Πως να γίνεις Product Designer

By CollegeLink Team

Σου έχει τύχει να προσπαθείς να ολοκληρώσεις την αγορά σου σε ένα eshop, και να δυσκολεύεσαι να βρεις το button ολοκλήρωσης της αγοράς;

Αν ναι, τότε καταλαβαίνεις πόσο σημαντικό είναι ένα αποτελεσματικό Product Design, προκειμένου ένα site ή ένα app να είναι ελκυστικό προς τους χρήστες.

Και αν εσύ θέλεις να το πας ένα βήμα παραπέρα και να ξεκινήσεις την καριέρα σου στο UX/UI Design, ως Product Designer, τότε είσαι στο σωστό μέρος!

Τι είναι το Product (UX/UI) Design;

Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα eshop. Στο UI ανήκουν όλα εκείνα τα στοιχεία με τα οποία αλληλεπιδρά ο χρήστης, όπως τα μενού, οι υποκατηγορίες προϊόντων στις οποίες μπορεί να πλοηγηθεί ο χρήστης, τα κουμπιά αγοράς και όλα τα στοιχεία που χρειάζεται κάποι@ για να ολοκληρώσει μια αγορά. 

Εάν το μενού με τις υποκατηγορίες προϊόντων βρίσκεται σε σημείο το οποίο οι χρήστες δεν μπορούν εύκολα να το βρουν ή να βρουν τα προϊόντα που ψάχνουν και αν γενικότερα η διαδικασία της αγοράς είναι δύσκολη για τον χρήστη, τότε έχουμε ένα αναποτελεσματικό UX, και υπάρχει ο κίνδυνος να χάσουμε μια για πάντα τους χρήστες μας. 

Συνεπώς, UI και UX design αλληλεπιδρούν προκειμένου να βγει ένα άρτιο τελικό product design. 

Είναι το Product Design ένα καλό επαγγελματικό μονοπάτι;

Μιας και όλο και περισσότερες διαδικασίες και αγορές πλέον γίνονται online, έχει αυξηθεί και η ζήτηση για designers, οπότε καταλαβαίνεις πως είναι ένας από τους πιο περιζήτητους και ανερχόμενους κλάδους με πολύ ανταγωνιστικές αμοιβές. 

Επίσης, είναι ένα από τα επαγγέλματα που το impact της δουλειάς σου είναι εμφανές στις εφαρμογές και ιστοσελίδες που σχεδιάζεις και έχεις τη δυνατότητα να εργαστείς σε ένα μεγάλο εύρος εταιρειών, επιλέγοντας εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε τομείς που προτιμάς (όπως επενδύσεις, χρηματοοικονομικά, μόδα, digital media κ.α.).

Τι hard skills χρειάζονται;

Χρειάζεται να γνωρίζεις μία από τις πιο διαδεδομένες εφαρμογές design το Figma, στο οποίο θα σχεδιάζεις prototypes και wireframes, και είναι απαραίτητη η γνώση σχεδιασμού low-fidelity και high-fidelity εφαρμογών. Επίσης είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως να πραγματοποιείς UX research πριν από το σχεδιασμό μιας εφαρμογής. Αν όλα αυτά τώρα σου φαίνονται κινέζικα, μην αγχώνεσαι! Θα έχεις την ευκαιρία να τα μάθεις στο Product Design eLearning Academy by CollegeLink, όπου θα εκπαιδευτείς σε δικό σου χρόνο online και στα ελληνικά και θα δημιουργήσεις και δικό σου project, το οποίο μπορείς να προσθέσεις στο portfolio σου.

Και από soft skills;

Είναι σημαντικό να διαθέτεις ανεπτυγμένη ενσυναίσθηση προς το χρήστη και design thinking. Και τα δύο θα μπορέσεις να τα εξελίξεις μέσα από το Product Design eLearning Academy by CollegeLink.

Επίσης θα σε βοηθήσει πολύ αν είσαι δημιουργική προσωπικότητα και έχεις περιέργεια να μαθαίνεις ό,τι νέο βγαίνει, καθώς είναι ένας κλάδος που εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς. 

Ποιός είναι ο μέσος μισθός στο Product Design;

Τα νέα για σένα που θέλεις να ασχοληθείς με το Product ή αλλιώς UX/UI Design είναι πολύ καλά, καθώς ο μέσος μισθός στον τομέα σύμφωνα με το glassdoor για την χώρα μας είναι είναι γύρω στα 1600 ευρώ καθαρά! Για ένα junior ρόλο υπολόγισε περίπου 40% κάτω.

Πως προετοιμάζομαι για την συνέντευξη;

Η πρώτη συνέντευξη συνήθως γίνεται με κάποι@ recruiter και είναι μια σύντομη συζήτηση σχετικά με το background σου, τα hard και τα soft skills σου. Πριν από την συνέντευξη μελέτησε την αγγελία και φρέσκαρε τις γνώσεις σου σε εργαλεία που χρειάζονται για την θέση.

Σε δεύτερο στάδιο συνήθως σου αποστέλλεται κάποιο τεχνικό assessment, συνήθως κάποιο case study. Κάτι σαν το project που θα φτιάξεις για το Product Design eLearning Academy by CollegeLink

Aν περάσεις και αυτό το στάδιο, συνήθως ακολουθούν 1 με 2 συνεντεύξεις με τ@ν manager της ομάδας και κάποια άλλα senior μέλη της ομάδας, όπου εκεί δίνεται κυρίως βαρύτητα στο να καταλάβουν κατά πόσο ταιριάζεις με την ομάδα. Θα σου προτείναμε να ρίξεις μια ματιά πρώτα και στο άρθρο που έχουμε φτιάξει για το πως να προετοιμαστείς για την 2η συνέντευξη

Τι λέξεις-κλειδιά πρέπει να χρησιμοποιήσω για να αναζητήσω μια θέση στο Product Design;
  • Product Designer
  • UX/UI Designer
  • Figma
  • Design

 

Μπορείς να τσεκάρεις κι εδώ τις ανοιχτές θέσεις εργασίας που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο Product Design.

Αν λοιπόν θέλεις να ξεκινήσεις την καριέρα σου στο Product Design, μην χάνεις την ευκαιρία, κάνε τώρα την εγγραφή σου στο Product Design eLearning Academy by CollegeLink!