Πως να χρησιμοποιήσεις το LinkedIn για να βρεις μέντορα

By CollegeLink Team

Ψάχνεις ιδέες και συμβουλές για το πως να διαχειριστείς θέματα που αφορούν το αντικείμενο σου στην δουλειά, αλλά νιώθεις πως δεν έχεις που να απευθυνθείς; 

Μήπως δεν υπάρχουν άτομα στο περιβάλλον σου που να μπορούν να λειτουργήσουν ως μέντορες για σένα; 

Και όμως υπάρχει μια λύση που ίσως δεν την είχες σκεφτεί, και αφορά μια εφαρμογή που μπορεί να έχεις ήδη στο κινητό σου. Μιλάμε φυσικά για το LinkedIn! 

Τι σημαίνει όμως μέντορας; 

Μέντορας μπορεί να είναι κάποι@ επαγγελματίας με εμπειρία στον τομέα τον οποίο σε ενδιαφέρει, που μπορεί να σου παρέχει συμβουλευτική σχετικά τόσο με πρακτικά όσο και με στρατηγικά ζητήματα του επαγγέλματος. 

Tι μπορεί να μου προσφέρει δηλαδή; 

  • Χρήσιμα tips σχετικά με πρακτικά ζητήματα, πχ. Πως να οργανώσεις μια διαδικασία σε μικρότερα steps, πως να χρησιμοποιήσεις πιο αποδοτικά το x tool.
  • Συμβουλές σχετικά με το πως να ορίσεις μια συγκεκριμένη στρατηγική για να πετύχεις τους στόχους σου, όπως εύρεση νέας εργασίας, εύρεση νέων πελατών (αν είσαι freelancer), βήματα για να χτίσεις ένα δυνατό portfolio.
  • Εξατομικευμένη συμβουλευτική σχετικά με τις συνεντεύξεις και πως να φτιάξεις το κατάλληλο βιογραφικό, για να βρεις δουλειά στον κλάδο που θέλεις.
  • Να σου δώσει feedback για τις επαγγελματικές κινήσεις που έχεις κάνει μέχρι τώρα και να σε βοηθήσει να σκεφτείς νέες προοπτικές για τα επόμενα βήματα. 

 

Ας δούμε λοιπόν μερικά tips για το πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις το LinkedIn για να βρεις μέντορα και να έχεις καθημερινά πρόσβαση σε content με up-to-date πληροφορίες σχετικά με το αντικείμενο σου!

Κάνε connect με ανθρώπους που εργάζονται στο αντικείμενο σου

Αρχικά μην φοβάσαι να στείλεις αίτημα στο LinkedIn σε senior επαγγελματίες ή σε founders επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο αντικείμενο που σε ενδιαφέρει. Μπορεί είτε να γνωριστήκατε σε κάποια συνέντευξη για μία θέση, να έκαναν μια ομιλία σε κάποιο event που παρακολούθησες ή απλά να εμφανίζονται τα posts τους στην αρχική σου.

Αν θέλεις να κάνεις πιο προσωποιημένο το αίτημα σου για connection, το LinkedIn σου δίνει την δυνατότητα πριν το στείλεις να γράψεις και κάποιο μικρό μήνυμα. Στο μήνυμα για παράδειγμα μπορείς γράψεις ότι:  “Παρακολούθησα την ομιλία σας στο x event και βρήκα πολύ ενδιαφέρουσες τις ιδέες που μοιραστήκατε για το x ζήτημα, οπότε θα χαρώ πολύ να σας έχω στις επαφές μου!”, ή να αναφέρεις πως σου φαίνονται ενδιαφέρουσες οι δημοσιεύσεις που κάνει καθημερινά στο LinkedIn. 

Ψάξε για topics που σε ενδιαφέρουν

Στην searchbar του LinkedIn μπορείς να αναζητήσεις hashtags για topics που σε απασχολούν, όπως #digitalmarketing, #construction, #softwareengineering κλπ. Έτσι θα σου εμφανιστούν posts διάφορων users στο LinkedIn, οπότε μπορείς να εντοπίσεις δημιουργούς από όλο το κόσμο που παράγουν ενδιαφέρον content σχετικά με το topic που αναζήτησες. Κάνοντας follow ή connect με προφίλ τέτοιων δημιουργών, μπορείς να έχεις καθημερινά στο feed σου ποιοτικό περιεχόμενο σχετικά με τις εξελίξεις που συμβαίνουν στο κλάδο αλλά και ενδιαφέρουσες γνώμες για ζητήματα που απασχολούν τ@ς επαγγελματίες του αντικειμένου σου.

Ξεκίνα να αλληλεπιδράς περισσότερο με τέτοιους χρήστες για να ενεργοποιήσεις τον αλγόριθμο

Όσο περισσότερο αλληλεπιδράς με λογαριασμούς και topics που σε ενδιαφέρουν, τόσο o αλγόριθμος του LinkedIn θα σου εμφανίζει σχετικά αποτελέσματα στην αρχική σου, φέρνοντας σε σε επαφή με περισσότερους “μέντορες”. Αλληλεπίδραση εκτός από τα likes θεωρούνται και τα σχόλια σε posts. Μπορείς επίσης να κάνεις repost δημοσιεύσεις που θεωρείς ενδιαφέρουσες μοιράζοντας μαζί και το δικό σου σχόλιο, δίνοντας το έναυσμα να ξεκινήσει μια συζήτηση στα σχόλια κάτω από το post! 

Μην διστάσεις να στείλεις προσωπικό μήνυμα στ@ς “μέντορες”

Εάν υπάρχει κάποιο ζήτημα που δεν θέλεις να θίξεις δημόσια, για το οποίο θέλεις να ακούσεις την άποψη κάποιων έμπειρων επαγγελματιών που έχεις στο LinkedIn και σου αρέσει η οπτική τους, μην διστάσεις να στείλεις απευθείας μήνυμα στο LinkedIn. Μπορεί να λάβεις ένα σημαντικό input που θα σε βοηθήσει αρκετά! Επίσης, για να το πας ένα βήμα παρακάτω, μπορείς να τ@ς ρωτήσεις εάν παρέχουν υπηρεσίες mentorship επί πληρωμή. Είναι καλά και τα δωρεάν tips που μπορείς να μάθεις παρακολουθώντας καθημερινά posts στο feed σου, αλλά μια πιο προσωποποιημένη διαδικασία mentoring, βασισμένη στις δικές σου ανάγκες και τους επαγγελματικούς σου στόχους, μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο αποτελεσματική! 

Είτε βρίσκεσαι στην αρχή της καριέρας σου, είτε σκοπεύεις να κάνεις career pivot, είτε έχεις ήδη κάποια χρόνια εμπειρία στον τομέα σου αλλά θέλεις να λάβεις πιο εξειδικευμένες συμβουλές σχετικά το επάγγελμα σου, σίγουρα η εύρεση μέντορα θα σε βοηθήσει να διευρύνεις τους ορίζοντες σου και να οργανώσεις τα επόμενα σου βήματα. Πως σου φάνηκαν τα tips που μοιραστήκαμε μαζί σου για την εύρεση μέντορα μέσω του LinkedIn;

Τα λέμε στο επόμενο άρθρο!