Remote Εργασία: Οι 5 αγαπημένες μας δραστηριότητες Virtual Team Building

By Collegelink Team

Πλέον, είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι η απομακρυσμένη εργασία γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στους κύκλους των εταιρειών, αλλά και των εργαζομένων. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Gallup, έξι στις δέκα εταιρείες προσφέρουν στους εργαζόμενούς τους την ευκαιρία να εργαστούν στο σπίτι με το 43% των εργαζομένων να προτιμούν να εργάζονται εξ΄ αποστάσεως – τουλάχιστον τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. 

Βρείτε τα επόμενα ταλέντα σας μέσα από την CollegeLink!

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η απομακρυσμένη εργασία είναι περισσότερο κοινή από ότι στο παρελθόν, δεν παύει να δημιουργεί αρκετές προκλήσεις – ιδιαίτερα για την οικοδόμηση σχέσεων ανάμεσα στα μέλη των εταιρειών. Για αυτό, νομίζουμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να σας αποκαλύψουμε τις αγαπημένες μας δραστηριότητες για την ανάπτυξη του ομαδικού πνεύματος στα πλαίσια της απομακρυσμένης εργασίας ή απλά τις δραστηριότητες virtual team building. 

Γιατί η ανάπτυξη δραστηριοτήτων virtual team building είναι σημαντική; 

Η μοναχική πραγματικότητα της απομακρυσμένης εργασίας μπορεί να πιάσει μερικούς εργαζόμενους απροετοίμαστους. Βασιζόμενοι στα στατιστικά στοιχεία της εταιρείας Buffer αναφέρουμε ότι η μοναχικότητα είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημα για το 21% των εξ αποστάσεως εργαζομένων και ένας από τους λόγους που τους αναγκάζουν να εγκαταλείψουν.

Για αυτό, η ανάπτυξη δραστηριοτήτων ομαδικότητας στα πλαίσια της απομακρυσμένης εργασίας μπορεί να συμβάλλει στην αντικατάσταση πολύτιμων μορφών της πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνίας, αυξάνοντας τις πιθανότητες για τους εργαζόμενούς σας να γνωρίζουν καλύτερα ο ένας τον άλλον, να ενισχύσουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες και το πνεύμα ομαδικότητας μεταξύ τους. 

5 δραστηριότητες virtual team building που αγαπήσαμε

Στην CollegeLink, καθένας από εμάς έχει τη δυνατότητα να αναζητήσει, να σκεφτεί και να εφαρμόσει ομαδικές δραστηριότητες που θα μας βοηθήσουν να αλληλεπιδράσουμε και να συνεργαστούμε καλύτερα ο ένας με τον άλλον. Η ομαδικότητα, ιδιαίτερα σε περιόδους απομακρυσμένης εργασίας, δεν θεωρείται για εμάς δεδομένη. Αντιθέτως, η εταιρική μας κουλτούρα εξαρτάται από αυτή και προσπαθούμε καθημερινά να αναζητούμε νέους τρόπους προκειμένου να την ενισχύσουμε. 

Στα πλαίσια, λοιπόν, της απομακρυσμένης εργασίας, ανάμεσα στις δικές μας δραστηριότητες virtual team building συμπεριλαμβάνονται οι εξής:

  1. «10 things about you» lists
  2. Coffee and learn sessions
  3. 30-minute chat-roulette
  4. Gaming sessions
  5. Friday Bonfires

«10 things about you» lists

Ένα από τα πρώτα καθήκοντα που πρέπει να ολοκληρώσουν όλοι εργαζόμενοι της CollegeLink είναι να δημιουργήσουν μια λίστα με 10 ενδιαφέροντα πράγματα για τον εαυτό τους, από το αγαπημένο τους είδος μουσικής έως περίεργες ιστορίες από την παιδική τους ηλικία. Είναι ένας φανταστικός τρόπος να αναπτυχθούν φιλίες ανάμεσα στους εργαζόμενούς μας ξεκινώντας απλές και καθημερινές συζητήσεις.

Γιατί το κάνουμε; Σε περιόδους απομακρυσμένης εργασίας, οι νέοι εργαζόμενοί μας μπορεί να αισθάνονται απομονωμένοι από τους υπόλοιπους συναδέλφους τους, ειδικά ανθρώπους με τους οποίους δεν αλληλεπιδρούν σε καθημερινή βάση. Αυτή η εργασία αντικαθιστά την τυπική πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία στο γραφείο και καταπολεμά το σύνδρομο της πρώτης εβδομάδας στη δουλειά. 

Πώς λειτουργεί; Κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας στη δουλειά, τα νέα μέλη της ομάδας μας έχουν την εντολή να δημιουργήσουν τη λίστα τους και να την αναρτήσουν στην πλατφόρμα Discourse. Δεδομένου ότι αυτές οι λίστες παραμένουν δημόσιες σε ολόκληρη την ομάδα της CollegeLink, δίνουν την ευκαιρία σε όλους τους νέους εργαζόμενούς μας να μάθουν για τους παλιούς και αντίστροφα. 

Coffee & Learn sessions

Τa Coffee & Learn sessions είναι μια δραστηριότητα ομαδικότητας που πραγματοποιούμε στο τμήμα Marketing είτε σε περιόδους εργασίας από το γραφείο είτε σε περιόδους απομακρυσμένης εργασίας. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, η ομάδα μας πραγματοποιεί διαλείμματα για καφέ ή τσάι και αρπάζουμε την ευκαιρία να κάνουμε παρουσιάσεις ή να συζητήσουμε για ένα τρέχον project, κάτι καινούριο που μάθαμε ή επιτύχαμε. 

Γιατί το κάνουμε; Στις αρχές του έτους, οι εργαζόμενοι στο τμήμα Marketing της εταιρείας μας αυξήθηκαν καθιστώντας απαραίτητη την εύρεση νέων τρόπων επικοινωνίας και συνεργασίας, ιδιαίτερα για τα νεοεισερχόμενα στην ομάδα μας μέλη. 

Πώς λειτουργεί; Ο υπεύθυνος της δραστηριότητας αυτής αναλαμβάνει δύο καίριο καθήκοντα: την αποστολή προσκλησεων στα sessions σε όλα τα μέλη της ομάδας και την ανάθεση παρουσίασης σε κάθε ένα από αυτά. Μόλις φτάσει η ημέρα του session, ένα μέλος της ομάδας μας υποχρεούται να κάνει μια παρουσίαση 15 λεπτών. Με αυτόν τον τρόπο, έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον, να αναπτύξουμε ισχυρούς δεσμούς εμπιστοσύνης μεταξύ μας και να δημιουργήσουμε ένα μόνιμο υποστηρικτικό περιβάλλον για την ομάδα μας. 

30-minute chat-roulette

Σε αντίθεση με τα Coffee & Learn sessions που απευθύνονται σε όλα τα μέλη ενός συγκεκριμένου τμήματος της εταιρείας μας, τα chat-roulette είναι συνεδρίες κατά τις οποίες δίνουμε την ευκαιρία σε δύο εργαζόμενους μας να συνομιλήσουν για 30 λεπτά. 

Γιατί το κάνουμε; Καθώς η ομάδα μας και καθένα από τα τμήματά μας μεγαλώνουν, οι εργαζόμενοί μας μπορεί να μην έχουν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν σωστά με όλους τους συναδέλφους τους. Για αυτό, λοιπόν, σκεφτήκαμε ουσιαστικά να ΄΄ αναγκάζουμε ΄΄ μια αλληλεπίδραση ορίζοντας έναν συγκεκριμένο χώρο και χρόνο επικοινωνίας. 

Πώς λειτουργεί; Σε περιόδους απομακρυσμένης εργασίας, οι εργαζόμενοί μας καλούνται να αξιοποιήσουν την εφαρμογή Donut. Κάθε εβδομάδα η εφαρμογή ορίζει τυχαία ζευγάρια τα οποία πρέπει ύστερα να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους μέσω του Slack ή του Zoom.

Gaming Sessions

Τα Gaming Sessions είναι μια δραστηριότητα θεσμός για την ομάδα μας κατά την οποία όλα τα μέλη της συναντιούνται για να παίξουν online παιχνίδια. Αυτή η εβδομαδιαία παράδοση ξεκίνησε από την ομάδα των Devs, αλλά αργότερα επεκτάθηκε.

Γιατί το κάνουμε; Πολλά από τα ομαδικά παιχνίδια απαιτούν συνεργασία για να νικήσουμε έναν κοινό εχθρό ή να επιτύχουμε ένα στόχο. Τα μέλη της ομάδας μας έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν με άτομα εκτός του τμήματος τους με τους οποίους ενδέχεται να μην αλληλεπιδρούν διαφορετικά. Και, εάν αυτοί οι εργαζόμενοι πρόκειται να συνεργαστούν για ένα project στο μέλλον, η εμπιστοσύνη και το πνεύμα συνεργασίας υπάρχουν ήδη.

Πώς λειτουργεί; Κάθε Τετάρτη το πρωί, ο υπεύθυνος του session στέλνει μια πρόσκληση όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίσουν για το παιχνίδι που θέλουν να παίξουν εκείνη την εβδομάδα. 

60-minute Friday Bonfire

Η εβδομαδιαία συγκέντρωση Bonfire της CollegeLink είναι μια μη υποχρεωτική, αλλά πολύ δημοφιλής δραστηριότητα. Σε αυτή έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος όλα τα μέλη της ομάδας και να συζητήσουν για οτιδήποτε επιθυμούν. 

Γιατί το κάνουμε; Η ομαδική δραστηριότητα Bonfire είναι μια σημαντική ευκαιρία για τους εργαζόμενούς μας να αλληλεπιδρούν με ανθρώπους εκτός της ομάδας τους και να μάθουν περισσότερα πράγματα ο ένας για τον άλλον. Ακούγοντας τις απόψεις και τις ιστορίες του άλλου, μπορούμε να γνωρίσουμε αληθινά κάθε συνάδελφό μας, αλλά και να ανακαλύψουμε εξίσου πράγματα για τον ίδιο μας τον εαυτό. 

Πώς λειτουργεί; Το τμήμα του Marketing είναι υπεύθυνο για την αποστολή προσκλησεων σε όλα τα μέλη της εταιρείας μας και την εύρεση διαφορετικών θεματικών συζήτησης. Κάθε Παρασκευή απόγευμα, όλοι οι εργαζόμενοί μας συνδέονται στην πλατφόρμα του Zoom ή δημιουργούμε ομαδικά boards στο Trello. Κάποιες από τις πρόσφατες συζητήσεις μας αφορούσαν το δικαίωμα έκτρωσης των γυναικών, την πολυπολιτισμικότητα στο περιβάλλον εργασίας και το άγχος. 

Με αυτές και ακόμη περισσότερες δραστηριότητες ομαδικότητας μπορούν να οικοδομηθούν ισχυροί δεσμοί συνεργασίας, αλλά και φιλίας, ιδιαίτερα στις περιόδους απομακρυσμένης εργασίας. Οι ισχυροί αυτοί δεσμοί δημιουργούν μια ισχυρή ομάδα γεμάτη εμπιστοσύνη. Και η εμπιστοσύνη, είναι αυτό το στοιχείο που κάνει κάθε βήμα και εργασία μας αποτελεσματική

Περισσότερα άρθρα σχετικά με τη διαχείριση εργαζομένων και τη βελτίωση της διαδικασίας πρόσληψης θα βρείτε στο blog μας!

Αναπτύξτε την ομάδα σας μέσα από την CollegeLink!