Πόσο άλλαξε η πανδημία τις συνθήκες στην ελληνική αγορά εργασίας;
Η αλήθεια είναι πως οι αλλαγές που έφερε είναι τεράστιες. Παρά το γεγονός ότι η ελληνική αγορά εργασίας πριν την πανδημία ήταν ελάχιστα εξοικειωμένη με το remote working , πλέον αποτελεί βασικό κριτήριο για να αποδεχτούν ή να απορρίψουν οι υποψήφι@ μία θέση εργασίας, αλλά και για να παραμείνουν στην τωρινή τους θέση. Η ευελιξία που παρέχει το work from home, δημιουργεί μια win win κατάσταση τόσο για τ@ς employees, όσο και για τις εταιρείες.
Η εταιρεία μας μέσα στο 2022 έτρεξε μία έρευνα στην οποία συμμετείχαν 388 εργαζόμεν@, που εργάζονται σε junior, mid και senior θέσεις, σε τομείς όπως:
- ΙΤ & Development
- Μarketing
- Consulting
- Engineering & Manufacturing
- Sales & Customer Support
- Recruitment & HR
- Accounting & Finance
Έτσι, συλλέξαμε δεδομένα για τις απόψεις τους σχετικά με το remote working, τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει την καθημερινότητά τους και το ρόλο που αυτή η επιλογή διαδραματίζει για να αξιολογήσουν ένα job offer.
Πάμε να ρίξουμε μια ματιά στα αποτελέσματα;
Τι ποσοστό των εργαζομένων εργάζονται remotely;
Αρχικά το 74% από όσ@ς συμμετείχαν στην έρευνα, εργάζεται σε Junior-Mid level θέσεις.
Επίσης, το 81% των συμμετεχόντων εργάζεται υβριδικά ή totally remote.
Όμως η συνέχεια της έρευνας παρουσιάζει ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον…
Από όσ@ς εργάζονται υβριδικά, το μεγαλύτερο ποσοστό εργάζεται 3-4 φορές την εβδομάδα remote. Πιο συγκεκριμένα:
Το 36% δουλεύει 3 φορές την εβδομάδα από το σπίτι και το 24%, 4 φορές την εβδομάδα.
Η εργασία από το σπίτι έχει πολλά θετικά για τ@ς εργαζόμεν@ς, μερικά από τα οποία είναι:
- Περισσότερος ελεύθερος χρόνος, καθώς δεν ξοδεύεται χρόνος μετακίνησης από και προς την εργασία
- Η άνεση του να δουλεύεις από το δικό σου χώρο
- Μείωση των μεταφορικών εξόδων
- Περισσότερη συγκέντρωση, ειδικά σε περιπτώσεις όπου ο χώρος του γραφείου έχει φασαρία (πολλά άτομα που εργάζονται μαζί σε ένα ενιαίο χώρο και έχουν συχνά calls/meetings)
Εάν ένας εργοδότης παρέχει μόνο on-site μοντέλο εργασίας για μία θέση, θα έχει πρόσβαση μόνο στο 4% του pool των υποψηφίων που υπάρχουν στην αγορά
Ποιο μοντέλο εργασίας επιλέγουν οι εργαζόμεν@;
Στη συνέχεια, σχετικά με το ποιο μοντέλο εργασίας θα επέλεγαν οι εργαζόμεν@, το 96% απάντησε πως θα επέλεγε ένα υβριδικό ή εξ αποστάσεως μοντέλο και ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι το 58 % όσων εργάζονται σε tech επαγγέλματα (όπως developers, designers, product managers, testers), προτιμούν να εργάζονται 100% remotely.
Αυτό σημαίνει πως εάν ένας εργοδότης παρέχει μόνο on-site μοντέλο εργασίας για μία θέση, θα έχει πρόσβαση μόνο στο 4% του pool των υποψηφίων που υπάρχουν στην αγορά, μειώνοντας τις πιθανότητες να βρεθεί το κατάλληλο match για τους ρόλους που θέλει να καλύψει και αυξάνοντας το χρονικό διάστημα για την κάλυψη των θέσεων.
Με λίγα λόγια θα χρειαστεί να επενδύσει περισσότερους πόρους για να έχει πρόσβαση σε μικρότερο pool υποψηφίων…😏
Επιπλέον, το 97% απάντησε πως θα ήθελε να έχει την ευελιξία να επιλέγει ποιές ημέρες θα δουλεύει από το γραφείο και ποιές από το σπίτι.
Στο τέλος η έρευνα περιλαμβάνει και γενικές ερωτήσεις, με ιδιαίτερα σημαντική την ερώτηση αν οι ερωτώμεν@ αισθάνονται μεγαλύτερη ικανοποίηση όταν εργάζονται remote, και το 80% απάντησε πως συμφωνεί ή συμφωνεί απόλυτα με αυτή τη δήλωση.