Remote εργασία: Πώς να παραμείνεις παραγωγικός δουλεύοντας από το σπίτι;

By Collegelink Team

Remote εργασία… Είτε έχεις ξανακούσει τον όρο είτε όχι, σε ενημερώνουμε ότι αποτελεί την πλέον πιο δημοφιλή τάση στην αγορά εργασίας. Κάτι σαν το animal print στη μόδα ένα πράγμα. 

Ωστόσο, παρόλο που η δημοτικότητά της αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, δεν παύει να δημιουργεί αρκετές προκλήσεις, ιδιαίτερα για όλους τους νεοεισερχόμενους υποψηφίους. Για αυτό, προκειμένου να μην πέσεις και εσύ στην παγίδα, διάβασε μερικά tips που έχουμε να σου προτείνουμε…

Ανακάλυψε καθημερινά ευκαιρίες καριέρας που σου ταιριάζουν!

Διαμόρφωσε κατάλληλα το χώρο σου

Όταν πρόκειται να εργαστείς από το σπίτι, είναι απαραίτητο να διαμορφώσεις το χώρο εργασίας σου με τέτοιο τρόπο, ώστε να διαχωρίζεται από το υπόλοιπο σπίτι σου, και φυσικά, να μην εισβάλλουν σε αυτό μαμάδες, μπαμπάδες, παππούδες και όλο σου το σόι. 

Δοκίμασε να τοποθετήσεις το γραφείο σου σε μια συγκεκριμένη, ήσυχη γωνιά του σπιτιού σου. Τακτοποίησε το και άφησε πάνω του μόνο τα απαραίτητα – laptop, σημειωματάριο, στυλό κοκ. Ρύθμισε το φωτισμό, προκειμένου να μην καταστρέψεις τα μάτια σου από το φως της οθόνης του υπολογιστή σου και τοποθέτησε ένα μαξιλάρι στο πίσω μέρος της καρέκλας σου, ώστε να αποφύγεις τυχόν προβλήματα με τη μέση σου. 

Βάλε τις εργασίες σου σε σειρά

Μαζί με τον εργασιακό σου χώρο, πρέπει να βάλεις το ημερήσιο πρόγραμμα και τα μυαλά σου σε τάξη επίσης. Πώς; Εμείς έχουμε να σου προτείνουμε δύο λύσεις:

  1. Χρησιμοποίησε το Trello. Μόλις συνδεθείς και περιεργαστείς την πλατφόρμα φρόντισε να δημιουργήσεις τρεις στήλες: μία με όσες εργασίες έχεις να κάνεις σήμερα, μία με όσες εργασίες έχεις να κάνεις καθ΄όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, μία με όσες εργασίες δεν έχουν επείγοντα deadlines. Έτσι, ακόμα και αν σκάσουν πράγματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα έχεις τον απόλυτο έλεγχο!
  2. Δημιούργησε έναν αυτοσχέδιο πίνακα ανακοινώσεων. Πάρε χαρτί, ψαλίδι και μολύβι και δημιούργησε έναν πίνακα ανακοινώσεων που να περιλαμβάνει δύο στήλες: μία με όλες τις τρέχοντες εργασίες σου και μία με όλες τις ιδέες που μπορεί να σου έρθουν δουλεύοντας.

Αξιοποίησε σωστά τον χρόνο σου

Δυστυχώς, όταν εργάζεσαι από το σπίτι είναι πάρα πολύ εύκολο να διασπαστεί η προσοχή σου είτε από ένα απροσδόκητο τηλεφώνημα είτε από το τυχαίο άνοιγμα της εφαρμογής του Instagram. 

Προκειμένου να το αποφύγεις, μπορείς να αξιοποιήσεις δύο υπέροχες εφαρμογές ονόματι RescueTime και Toggi, στις οποίες έχεις τη δυνατότητα να καταγράφεις τις ώρες που αφοσιώθηκες σε μια συγκεκριμένη ή σε όλες τις εργασίες σου. 

Βέβαια, αν το βρίσκεις εξαιρετικά ψυχαναγκαστικό, μπορείς να δοκιμάσεις και τη μέθοδο Pomodoro – δεν μιλάμε κινέζικα:

  • Επέλεξε μια συγκεκριμένη εργασία που επιθυμείς να ολοκληρώσεις
  • Ρύθμισε το χρονομετρο – pomodoro σου για 25 λεπτά 
  • Παρατήρησε πόσα pomodoro των 25 λεπτών χρειάζεσαι, προκειμένου να ολοκληρώσεις μια εργασία, να την εξετάσεις και να την αναθεωρήσεις
  • Κατέγραψε την ακριβή ώρα που αφιερώνεις σε κάθε section – εκπόνηση, εξέταση, ανακεφαλαίωση
  • Προσπάθησε να προστατέψεις το/α pomodoro από εσωτερικούς (π.χ. email) και εξωτερικούς (π.χ. τηλεφωνήματα) παράγοντες που μπορεί να προκύψουν
  • Κάνε διάλειμμα σε κάθε 4 pomodoro
  • Αφού ολοκληρώσεις όλα τα παραπάνω στάδια και εξετάσεις τα αποτελέσματα, αφιέρωσε λίγο χρόνο στο να θέσεις νέους στόχους 

 

Κατηγοριοποίησε τα email σου

Email… μια πικρή ιστορία! Έρχονται, φεύγουν, διαγράφονται, έρχονται ξανά καινούρια ασταμάτητα… Ωστόσο, προκειμένου αυτή η ιστορία να έχει happy ending πρέπει να προβείς και στις ανάλογες κινήσεις.

Δηλαδή, μπορείς να χρησιμοποιήσεις την πλατφόρμα Right Inbox for Gmail που σου δίνει τη δυνατότητα να προγραμματίσεις τα email σου, να βάλεις email reminders, να στείλεις επαναλαμβανόμενα το ίδιο email σε πολλούς συναδέλφους – συνεργάτες σου και να στείλεις στον εαυτό σου εξατομικευμένες email υπενθυμίσεις. Φανταστικό; 

Διαφορετικά, σε περίπτωση που θέλεις να παλέψεις αυτή τη μάχη χειροκίνητα, μπορείς εύκολα και απλά να βάλεις ετικέτες σε κάθε κατηγορία email, να δημιουργήσεις μια λίστα εργασιών προκειμένου να επικεντρώνεις την προσοχή σου μόνο σε αυτά που έχουν σημασία και, σίγουρα, να ολοκληρώνεις κάθε τρέχουσα εργασία σου πριν ανοίξεις οποιοδήποτε email!

Ακολούθησε τη μέθοδο Agile retrospective

Είτε έχεις ακούσει ξανά για τη μέθοδο Agile retrospective είτε όχι, καμία σημασία δεν έχει, αφού εμείς είμαστε εδώ για να την εξηγήσουμε αναλυτικά. Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, η μέθοδος Agile retrospective θα βοηθήσει εσένα και την ομάδα σου να πάτε μπροστά αξιολογώντας μια συγκεκριμένη εργασία κατά την ολοκλήρωσή της. Με ποιον τρόπο;

  1. Αξιοποίησε το Trello και δημιούργησε τρεις λίστες: τι δούλεψε, τι όχι και τι δέχεται περιθώρια βελτίωσης
  2. Προσκάλεσε την ομάδα σου στη διαδικασία και αφιερώστε ο καθένας από λίγα λεπτά στις δύο πρώτες λίστες 
  3. Έπειτα, βαθμολογήστε ο καθένας την κάθε σκέψη και με βάση τα αποτελέσματα προχωρήστε τη διαδικασία προτείνοντας πιθανές λύσεις

Η περίοδος προσαρμογής στη δουλειά από το σπίτι μπορεί να μοιάζει πάνω κάτω με την πρώτη μέρα στη δουλειά. Ακολουθώντας, όμως,  μία μία τις παραπάνω συμβουλές να είσαι απόλυτα σίγουρος ότι θα τα πας περίφημα και θα αρχίσεις σιγά σιγά να αποδίδεις καρπούς!

Για περισσότερες συμβουλές βιογραφικού, συνέντευξης και καριέρας γενικότερα ρίξε μια ματιά στο blog μας!

Ανακάλυψε καθημερινά ευκαιρίες καριέρας που σου ταιριάζουν!