Συμβουλές και εργαλεία για την απομακρυσμένη εργασία!

By Collegelink Team

Ο νέος κορονοϊός εξαπλώνεται ταχύτατα στην Ευρώπη με τις ελληνικές επιχειρήσεις να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα και να προσαρμόζονται μία προς μία στις επακόλουθες συνέπειές του. Αρκετές επανεξετάζουν την πολιτική τους, άλλες ακυρώνουν συνέδρια και επαγγελματικά ταξίδια, ενώ δεν είναι λίγες εκείνες που προχωρούν σε προσωρινή αναστολή της λειτουργίας τους. 

Σε αυτές, λοιπόν, τις δύσκολες συνθήκες υπάρχει μια απόφαση που μπορεί να παρθεί σήμερα και να μας ευνοήσει πολύ περισσότερο στο μέλλον. Να επενδύσουμε σε κάθε διαθέσιμη νέα τεχνολογία και να την αξιοποιήσουμε στο έπακρο ακολουθώντας τις παρακάτω τακτικές. Ποιές είναι αυτές; 

Βρείτε τα επόμενα ταλέντα σας μέσα από την CollegeLink!
Επενδύστε στην καινοτομία της Υποστηρικτικής Τεχνολογίας

Η μετάβαση σε αυτές τις νέες συνθήκες εργασίας δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί τόσο εύκολα και ανώδυνα χωρίς τα εργαλεία της Υποστηρικτικής Τεχνολογίας. Σε περίπτωση που δεν το έχετε κάνει ήδη μπορείτε να αξιοποιήσετε και να εγγραφείτε:

  1. Σε πλατφόρμες τηλεδιάσκεψης όπως οι Zoom, Webex, GoTomeeting
  2. Σε πλατφόρμες διαχείρισης έργων όπως οι ClickUp, Trello
  3. Σε πλατφόρμες ομαδικών συζητήσεων όπως οι Slack, Microsoft Teams, Google Hangouts
  4. Σε πλατφόρμες συνεντεύξεων μέσω βίντεο προκειμένου να πραγματοποιήσετε την τρέχουσα διαδικασία πρόσληψης των νέων εργαζομένων σας. 

Προτιμήστε την τηλεδιάσκεψη έναντι των απλών τηλεφωνικών κλήσεων

Υπάρχουν τόσα πολλά οφέλη από την τηλεδιάσκεψη έναντι των απλών τηλεφωνικών κλήσεων. Σκεφτείτε μόνο ότι σας επιτρέπει να νιώσετε την ανθρώπινη επαφή, να περιεργαστείτε τη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου των εργαζομένων σας, ενώ παράλληλα σας αποδεσμεύει από την ταυτόχρονη διαχείριση πολλών εργασιών. 

Ακόμη και αν νοιώθετε αμήχανα, δεν είστε αρκετά περιποιημένοι ή δεν διαθέτετε το κατάλληλο φόντο στο background, η μέθοδος της τηλεδιάσκεψης θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την δυναμική της ομάδας σας!

Διαμορφώστε κατάλληλα κάθε είδους τηλεδιάσκεψη

Παραδοσιακά, σε μια εσωτερική συνάντηση με την ομάδα σας δεν είναι εφικτό να εκφράσουν τις απόψεις τους ολοκληρωμένα όλα τα μέλη της ομάδας σας ούτε να υπάρχουν δύο ανοιχτές συζητήσεις στο τραπέζι. Ο χρόνος ομιλίας του κάθε εργαζομένου σας μπορεί να είναι περιορισμένος, με αποτέλεσμα συχνά να επικρατεί αρκετή βαβούρα και ακόμη περισσότερες διακοπές. Ωστόσο, σε μια τηλεδιάσκεψη, ο χρόνος ομιλίας καθενός από τους εργαζομένους σας μπορεί να επεκταθεί σημαντικά, ιδιαίτερα αν αξιοποιήσετε σωστά και τη δυνατότητα live συζητήσεων. 

Για παράδειγμα, φανταστείτε ότι πραγματοποιείτε μια εσωτερική συνάντηση στα γραφεία σας με όλα τα μέλη της ομάδας σας σχετικά με το ξεκίνημα ενός νέου project. Έχετε ολοκληρώσει την έρευνά σας, έχετε προχωρήσει στην καταγραφή όλων των δεδομένων και, τώρα, είστε σε θέση να βάλετε την ομάδα σας στο παιχνίδι. Σε ένα παραδοσιακό team meeting έχετε τη δυνατότητα να συμβουλευτείτε έναν έναν τους εργαζομένους σας, αλλά πάντα με το ρίσκο ότι αυτή η τακτική είναι δύσκολη, χρονοβόρα και κάπως φασαριόζικη. Ακόμη έχετε τη δυνατότητα να απευθύνετε το λόγο σε όσους εργαζόμενους αισθάνονται έτοιμοι να παραθέσουν ανοιχτά τις απόψεις τους, αλλά με τον κίνδυνο πάντα να ευνοηθούν για μια ακόμη φορά οι συνήθεις ύποπτοι. Με τις τηλεδιασκέψεις, όμως, έχετε και μια ακόμη επιλογή που μπορεί να αποβεί αρκετά ωφέλιμη για τις ομαδικές συσκέψεις. Μπορεί, δηλαδή, να ειδοποιήσετε όλα τα μέλη της ομάδας σας να καταθέσουν έως μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή τις ιδέες τους τεκμηριωμένες προκειμένου να τις εξετάσετε διεξοδικά και να πραγματοποιήσετε μια ομαδική συνάντηση στην οποία όλες οι απόψεις θα έχουν ακουστεί και κανείς δεν πρόκειται να νιώθει παραμελημένος.

Παραμείνετε συνδεδεμένοι και ενήμεροι

Η ταχεία και απρόσκοπτη ροή πληροφοριών μπορεί να συνεχιστεί μέσα από τις πλατφόρμες ομαδικών συζητήσεων και τη δημιουργία πολλών και διαφορετικών καναλιών επικοινωνίας σε αυτές. Τα κανάλια που μπορούν να βοηθήσουν τις ομάδες εργασίας σας να συνεργάζονται αποτελεσματικά και εκτός των τηλεδιασκέψεων μπορούν να δημιουργηθούν με βάση:

Τα τρέχοντα projects: Για τα νέα μέλη της ομάδας σας, τους εργαζομένους σας που επιστρέφουν τώρα από άδεια και γενικότερα όλο το ανθρώπινο δυναμικό σας, τα κανάλια που αφορούν τα τρέχοντα projects μπορούν να αποτελέσουν μια βάση όπου όλοι θα μπορούν να ενημερώνονται για όλα τα τρέχοντα και νέα projects, να διαδώσουν ταχύτατα όλες τις νέες πληροφορίες και αποφάσεις χωρίς περιορισμό. 

Τις επείγουσες ανακοινώσεις: Μια πλατφόρμα ομαδικής συζήτησης είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τα ατελείωτα και αλλεπάλληλα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Προτιμήστε να μην διακόπτετε τη ροή της εργασίας των συναδέλφων σας και επιλέξτε να τους ενημερώνετε σε αυτά τα κανάλια για οτιδήποτε νέο όπως στατιστικά στοιχεία ερευνών, εξελίξεις σχετικά με τον κορονοϊό και οτιδήποτε άλλο μπορεί να σχετίζεται με την επικαιρότητα και να σας αφορά . 

Τη διασκέδαση: Εκτός από όλες τις σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τα τρέχοντα projects ή την επικαιρότητα, είναι απολύτως απαραίτητο να διατηρήσετε τη δυναμική της ομάδας σας ακόμη και εξ αποστάσεως. Πώς; Μπορείτε να δημιουργήσετε κανάλια ομαδικής επικοινωνίας όπου θα μοιράζεστε τις δράσεις, τα επιτεύγματά σας, αστεία memes και οτιδήποτε άλλο σας φέρνει πιο κοντά και σας ευχαριστεί. 

Με λίγα λόγια, η σωστή αξιοποίηση και διαχείριση των διαφόρων πλατφορμών ομαδικής συζήτησης μπορεί να καταστεί αρκετά ωφέλιμη για την ομάδα εργασίας σας. Κάθε ένα από αυτά έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει πότε επιθυμεί να βυθίζεται στη ροή των πληροφοριών και πότε όχι. Να πραγματοποιεί ένα νοητικό διάλειμμα συμμετέχοντας στα κανάλια διασκέδασης και προπάντων να μη επικεντρώνεται στο έργο του χωρίς να διακόπτεται από την αλλεπάλληλη αποστολή μηνυμάτων στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο. Να συμμετέχει ενεργά σε κάθε διαδικασία εργασίας ανεξαρτήτως την τοποθεσία του ή τη ζώνη ώρας. 

Δυστυχώς, ο κορονοϊός είναι μια παγκόσμια κρίση διαφορετική, αλλά ταυτόχρονα το ίδιο καταστροφική με τις υπόλοιπες που καραδοκούν εκεί έξω. Για αυτό, είναι απαραίτητο να πάμε όλοι τις επιχειρήσεις μας ένα βήμα μπροστά μετατρέποντας την online συνεργασία από πρόκληση σε πλεονέκτημα!

Περισσότερα άρθρα σχετικά με τη διαχείριση εργαζομένων και τη βελτίωση της διαδικασίας πρόσληψης θα βρείτε στο blog μας!
Αναπτύξτε την ομάδα σας μέσα από την CollegeLink!