Πώς να απαντήσεις στο: «Ποιά είναι τα δυνατά σου σημεία;»

By Collegelink Team

Αποτελεί μία βασική ερώτηση κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης. Βασικό στοιχείο για να την απαντήσεις σωστά, είναι να γνωρίζεις πως ο υπεύθυνος της συνέντευξης δεν θέλει μόνο να μάθει σε τί είσαι καλός, αλλά και αν ταιριάζουν οι ικανότητές σου στις ανάγκες της θέσης.

Αυτή η ερώτηση είναι στενά συνδεδεμένη με την «Γιατί να σε προσλάβουμε;», άλλη μία κοινή ερώτηση με την οποία μπορεί να έρθεις αντιμέτωπος σε μια συνέντευξη. Θα κάνεις μια πολύ καλή εντύπωση, αν παράλληλα με το να παρουσιάζεις τα πλεονεκήματά σου, επιδείξεις γιατί είσαι η καλύτερη επιλογή για την θέση.

Παρακάτω σου παρουσιάζουμε μερικά tips για να απαντήσεις τέλεια σε αυτήν την ερώτηση.

Επισήμανε τα 3 πιο δυνατά σου σημεία.

Πριν την συνέντευξη, φτιάξε μια λίστα με 10 δεξιότητες και χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σου, για τα οποία είσαι περήφανος. Αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει τα πάντα, από τις τεχνικές σου ικανότητες (όπως η σύνταξη κειμένων ή γνώση των social media) έως τις κοινωνικές σου δεξιότητες (όπως η ικανότητά σου να κάνεις εύκολα φίλους, το οποίο δείχνει εξωστρέφεια) ,αλλά και ικανότητες βασισμένες στις σπουδές σου. Αν δυσκολέυεσαι να δημιουργήσεις αυτή τη λίστα, δοκίμασε να ρωτήσεις φίλους ή καθήγητές σε τί πιστεύουν ότι είσαι πολύ καλός. Μόλις αποκτήσεις την λίστα με τα 10 πράγματα στα οποία είσαι καλός, κατέληξε στα 3 για τα οποία είσαι πολύ περήφανος. Να έχεις αυτογνωσία, αλλά να μην είσαι υπερβολικά μετριόφρων. Είναι απολύτως αποδεκτό να πεις ότι γράφεις πολύ ωραία κείμενα ή ότι είσαι καλός προγραμματιστής, και θα δεις πως άμα δείχνεις αυτοπεποίθηση θα εντυπωσιάσεις τον συνεντευκτή.

Pro tip: Να είσαι δημιουργικός! Μπορεί να σε διέπει η συνέπεια, αλλά λογικά θα το έχει ακούσει πολλές φορές και από άλλους υποψήφιους. Ανταυτού, ανακάλυψε τι σε κάνει να ξεχωρίζεις και τόνισε το. Για παράδειγμα, αν αιτείσαι για μια θέση project manager, σε περίπτωση που έχεις σχετική εμπειρία, αυτή είναι μια ιδανική στιγμή να το αναφέρεις.

Δώσε χειροπιαστά παραδείγματα.

Μόλις ανακαλύψεις τα τοπ 3 δυνατά σου σημεία, βρες 1-2 παραδείγματα να τα υποστηρίξεις. Αν πρόκειται να πεις οτι είσαι πολύ οργανωτικός, φρόντισε να έχεις κάποιες αποδείξεις γι’ αυτό. Καλό θα ήταν να τα έχεις γραμμένα κάπου, ώστε να μην ξεχάσεις τίποτα. Η διαδικασία αυτή θα σε βοηθήσει να νιώθεις πιο άνετα όταν θα απαντάς και το γεγονός ότι θα είσαι αυθεντικός και ειλικρινής γι’ αυτά που λες, θα βοηθήσει την αυτοπεποίθησή σου.

Πες κάτι σαν αυτό: «Είμαι πολύ δυνατός στην επικοινωνία, τον συντονισμό και τη διαχείτηση των projects. Όποτε βρίσκομαι σε ομαδικά projects, αναλαμβάνω με αρκετή φυσικότητα τον ρόλο του project manager, συντονίζω την ομάδα μοιράζοντες αρμοδιότητες και βεβαιώνοντας πως όλοι γνωρίζουν για τι ακριβώς είναι υπεύθυνοι.»

Συσχέτισε τις δυνατότητές σου με την θέση.

Αφού τονίσεις τα πλεονεκτήμα σου δίνοντας γερά παραδείγματα, απογείωσε την απάντησή σου συνδέοντας τα με τις αρμοδιότητες της θέσης. Δεν χρειάζεται να εστιάσεις στο πως αυτά τα χαρακτηριστικά ταιριάζουν αποκλειστικά σε αυτή τη θέση (γιατί μπορεί να φανεί λίγο στημένη η απάντηση), αλλά τόνισε γιατί σε κάνουν απαραίτητο στοιχείο σε μία ομάδα.

Πες κάτι σαν αυτό: «Καταφέραμε να ολοκληρώσουμε το project στην ώρα μας, παρουσιάζοντας μία πολύ καλή πρόταση για το θέμα πως μας ανέθεσε ο καθηγητής. Αυτό με έκανε να συνειδητοποιήσω οτι είμαι καλός στην επικοινωνία, τον συντονισμό και τη διαχείτηση των projects και θέλω πολύ να τα εφαρμόσω και σε επαγγελματικό επίπεδο.»

Απαντώντας στην ερώτηση « Ποιά είναι τα δυνατά σου σημεία;» σου δίνεται μια πολύ καλή ευκαιρία να τονίσεις σε τί είσαι καλός και να δείξεις στον συνομιλητή σου, ότι σκέφτηκες σοβαρά τον αντίκτυπο που θα είχες αν συμμετείχες στην ομάδα του. Ακόμα και αν δεν ερωτηθείς άμεσα κάτι τέτοιο, βρες ένα τρόπο να συνδέσεις τις δυνατότητές σου στις αρμοδιότητες της θέσης και έτσι θα εντυπωσιάσεις τον συνεντευκτή.

Τώρα που αντιμετωπίσαμε και αυτό το εμπόδιο, είσαι έτοιμος να κλείσεις την συνέντευξη για την θέση που σε ενδιαφέρει και να σκίσεις;

Κάνε την εγγραφή σου και πάρε πρόσβαση και σε θέσεις που δεν απαιτούν εμπειρία!