Για τους περισσότερους υποψηφίους, οι συνεντεύξεις είναι το πιο δύσκολο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσουν όταν προσπαθούν βρουν μία νέα εργασία.

Οι άνθρωποι δυσκολεύονται πολύ να απαντήσουν αποτελεσματικά στις ερωτήσεις που τους γίνονται για διάφορους λόγους. Μερικές φορές αυτό οφείλεται σε έλλειψη προετοιμασίας και ο υποψήφιος δεν έχει ευχέρεια λόγου. Μερικές φορές οι υποψήφιοι δεν έχουν καλή κατανόηση των προσδοκιών του εργοδότη. Συχνά, οι άνθρωποι αποτυγχάνουν στις συνεντεύξεις λόγω άγχους. Ευτυχώς, όμως, η καλή προετοιμασία για την συνέντευξη μπορεί να σώσει την κατάσταση: όσο πιο πολύ την δουλέψεις, τόσο πιο καλός θα είσαι.

Κάνε εγγραφή στο CollegeLink!

Ξεπερνώντας το άγχος στην συνέντευξη

Για να γίνεις ο τέλειος υποψήφιος όταν πας για συνέντευξη, αρχικά θα πρέπει να διαχειριστείς  το άγχος σου. Παρακάτω σου παρουσιάζουμε 4 ιδέες για το πώς να το πετύχεις:

 1. Βαθιές Ανάσες :  Παίρνοντας απλά τον χρόνο σου για να συγκεντρωθείς και να πάρεις βαθιές ανάσες θα σε βοηθήσει στο να προβάλλεις θετικότερα τον εαυτό σου. Γι’ αυτό, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, συγκεντρώσου και προσπάθησε να αναπνέεις αργά, βαθιά και με σταθερό ρυθμό.
 2. Ισχυρή Πόζα: Πριν φύγεις από το σπίτι, σήκωσε τα χέρια σου πάνω από το κεφάλι σου και τέντωσε το σώμα σου. Πάρε όσο πιο πολύ χώρο μπορείς μέσα στο δωμάτιο. Μπορεί να σου ακούγεται περίεργο, αλλά αυτό που περιγράψαμε παραπάνω αποκαλείται «ισχυρή πόζα», είναι ένας αποδεδειγμένος τρόπος για να γεμίσει το σώμα σου με ενδορφίνες και να αποκτήσεις ψυχολογική αυτοπεποίθηση.
 3. Σκέψου Θετικά: Μην αφήσεις τον εαυτό σου να κάνει αρνητικές σκέψεις. Σκέψου θετικά και αισιόδοξα. Το ‘χεις!
 4. Προετοιμάσου:  Ψάξε για την εταιρεία που πρόκειται να πας για συνέντευξη. Μάθε πληροφορίες για την θέση. Προετοίμασε κάποια εικονική συνέντευξη με έναν φίλο. Όσο πιο προετοιμασμένος είσαι , τόσο λιγότερο θα πρέπει να ανησυχείς για τις άγνωστες ερωτήσεις.

Τα πλεονεκτήματα της Προετοιμασίας πριν πας για συνέντευξη

Η προετοιμασία είναι το κλειδί για μία επιτυχημένη συνέντευξη. Παρακάτω σου παρουσιάζουμε το γιατί:

 1. Η Ψυχολογική Πλευρά: Εάν ξέρεις ότι είσαι προετοιμασμένος, αναπόφευκτα θα έχεις περισσότερη αυτοπεποίθηση, και αυτή η αυτοπεποίθηση θα φαίνεται σε ό,τι λες και κάνεις.
 2. Ευκαιρία: Μαθαίνοντας τί αναζητά ο εργοδότης, θα σου δώσει την ευκαιρία που χρειάζεσαι για να παρουσιάσεις τον εαυτό σου ως τον ανεκτίμητο ανθρώπινο πόρο που χρειάζεται η εταιρεία.
 3. Μισθός: Εάν γνωρίζεις τι έχουν κάνει άλλοι εργαζόμενοι στην θέση που θέλεις να διεκδικήσεις και ποια είναι τα στάνταρ της εταιρείας για το τύπο της δουλειάς που έχεις κάνει αίτηση, θα είσαι σε πλεονεκτική θέση όταν έρθει η ερώτηση για τον μισθό της θέσης.
 4. Εξειδίκευση: Ένας καλά προετοιμασμένος υποψήφιος κάνει τον εαυτό του/της να φαίνεται ως ειδικός στο χώρο της επιχείρησης.

Η Μέρα της Συνέντευξης – (Σύνηθες Ερωτήσεις και πως να απαντήσεις σε αυτές)

 1. Πες μας μου μερικά πράγματα για τον εαυτό σου
  Τι περιμένουν να ακούσουν: Μία σύντομη και εστιασμένη στις δεξιότητές σου απάντηση που επιδεικνύει ότι αντιμετωπίζεις επαγγελματικά την κατάσταση και ταιριάζεις απόλυτα στην θέση εργασίας που αναζητά.
  Πως θα πρέπει να απαντήσεις; Θα βρεις ότι χρειάζεσαι εδώ!
 2. Ποιο είναι το πιο δυνατό σου σημείο/ αδυναμία;
  Τι περιμένουν να ακούσουν: Μία ένδειξη ότι έχεις ρεαλιστική άποψη για τις εργασιακές σου συνήθειες και τον εαυτό σου.
  Πως θα πρέπει να απαντήσεις: Με έναν τρόπο τέτοιο ώστε να δίνει έμφαση στο γεγονός ότι έχεις σκεφτεί τα δυνατά και αδύνατα σημεία σου και να γνωρίζεις που υπερτερείς και τι χρειάζεται να βελτιώσεις.
  Πως θα πρέπει να απαντήσεις για τα δυνατά σου σημεία; Θα βρεις ό,τι χρειάζεσαι εδώ!
 3. Που βλέπεις τον εαυτό σου σε πέντε χρόνια;
  Τι περιμένουν να ακούσουν: Έναν υποψήφιο ο οποίος έχει στόχους, εμπνέει μία σταθερότητα στον τρόπο ζωής του και ένα πλάνο για το μέλλον.
  Πως θα πρέπει να απαντήσεις:  Με έναν ισορροπημένο και φιλόδοξο στόχο, ο οποίος είναι σχετικός με την θέση που διεκδικείς και επικεντρωμένος στις επαγγελματικές σου ικανότητες. Θα βρεις ό,τι χρειάζεσαι εδώ!
 4. Πες μας μία φορά που δούλεψες καλά με μία ομάδα
  Τι περιμένουν να ακούσουν: Να αποδείξεις μέσα από μια πραγματική ιστορία επιδείξεις την εμπειρία σου δουλεύοντας πως μέσα από την ομαδική εργασία σε μία επιτεύχθηκε μίαομάδα και μία ιστορία από στέρεη και αποτελεσματική ομαδική δουλειά.
  Πως θα πρέπει να απαντήσεις: Με ένα ελαφρύ και ευχάριστο τόνο, ίσως με ένα ανέκδοτο που σε κάνει να ακούγεσαι ικανός/ή στην επίλυση προβλημάτων δουλεύοντας με μία ομάδα όπου έρχεστε αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις. 7 τρόποι να γίνεις καλός team player!
 5. Γιατί πρέπει να σε προσλάβουμε;
  Τι περιμένουν να ακούσουν: Ένα άτομο με  αυτοπεποίθηση και ικανότητα να προβάλει τον εαυτό σου. Κάτι που σε διαφοροποιεί σε σχέση με άλλους υποψηφίους.
  Πως θα πρέπει να απαντήσεις: Με το να εξηγήσεις τί θα προσφέρεις στην εταιρεία, όπου αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει αξιοπιστία, ειδικές δεξιότητες, φιλοδοξία και θέληση για μάθηση. Θα βρεις ό,τι χρειάζεσαι εδώ!
 6. Τί προηγούμενη εργασιακή εμπειρία έχεις;
  Τι περιμένουν να ακούσουν: Περισσότερες πληροφορίες για τα στοιχεία που έχεις συμπεριλάβει στο βιογραφικό σου στον τομέα της προηγούμενης εργασιακής σου εμπειρίας.
  Πως θα πρέπει να απαντήσεις: Με το να συζητήσεις για τις δεξιότητες που έχεις μάθει από τις προηγούμενες εργασίες σου, και οι οποίες θα σε βοηθήσουν να εξελιχθείς σε αυτή τη δουλειά. για την οποία έχεις πάει.
  Καθόλου εμπειρία; 3 τρόποι να κερδίσεις την θέση όπως και να ‘χει!
 7. Γιατί φεύγεις από την τωρινή σου δουλειά;
  Τι περιμένουν να ακούσουν: Μία λογική εξήγηση, χωρίς αυτό να υποδεικνύει ότι υπήρξαν συγκρούσεις στην τωρινή σου δουλειά.
  Πως θα πρέπει να απαντήσεις: Μιλώντας για τις επαγγελματικές σου φιλοδοξίες και την επιθυμία σου να υπάρχει ένα νόημα και δυνατότητα για εξέλιξη στην εργασία που διεκδικείς.
  Πως εξηγώ ότι απολύθηκα από μία δουλειά;
 8. Έχετε ερωτήσεις;
  Τι περιμένουν να ακούσουν: Κάποιον που έχει σκεφτεί και έχει αναλύσει την θέσηδουλειά για την οποία έχεις κάνει αίτηση.
  Πως θα πρέπει να απαντήσεις: Με το να κάνεις διευκρινιστικές ερωτήσεις σε σχέση με την φύση της εργασίας, το μέλλον της επιχείρησης και την προοπτικής εξέλιξης και ανάπτυξής σου.

Με κάθε ερώτηση, θα πρέπει να σκεφτείς γιατί εκείνος που σου κάνει την συνέντευξη κάνει αυτή την ερώτηση. Με το να το κάνεις αυτό θα βγάλεις πληροφορίες για το πώς μπορείς καλύτερα να αναδείξεις τις  ικανότητες και τον χαρακτήρα που αναζητά ο εργοδότης.

Η συνέντευξη είναι η στιγμή για να παρουσιάσεις τον εαυτό σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, γι αυτό μην φοβηθείς να υπερασπιστείς και να επιδείξεις  τις ικανότητες και τα ταλέντα σου. Και θυμήσου, η προετοιμασία κάνει όλη τη διαφορά! Καλή επιτυχία στην αναζήτηση εργασίας!

Περισσότερα tips συνέντευξης μπορείς να βρεις εδώ!