Σε συνέντευξη: Πες μας λίγα λόγια για σένα

By Collegelink Team

«Μίλα μας λίγο για σένα»

5 άκακες λεξούλες που άμα, όμως, συνδυαστούν σε μία πρόταση κατά την διάρκεια της συνέντευξης, θα σε κάνουν να ιδρώσεις!

Και αυτό γιατί προσπαθείς να αποκρυπτογραφήσεις τί ακριβώς ψάχνει να μάθει από αυτήν την ερώτηση ο συνομιλητής σου. Αν προετοιμαστείς σωστά δεν υπάρχει κανένας λόγος να τρέμεις αυτή την ερώτηση.

Η πρώτη, λοιπόν, ερώτηση που πιθανώς θα ακούσεις είναι: «Πες μας λίγα λόγια για σένα». Αυτό τώρα δεν αποτελεί πρόσκληση να εξιστορήσεις ολόκληρη τη ζωή σου ή να αναλύσεις κουκίδα κουκίδα το βιογραφικό σου. Αντιθέτως, είναι η πρώτη και καλύτερή σου ευκαιρία να τονίσεις στον συνομιλητή σου γιατί είσαι ο κατάλληλος για την δουλειά.

Ξεκλείδωσε την πρόσβασή σου σε πάνω από 200 θέσεις εργασίας

Επίσης, αυτή δεν είναι η στιγμή για να αρχίσεις να λες πόσο αγαπάς το flamenco ή το ποδόσφαιρο (αρκετοί υποψήφιοι φλυαρούν για τα χόμπι και τις προσωπικές τους προτιμήσεις και αυτό δυστυχώς σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να τους οδηγήσει σε μία αδύναμη πρώτη εντύπωση.)

Αντιθέτως, δοκίμασε μια σύντομη και ενθουσιώδη απάντηση που συνοψίζει τα κατορθώματα για τα οποία νιώθεις περήφανος, τους στόχους σου και την ευρύτερη εικόνα που έχεις στο μυαλό σου σχετικά με σένα και την θέση για την οποία αιτείσαι.

Τί προσπαθεί, λοιπόν, να πετύχει ο συνεντευκτής κάνοντας σου αυτή την ερώτηση; Γι’ αυτόν είναι ένας εύκολος και άμεσος τρόπος να ξεκινήσει την συζήτηση. Ο απόλυτος σκοπός του για την συνέντευξη αυτή είναι να μάθει όσα περισσότερα μπορεί για σένα ώστε να αποφασίσει αν είσαι ή όχι κατάλληλος για την θέση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θέλει να σε συμπαθήσει. Η ζωή του θα ήταν πολύ πιο εύκολη αν μπορούσε να βρει γρήγορα τον ιδανικό υποψήφιο. Παρόλα αυτά, όμως, είναι σε επιφυλακή γιατί μία κακή απόφαση θα βάλει σε κίνδυνο την θέση του όταν πιθανώς ζητήσει αύξηση, προαγωγή ή κάποιο bonus.

Ο συνεντευκτής ελπίζει ότι με αυτή την ερώτηση θα σε κάνει να χαλαρώσεις και να ξεκινήσεις την κουβέντα. Αυτή η ερώτηση γίνεται συνήθως στην αρχή, ίσως μετά από μία σύντομη κουβεντούλα για την κίνηση και τον καιρό. Επομένως, η πρώτη του εντύπωση για σένα θα εξαρτηθεί από την απάντησή σου. Επίσης, η απάντηση σου θα καθορίσει την ροή και το ύφος της συζήτησης και θα σου επιτρέψει να «πουλήσεις» τα πιο δυνατά σου σημεία.

Πώς να σκίσεις στην ερώτηση αυτή:

Σκέψου την σαν το “elevator pitch” σου. Ο όρος αυτός αναφέρεται σε μία σύντομη περιγραφή που χρησιμοποιείται για να ορίσει γρήγορα και απλά ένα προϊόν, μια υπηρεσία, ή εταιρία και την πρόταση αξίας της. Απαντά στην ερώτηση: “Γιατί να αγοράσω/επενδύσω;” Πρέπει να είναι τόσο συνοπτική ώστε να μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα ασανσέρ μέχρι να φτάσει στον 5ο όροφο. Από κει προκύπτει και ο όρος “elevator pitch”.

Σαν υποψήφιος για μία θέση χρειάζεται να έχεις προετοιμάσει μια περιεκτική περιγραφή για τον εαυτό σου που να είναι προσαρμόσιμη ανάλογα με τις ευκαιρίες που σου παρουσιάζονται Πρέπει να είναι σύντομη αλλά όχι ελλιπής και αδιάφορη. Είναι σημαντικό να διατηρεί το ενδιαφέρον του συνομιλητή σου. Ιδανικά διαρκεί περίπου ένα λεπτό, αλλά άμα δεν τα καταφέρεις στο λεπτό, τουλάχιστον μην ξεπεράσεις τα δύο.

Είναι δύσκολο να μπορέσεις να χωρέσεις στα 2 λεπτά όλες τις ικανότητές σου και τα σημαντικά σου επιτεύγματα, οπότε χρειάζεται να σκεφτείς αρκετά πως θα παρουσιάσεις τον εαυτό σου ώστε να πάρει ωραία τροπή η συνέντευξη. Και σε αυτό θα σε βοηθήσουμε εμείς παρουσιάζοντάς σου μία κατεύθυνση που καλό είναι να ακολουθήσει η απάντησή σου:

  • Ποιά είναι τα κύρια πλεονεκτήματα σου για την θέση;

Αυτό μπορεί να είναι είτε η εμπειρία σου σε παρόμοια θέση, είτε κάποια σχετική εξειδίκευση, είτε κάποια εκπαίδευση που παρακολούθησες και ικανότητες που απέκτησες. Καλό είναι όλα αυτά να έρθουν και να κουμπώσουν με τις απαιτήσεις για την θέση που αιτείσαι.

  • Γιατί ενδιαφέρεσαι για την συγκεκριμένη θέση;

Η απάντησή σου μπορεί να κινηθεί γύρω από το γιατί ψάχνεις για μια νέα πρόκληση και γιατί αυτός αυτός ο ρόλος θα σε βοηθήσει να πας ένα βήμα παρακάτω.

  • Κράτα τον συνομιλητή σου σε εγρήγορση

Μην ξεκινήσεις να μιλάς ακατάπαυστα για τον εαυτό σου. Θα σε χάσει και θα βαρεθεί. Δείξε ότι σε νοιάζει η τοποθέτησή του και έτσι θα κάνεις και ένα γρήγορο τσεκάρισμα ότι πάει καλά.

  • Τέλος, και πιο σημαντικό από όλα! ΚΆΝΕ ΠΡΌΒΑ!

Κάτσε μπρoστά από τον καθρέφτη και ξεκίνα να προβάρεις τί θα πεις. Ή ακόμα καλύτερα πιάσε κάποιον φίλο/συγγενή και άρχισε να του μιλάς σαν να είναι το άτομο που θες να σε προσλάβει. Ρώτα στο τέλος πώς τα πήγες, αν εκείνος/η θα σε προσλάμβανε. Ζήτα feedback και κάνε διορθώσεις. Είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να διώξεις το άγχος και να νιώσεις σίγουρος/η για τον εαυτό σου.

Κάνε join στην No1 πλατφόρμα εύρεσης εργασίας για entry level θέσεις!