Η αξιοπιστία σου θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία σου τόσο στην δουλειά σου όσο και στην καριέρα σου.

Ακολούθα τα παρακάτω βήματα, ώστε να σφυρηλατήσεις αυθεντικές σχέσεις με τους συναδέλφους σου.

Ποιος είναι ο πυρήνας οποιασδήποτε επαγγελματικής σχέσης; Μία λέξη: εμπιστοσύνη. Είναι οπωσδήποτε απαραίτητη για την καθίδρυση όχι μόνο καλής φήμης, αλλά και δυνατού δικτύου ανθρώπων που θα σε βοηθήσουν καθόλη την διάρκεια της καριέρας σου.

Είναι αυτονόητο: Κανένας άνθρωπος δεν είναι από μόνος του υπεύθυνος για την επιτυχία μιας εταιρίας, αλλά η ομαδική προσπάθεια είναι. Υπάρχει μία νοητή στενή αλυσίδα γεγονότων η οποία απαιτείται σε έναν οργανισμό, ώστε να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Σε ένα εργασιακό περιβάλλον, οι άνθρωποι βασίζονται ο ένας στον άλλον για να τα καταφέρουν.

Αυτή, όμως, η εξάρτηση δεν είναι δυνατόν να υπάρχει χωρίς την εμπιστοσύνη. Είναι η αντανάκλαση του χαρακτήρα σου. Οι συνάδελφοι μπορούν να κάνουν πολλά για τους ανθρώπους που εμπιστεύονται. Αυτό, με την σειρά του, μπορεί να οδηγήσει σε πολύ θετικά αποτελέσματα για την επιχείρηση και τους ανθρώπους της.

Ακολούθα τα παρακάτω βήματα ώστε να χτίσεις σχέσεις εμπιστοσύνης με τους συναδέλφους και τους προϊσταμένους σου.

Δώσε τα εύσημα στους συναδέλφους όταν το δικαιούνται

Ένας τρόπος να καλλιεργήσεις αυθεντικές σχέσεις είναι να εγκωμιάσεις την δουλειά τους. Όταν συγχαίρεις τον άλλον για τον κόπο του, φαίνεσαι αξιοπρέπης και ευγενικός. Παρόλα αυτά, η πράξη αυτή πρέπει να είναι ειλικρινής και συγχρονισμένη. Μία ομαδικλή συνάντηση, για παράδειγμα, είναι μία κατάλληλη στιγμή για να τιμήσεις την επαγγελματική επιτυχία κάποιου ή να τον ευχαριστήσεις για την βοήθεια που σου προσέφερε σε κάποιο project.

Απέφυγε το «κουτσομπολιό»

Το ξέρουμε, είναι πιο εύκολο να το λες από το να το κάνεις, αλλά η στεγνή αλήθεια είναι ότι το κουτσομπολιό στη δουλειά μπορεί να αποδειχθεί πολύ τοξικό. Επιπλέον, το κουτσομπολιό δεν θα σε βοηθήσει να χτίσεις εμπιστοσύνη ούτε με αυτούς που το κάνεις, γιατί θα φοβούνται ότι θα κάνεις το ίδιο και με αυτούς. Ένας καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης; Όταν είσαι δυσαρεστημένος με κάποιον, μπορείς είτε να του το εκφράσεις με ευγενικό τρόπο σε μία στιγμή που θα βρεθείτε κατ’ιδίαν ή αν δεν μπορείς να το κάνεις αυτό, εκτονώσου σε κάποιον δικό σου άνθρωπο. (Δεν εννοούμε να βγάλεις τα νεύρα σου πάνω του, αλλά να συζητήσεις μαζί του.)

Βρες εδώ την δουλειά που σου ταιριάζει και κέρδισε την εμπιστοσύνη των συναδέλφων σου!

Μοιράσου χρήσιμες πληροφορίες

Άμα θεωρείσαι ομαδικός παίκτης από τους συναδέλφους σου εμπνέεις αυτόματα εμπιστοσύνη, αλλά απαιτούνται κάποια επιπλέον βήματα για να σχηματίσεις την εικόνα σου. Ας πούμε, ότι σου δόθηκε η δυνατότητα να παρακολουθήσεις κάποιο συνέδρειο ή σεμινάριο. Αντί να περιφανεύεσαι για τα όσα έμαθες και πόσο θα σε βοηθήσουν, μοιράσου τις καινούριες γνώσεις σου και ανέδειξε την φερεγγυότητα ενός ομαδικού παίκτη.

Είναι, όμως, σημαντικό να έχεις τις σωστές προθέσεις. Αν ο σκοπός σου είναι η ανάπτυξη και επιτυχία των συναδέλφων σου, έχει καλώς. Αν, αντίθετα, μοιράζεσαι κάτι με σκοπό να πάρεις αντάλλαγμα, οι πιθανότητες είναι να το αντιληφθούν και να χάσεις το παιχνίδι.

Εμπιστεύσου και εσύ

Αν αντιμετωπίζεις τους άλλους με σεβασμό και ως άξιους εμπιστοσύνης και το αντιλαμβάνονται, τότε λογικά θα στο ανταποδώσουν. Δώσε στους ανθρώπους την βοήθεια που χρειάζονται και εμπιστεύσου τους πως δεν θα το εκμεταλλευτούν.

Να είσαι συνεπής

Οι ανώτεροι χρειάζονται ανθρώπους που εκπληρώνουν τις προσδοκίες τους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παράγεις εξαιρετικό έργο μέρα μπαίνει μέρα βγαίνει. Κανείς δεν θέλει στην ομάδα του κάποιον για τον οποίο θα αναρωτιέται πότε θα παραδώσει. Πρέπει να εμπνέεις εμπιστοσύνη όχι μόνο για την καλή σου απόδοση, αλλά και την έγκαιρη απόδοση.

Είναι σημαντικό να είναι συνεπής όχι μόνο η δουλειά σου, αλλά και η διάθεσή σου. Οι γύρω σου θέλουν να ξέρουν ότι μπορείς να κρατάς μία ήρεμη, χαλαρή και συνεσταλμένη στάση, διαφορετικά το επίπεδο εμπιστοσύνης θα πέσει πολύ χαμηλά.

Δώσε σημασία στην μη λεκτική επικοινωνία

Η γλώσσα του σώματος μπορεί να σε βοηθήσει να χτίσεις εμπιστοσύνη με τους συναδέλφους σου, αλλά μπορεί και να υπονομεύσει τις προσπάθειες σου, αν δεν είσαι προσεκτικός. Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν καμπουριάζεις ή κρατάς σταυρωμένα τα χέρια παρουσιάζεις μία «ξενερωτική» εικόνα. Αντίθετα, κοιτώντας τον άλλον στα μάτια και γνέφοντας του, δείχνεις ενδιαφέρον και αυτό βοηθά την σχέση. Να δημιουργείς ευχάριστη ατμόσφαιρα στους άλλους ώστε να μην διστάζουν να σε πλησιάσουν. Άμα κρατάς ανοιχτή στάση θα νιώθουν ευπρόσδεκτοι να μοιραστούν μαζί σου ιδέες και feedback.

Να υποδέχεσαι τους νέους συναδέλφους με ευγένεια

Καλωσόρισε τους με ένα λαμπερό χαμόγελο και μία θερμή ευχή. Βοήθησε τους να κατατοπιστούν στον χώρο. Κάλεσε τους να φάτε μαζί το γεύμα σας. Κάνε τους να νιώσουν όπως θα ήθελες εσύ να νιώθεις τον πρώτο καιρό στην νέα σου δουλειά.

Τώρα που είσαι έτοιμος να κάνεις μια πολύ καλή εντύπωση στην δουλειά σου ήρθε η ώρα και να την βρεις!

Αν χρειάζεσαι περισσότερες συμβουλές για τις συνεντεύξεις, το βιογραφικό ή την πρώτη σου εβδομάδα στην καινούρια σου δουλειά μην διστάσεις να επισκεφτείς το blog του CollegeLink.