Συμβουλές καριέρας για anti-socials

By Collegelink Team

Όλοι λίγο πολύ σε κάποιες περιόδους της ζωή μας αναζητήσαμε την “απομόνωση” από τον πολύ κόσμο. Σε άλλες περιπτώσεις, ο πολύς κόσμος μπορεί να σου φέρνει αμηχανία και τα κοινωνικά στερεότυπα και αντιλήψεις να σε οδηγούν να γίνεις ακόμα πιο “αντικοινωνικός/ή”.

Η αντικοινωνική στάση μπορεί να συνδέεται με τα ευρέως διαδεδομένα στερεότυπα, η αποφοίτηση από το πανεπιστήμιο με καλό βαθμό, μια καλοπληρωμένη δουλειά, μια δουλειά με κύρος και κοινωνική αναγνώριση, η υπερβολική κοινωνικότητα και “διασημότητα” σε ένα κύκλο γνωστών-αγνώστων είναι συνυφασμένα με την επιτυχία. Όλα τα παραπάνω μπορεί να έχουν οδηγήσει στην αντικοινωνική συμπεριφορά και σε μια γενικότερα αγχώδη κατάσταση.

Κάνε την εγγραφή σου στο CollegeLink!

Βέβαια, η αντικοινωνική συμπεριφορά μπορεί να είναι απόρροια και της έλλειψης ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Η υπερβολική πίεση σε έναν από τους δύο τομείς ή και στους δύο, στην χειρότερη περίπτωση, μπορεί να σε οδηγήσουν να κλειστείς στον εαυτό σου και να είσαι μελαγχολικός/ή.

Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα,

«Τείνουμε να βλέπουμε τον χρόνο που περνάμε μόνοι μας ως σπατάλη χρόνου ή ένδειξη για αντικοινωνική συμπεριφορά και μελαγχολική προσωπικότητα. Αντιθέτως, όμως, θα έπρεπε να το θεωρούμε ως σημάδι συναισθηματικής ωριμότητας και υγιούς ψυχολογικής ανάπτυξης».

Κι ενώ σήμερα στις περισσότερες δουλειές δεν υπάρχει ενθάρρυνση για τους εργαζομένους, ώστε να περνούν χρόνο μόνοι τους, δύο συγγραφείς στο Harvard Business Review, οι Kaufman and Gregoire, υποστηρίζουν ότι αυτή η μέθοδος θα έδινε στις επιχειρήσεις το καλύτερο των εργαζομένων.


Στο CollegeLink σου ετοιμάσαμε μια λίστα με λύσεις για να βγεις από το “anti-social mood”:

  • Μην αφήνεις τους άλλους να ορίζουν τι είναι επιτυχία για σένα.
  • Πίστεψε στον εαυτό σου.
  • Βγες από το comfort zone σου.
  • Πήγαινε σε εκδηλώσεις ή συγκεντρώσεις που έχει πολύ κόσμο και προσπάθησε να κοινωνικοποιηθείς σιγά σιγά.
  • Λάβε μέρος σε εθελοντικά προγράμματα.
  • Παρακολούθησε σεμινάρια πως να χτίσεις την αυτοπεποίθηση σου, πως να “πουλάς” τον εαυτό σου και πως να θέτεις στόχους στη ζωή σου.
  • Βρες τη δουλειά που σε εκφράζει, κι όχι τη δουλειά που θα σου υποδείξουν. Η δουλειά των ονείρων σου, είναι η δική σου πηγή ενέργειας και δημιουργικότητας.
  • Άσε τις δικαιολογίες κατά μέρος. Ανάλαβε δράση άμεσα!
  • Μην λες συνέχεια “όχι”, μπορεί να σε βολεύει, αλλά με ένα “ναι” πολλά μπορούν να αλλάξουν, ακόμα και να καλυτερέψουν. Αρκεί να πεις το “ναι”.
  • Κλείσε τα αυτιά σου σε όσους προσπαθούν να “τσαλακώσουν” τα όνειρα σου. Σκέφτηκες ποτέ, ότι τα δικά σου όνειρα μπορεί να εμποδίζουν των άλλων;
  • Κάποιος που διαδραματίζει ρόλο υποστήριξης – ένας βοηθός, ένας εσωτερικός, θα μπορούσε να είναι η καλύτερη κοινωνική επαφή.
  • Συναναστρέψου με συναδέλφους που σε κάνουν να νιώθεις ο εαυτός σου και περνάς καλά. Όμως φρόντισε να μην δημιουργείς εμπάθειες με τους υπόλοιπους. Σε μια δύσκολη στιγμή θα χρειαστείς την υποστήριξη τους.
  • Απέφυγε την απομόνωση και την αδιαλλαξία, να θυμάσαι “ουδείς αναντικατάστατος”.
  • Αν θες να πετύχεις στη δουλειά σου, μην είσαι αντικοινωνικός/ή. Θα χάσεις πολλές ευκαιρίες!
  • Στείλε το βιογραφικό σου Κυριακή βράδυ, σε εκείνη την εταιρεία που δίσταζες. Έχεις μια ευκαιρία να κλείσεις την πρώτη σου συνέντευξη Δευτέρα πρωί.

Τέλος, ακόμα κι αν θες να απολαμβάνεις την ηρεμία σου, να μην συναναστρέφεσαι με πολύ κόσμο και προτιμάς την ησυχία σου, μπορείς να επιλέξεις επαγγέλματα που θα σου δώσουν αυτό το πλεονέκτημα που αναζητάς, όπως αν γίνεις για παράδειγμα πολιτικός επιστήμονας, μαθηματικός, μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, συγγραφέας, μηχανικός αεροσκαφών.

Βρες αυτό που σου ταιριάζει μόνο στο CollegeLink!
Κάνε την εγγραφή σου στο CollegeLink!