς απολαμβάνουν να δουλεύουν σε ένα ρόλο ο οποίος διασταυρώνει στοιχεία του marketing, της τεχνολογίας και της διαχείρισης πελατών. Σαν CRM developer μπορείς να εργαστείς για μεγάλες εταιρείες/οργανισμούς που δημιουργούν CRM συστήματα, να δουλεύεις σε μια εταιρεία in-house η οποία θέλει να δημιουργήσει το δικό της λογισμικό ή και να εργαστείς ως freelancer, έχοντας δικούς σου πελάτες που θα τους βοηθάς με δημιουργία λογισμικού ή και ρύθμιση/σετάρισμα αυτού. Είναι ένας κλάδος με μεγάλη ζήτηση, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείς να εξελιχθείς γρήγορα μισθολογικά!

Τι hard skills χρειάζονται για να ξεκινήσω να εργάζομαι ως CRM/ERP developer;

Όπως και στα υπόλοιπα είδη development, χρειάζεται ένα tech background και κάποιες βασικές γνώσεις προγραμματισμού. Παρόλο που κάποιες εταιρείες όπως η Microsoft και η Salesforce παρέχουν courses για να εκπαιδευτεί κανείς στα δικά τους εργαλεία, εάν θέλεις να αποκτήσεις σφαιρικές γνώσεις γύρω από το αντικείμενο και πιο ανταγωνιστικό προφίλ, θα σου προτείναμε να παρακολουθήσεις ένα πιο ολοκληρωμένο course.

Και τι soft skills είναι απαραίτητα;

Εάν έχεις περιέργεια να ανακαλύπτεις περισσότερα για την εμπειρία και τις ανάγκες των πελατών και σε συναρπάζει η ιδέα του να δημιουργείς προγράμματα και features που δίνουν λύσεις σε αυτές, τότε σίγουρα μπορείς να προσαρμοστείς πολύ γρήγορα σε ένα τέτοιο ρόλο. Επίσης πολύ σημαντικό είναι να μπορείς να εξηγείς με ευκολία σε συναδέλφους με non-tech background τεχνικά ζητήματα. Στην καθημερινότητα σου και ανάλογα με την εταιρεία και την ομάδα που βρίσκεσαι, θα χρειάζεται να επικοινωνείς και με άλλες ομάδες για να λαμβάνεις feedback για τις ανάγκες των πελατών αλλά και να τους εξηγείς τις λύσεις που μπορούν να δοθούν.

Πως αναζητώ θέσεις εργασίας για CRM/ERP Development;

Εάν θέλεις να ξεκινήσεις την αναζήτηση σου σε θέσεις στο CRM/ERP development, μπορείς να κάνεις την αναζήτηση σου με τις παρακάτω λέξεις-κλειδιά: 

  • BackEnd Developer 
  • CRM Developer
  • ERP Developer
  • Java
  • Javascript
  • HTML5
  • PHP
  • C#
  • SQL
Πως προετοιμάζομαι για την συνέντευξη;

Όπως σε όλες τις tech θέσεις, συνήθως υπάρχει μια πρώτη συνέντευξη γνωριμίας, όπου συζητάτε λεπτομέρειες για την θέση, παρουσιάζεις το μέχρι τώρα επαγγελματική σου εμπειρία ή αν δεν υπάρχει, γενικότερα το background σου και τα projects που έχεις συμμετάσχει. Σε επόμενο στάδιο θα υπάρξει συνέντευξη με πιό τεχνικές ερωτήσεις με case study σχετικό με το προϊόν/υπηρεσία της εταιρείας.

Σημαντικό, όπως πριν από κάθε συνέντευξη, είναι να ρίξεις μια ματιά στα hard & soft skills που χρειάζονται για την θέση, καθώς και στο έργο και την κουλτούρα της εταιρείας, έτσι ώστε να προετοιμαστείς κατάλληλα για τις ερωτήσεις που θα σου γίνουν. 

Υπάρχουν αυτή τη περίοδο ανοιχτές θέσεις εργασίας για CRM/ERP Developers;

Εννοείται! Δες μερικές από τις οποίες είναι ανοιχτές στην πλατφόρμα του CollegeLink και μπορείς να κάνεις άμεσα την αίτηση σου: 

Εάν αναζητάς μια θέση στο CRM/ERP Development, πιστεύουμε πως σε βοηθήσαμε να ξεδιαλύνεις το τοπίο!