Πώς να ανανεώνεις γρήγορα και εύκολα το βιογραφικό σου!

By Collegelink Team

Ένας από τους λόγους που είναι δύσκολο να ανανεώσεις τις πληροφορίες στο βιογραφικό είναι ότι ο χρόνος περνάει γρήγορα και οι καθημερινές επιτυχίες και η ανάληψη νέων καθηκόντων ξεθωριάζουν στη μνήμη σου. Αν δυσκολεύεσαι να θυμηθείς το πρόγραμμα σου την προηγούμενη Παρασκευή, πως θα μπορείς να ανακαλέσεις τις καλύτερες στιγμές σου επαγγελματικά, στο τέλος κάθε χρόνου;

Το κόλπο είναι να σημειώνεις με τακτικό ρυθμό τις “καθημερινές επιτυχίες” ή “αποτυχίες”, ώστε η ανανέωση της περιγραφής στο βιογραφικό σου να γίνει παιχνιδάκι!

Κάνε την εγγραφή σου στο CollegeLink!

  • Γιατί να κρατάς σημειώσεις;

Αυτή η πρακτική θα σε βοηθήσει επαγγελματικά, όχι μόνο να έχεις ένα πλήρως ενημερωμένο βιογραφικό, αλλά και να μπορείς εύκολα να απαντήσεις σε ερωτήσεις συνεντεύξεων όπως: “Ποιο είναι το μεγαλύτερο σου κατόρθωμα” ή “Περίγραψε μου μια δύσκολη μέρα στη δουλειά και πως την αντιμετώπισες”.

  • Τι πρέπει να σημειώνεις;

🆕 Νέες δεξιότητες: Παρακολούθησες κάποιο online πρόγραμμα ή workshop; Έμαθες ένα νέο software πρόγραμμα; Κατέγραψε τα!

🏆 Βραβεύσεις και επαίνους: Έστειλε το αφεντικό σου στην ομάδα σου e-mail επαίνου; Ανακηρύχθηκες ο πωλητής του μήνα; Κράτα ημερολόγιο με ημερομηνίες για να μην ξεχαστείς!

🎯 Projects: Φτιάξε μια λίστα με τα projects που ανέλαβες, μην υποτιμάς κανένα. Θα σε βοηθήσει να απαντήσεις σε ερωτήσεις σε συνεντεύξεις “Ποιο ήταν το πιο σημαντικό project που ανέλαβες;” και “Πως κατόρθωσες να το φέρεις εις πέρας;”.

🤝 Διαπροσωπικές σχέσεις: Αν διαχειρίζεσαι άτομα, έχεις δική σου ομάδα, θα πρέπει να το έχεις συμπεριλάβει στο βιογραφικό σου!

💪 Προκλήσεις: “Πως αντιμετωπίζεις τις προκλήσεις στη δουλειά;”. Μια ερώτηση που μπορεί να τεθεί σε μια συνέντευξη και να κληθείς να απαντήσεις για προσκλήσεις με δύσκολους συναδέλφους, η ομάδα σου να μην πρόλαβε ένα deadline, projects που δεν είχαν την επιθυμητή κατάληξη. Θα είσαι προετοιμασμένος/η να απαντήσεις!

  • Πως να κρατήσεις σημειώσεις;

Στην αρχή αυτή η διαδικασία μπορεί να σε δυσκολέψει, όμως το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει. Εκείνη τη στιγμή θα σκεφτείς “Αυτήν την επιτυχία δεν θα την ξεχάσω ποτέ!”, όμως αν δεν την γράψεις, μπορεί να την ξεχάσεις. Παρακάτω, θα βρεις μερικές ιδέες για να κρατάς σημειώσεις.

📧 Draft email ή έγγραφο κειμένου: Κράτησε όσες πληροφορίες θες εύκολα και γρήγορα σε ένα πρόχειρο e-mail ή σε ένα έγγραφο κειμένου.

📅 Ημερολόγιο: Σημείωσε αυτά που επιθυμείς είτε σε ηλεκτρονικό ημερολόγιο, είτε με τον παραδοσιακό τρόπο χρησιμοποιώντας στυλό και χαρτί.

🎙 Voice Recorder: Εύκολος και πρακτικός τρόπος, καθόλου κουραστικός για την καταγραφή των πληροφοριών της ημέρας. Ωστόσο, είναι δύσκολη η διαδικασία αναζήτησης πληροφοριών.

🗒 List: Διαθέτεις στο κινητό σου κάποια εφαρμογή που φτιάχνεις τη λίστα με τα ψώνια της εβδομάδας; Χρησιμοποίησε την και για τις καθημερινές και εβδομαδιαίες επιτυχίες στη δουλειά σου.

📂 Ψηφιακός φάκελος: Δημιούργησε στον υπολογιστή σου έναν φάκελο όπου θα αποθηκεύεις τα e-mails, performance evaluations και άλλα χρήσιμα έγγραφα που θα σε βοηθήσουν.

💡Tip: Μην ξεχνάς να ενημερώνεις τις πληροφορίες σου άμεσα. Το καλύτερο είναι τη στιγμή που συμβαίνουν, όμως αυτό είναι δύσκολο. Βάλε υπενθύμιση στο κινητό σου ή τον υπολογιστή. Φρόντισε να αποθηκεύεις το αρχείο σε Cloud ή Drive, ώστε να μπορείς να έχεις εύκολα πρόσβαση από παντού.

Μην αφήσεις το τέλειο να γίνει εχθρός του καλού. Κράτα σημειώσεις όσο πιο νωρίς γίνεται, με όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορείς, προκείμενου να βοηθηθείς αργότερα. Μάλιστα, με αυτόν τον τρόπο θα έχεις μεγαλύτερο κίνητρο στη δουλειά και θα θέτεις πιο συχνά στόχους, ενώ παράλληλα θα αναπτύξεις καλύτερα τη δεξιότητα του problem solving!

Κάνε την εγγραφή σου στο CollegeLink!