Σημαντικά business skills για κάθε απόφοιτο!

By Collegelink Team
Τα επαγγελματικά σου skills θα σε βοηθήσουν να σκίσεις και να έχεις μία πετυχημένη καριέρα ανεξάρτητα από τον τομέα στον οποίο δραστηριοποιείσαι. Είτε ακολουθείς την καριέρα του συγγραφέα, του δασκάλου, του developer ή οποιοδήποτε άλλο μονοπάτι, υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα business skills που κάθε εργαζόμενος χρειάζεται να έχει ώστε να πετύχει. Τα καλά νέα είναι πως πολύ πιθανό να έχεις ήδη αναπτύξει μερικά και πως τα υπόλοιπα μαθαίνονται εύκολα. Αυτές οι ικανότητες όχι μόνο θα σε βοηθήσουν να καταλήξεις στην πρώτη σου δουλειά, αλλά και μελλοντικά όταν θα θεωρείς πως ήρθε η ώρα να ζητήσεις μία αύξηση στον μισθό ή προαγωγή. Ικανότητα διαπραγμάτευσης Γιατί είναι σημαντική; Πρέπει να ξέρεις πότε είναι καλό το timing για να πεις κάτι και τον τρόπο που θα ζητήσεις αυτό που θες. Αυτού του είδους η ικανότητα θα σου φανεί πολύ χρήσιμη σε πολλές περιπτώσεις και ειδικά όταν θα θες να ζητήσεις αύξηση ή να εξασφαλίσεις μία εξαιρετική προσφορά εργασίας. Με το να γίνεις καλός διαπραγματευτής, ειδικά από το ξεκίνημα κιόλας της καριέρας σου, θα σου δώσει το πλεονέκτημα να κάνεις «παζάρια» για άλλα προνόμια στην δουλειά, όπως κάποιο bonus, ευέλικτο ωράριο εργασίας ή την δυνατότητα να εργάζεσαι από το σπίτι. Πώς θα την αναπτύξεις; Αν, για παράδειγμα, θες να προετοιμάσεις το έδαφος για διαπραγμάτευση περί μισθού, θα πρέπει να έχεις συλλέξει όλα τα απαραίτητα δεδομένα πρώτα. Πόσο περίπου, ας πούμε, κάποιος με το ίδιο επίπεδο σπουδών, ικανοτήτων και χρόνια εμπειρίας πληρώνεται σε κάποια άλλη εταιρία; Κάνε την επιστάμενη έρευνα σου. Ρώτα μέντορες σχετικά με τις προσδοκίες που πρέπει να έχεις για το κλείσιμο μίας θέσης και μάθε καλά τι αξίζεις! Έπειτα χρησιμοποίησε τα ευρήματα σου για να υποστηρίξεις τα αιτήματά σου. Ικανότητα διαχείρησης χρόνου Γιατί είναι σημαντική; Ο χρόνος είναι χρήμα, τελεία και παύλα. Πρέπει να μάθεις να μεγιστοποιείς την παραγωγικότητα σου στον διαθέσιμο χρόνο που έχεις.
Η ποιότητα της δουλειάς σου προφανώς και είναι σημαντική, αλλά το ίδιο και η ένταση με την οποία την ολοκληρώνεις. Οι μάνατζερς θέλουν να βλέπουν ότι κάνεις καλά την δουλειά σου, αλλά παράλληλα βγάζεις και αρκετή. Επίσης, η ικανότητα αυτή θα σε γλιτώσει από αρκετή σπατάλη ενέργειας σε ασχολίες μικρότερης σημασίας.
Πως θα την αναπτύξεις; Για να καταλάβεις που πρέπει να διοχετεύσεις την συγκέντρωσή σου, προσπάθησε να έχεις μία ξεκάθαρη εικόνα για τα deadlines που βρίσκονται μπροστά σου και βρες τον τρόπο που θα μετρηθούν τα αποτελέσματα των προσπαθειών σου. Μόλις θα έχεις αυτές τις πληροφορίες θα μπορείς να βάλεις σε σειρά προτεραιότητας τις υποχρεώσεις σου και να τις αφαιρείς μία-μία από την λίστα σου.

Βρες την θέση που σου ταιριάζει εδώ!

Ικανότητα δημόσιας ομιλίας Γιατί είναι σημαντική; Είναι υψίστης σημασίας να δημιουργήσεις την εικόνα ενός ικανού, συγκροτημένου, αρεστού και προσιτού ανθρώπου.
Είτε βρίσκεσαι μπορστά σε μεγάλο πλήθος είτε σε μία μικρή ομάδα ανθρώπων, η ικανότητά σου να επικοινωνείς το μήνημά σου και το όραμά σου, παίζει πολύ κρίσιμο ρόλο. Πρέπει η παρουσία σου να είναι αισθητή και όχι απλώς να πηγαίνεις στην δουλειά και να τελειώνεις τις υποχρεώσεις σου λες και είσαι ρομποτάκι.
Πως θα την αναπτύξεις; Κάνε παρουσιάσεις σε εργασίες στην σχολή, μπες στην ομάδα υποκριτικής ή ρητορικής της σχολής σου ή παρακολούθησε το Toastmasters, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός στον οποίο μέντορες σε βοηθούν να καταπολεμήσεις τους φόβους σου και να αναπτύξεις εξαιρετικά επικοινωνιακά και ηγετικά χαρακτηριστικά. Να θυμάσαι: εσύ έχεις τον έλεγχο του τι θα πεις, πως θα το πεις και πως το κοινό λαμβάνει την πληροφορία. Όποιον τρόπο κι αν διαλέξεις θυμήσου να ζητήσεις feedback για την πορεία σου. Ικανότητα έρευνας Γιατί είναι σημαντική; Για να είσαι ένας αξιόλογος και πολύτιμος υπάλληλος που θα μπορεί να ανταγωνίζεται με τους καλύτερους (και για το καλό της καριέρας σου, αλλά και της εταιρίας), θα πρέπει να κρατάς τον παλμό της ανανέωσης και της εξέλιξης ζωντανό. Πως θα την αναπτύξεις; Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να μένεις ενημερωμένος και να ακολουθείς τις τάσεις της εποχής. Μερικοί βρίσκονται παρακάτω:
  • Λάβε μέρος σε εταιρικές ομάδες και social media forums
  • Ακολούθα αξιόλογους επαγγελματίες στα social media
  • Ενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις στο Google κάθε φορά που θα δημοσιέυεται κάποιο νέο για τις εταιρίες του τομέα που σε ενδιαφέρει να απασχοληθείς
  • Άκου εταιρικά podcasts
  • Εγγράψου σε newsletters
  • Δήλωσε ενεργή συμμετοχή σε οργανισμούς
  • Παρακολούθησε συνέδρια
Ικανότητα συναδελφικότητας και συνεργασίας Γιατί είναι σημαντική; Όλοι συμπαθούν εκείνο τον άνθρωπο που τον διακατέχει το ομαδικό πνεύμα και που είναι πρόθυμος να βοηθήσει σε μια κρίσιμη στιγμή. Γίνε αυτό το άτομο! Είναι σημαντικό να τα πηγαίνεις καλά με τους συναδέλφους σου, ώστε να μπορείτε να συνεργαστείτε ομαλά και αποδοτικά στα projects που θα σας ανατεθούν. Σε πρόσφατη έρευνα αποδείχθηκε πως η ομαδική εργασία είναι τοπ κριτήριο αξιολόγησης υποψηφίων για entry-level θέσεις. Πως θα την αναπτύξεις; Μάθε να είσαι σωστός ακροατής που θα προσπαθεί να διώχνει την ένατση και το άγχος στην δουλειά εστιάζοντας στα αποτελέσματα και όχι στα συναισθήματα. Και μην περιμένεις από τους συναδέλφους σου να σου ζητήσουν βοήθεια, πρόσφερέ την απλόχερα. Μην αντιμετωπίζεις τις σχέσεις με τους συνεργάτες σου ως συναλλαγές. Δείξε πραγματικό ενδιαφέρον και προσπάθησε να τους γνωρίσεις εκτός δουλειάς ή κατά την διάρκεια του μεσημερινού διαλείμματος για φαγητό. Τέλος, συνεισέφερε στην ομάδα σου προσφέροντας γνώσεις που κέρδισες από κάποιο συνέδριο, κάποιο online σεμινάριο που παρακολούθησες ή απλώς ενδιαφέροντα πραγματάκια που μπορεί να βρεις όταν θα διαβάζεις κάποιο περιοδικό ή εφημερίδα.
Όλες οι καλές σχέσεις βασίζονται στην αμοιβαία προσφορά.
Ελπίζουμε αυτό το άρθρο να σε βοηθήσει! Για περισσότερες συμβουλές καριέρας μπορείς να επισκεφτείς το blog μας.

Βρες την θέση που σου ταιριάζει εδώ!