Συνοδευτική επιστολή & έκθεση για μεταπτυχιακό: Tips και υπόδειγμα

By Collegelink Team

Μετά από αρκετή σκέψη και έρευνα κατέληξες στο ιδανικό μεταπτυχιακό για την συνέχεια των σπουδών σου. Οι καθηγητές, το πανεπιστήμιο, η διδακτέα ύλη, οι μετέπειτα ευκαιρίες – σε έχουν όλα γοητεύσει. Ιδανικά θα το είχες ξεκινήσει…χθες!

Έλα, όμως, που για να καταφέρεις να φτάσεις για αρχή έως το κατώφλι της συνέντευξης, υπάρχει μια σειρά από έγγραφα και πτυχία και βεβαιώσεις και μια συνοδευτική επιστολή για μεταπτυχιακό – τα οποία μόνο και μόνο στο άκουσμα μπορεί και να σε φρικάρουν…

Εμείς δεν είμαστε δυστυχώς αρμόδιοι για την αυτοματοποίηση της διαδικασίας, αλλά σίγουρα μπορούμε να σου λύσουμε τα χέρια με το κομμάτι της συνοδευτικής επιστολής του μεταπτυχιακού. Θέλεις να ακούσεις πως;

Κάνε join στην No1 πλατφόρμα εύρεσης εργασίας για entry level θέσεις!

Γιατί είναι απαραίτητη μια συνοδευτική επιστολή μεταπτυχιακού;

Είναι γεγονός ότι τα περισσότερα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών δέχονται τελικά συγκεκριμένο αριθμό υποψηφίων στο τέλος κάθε κύκλου αιτήσεων. Άρα;

Άρα, αυτομάτως αυτή η παραδοχή – κανονισμός σου επιβεβαιώνει ότι, ήδη από την πολύ αρχή της αίτησής σου, εσύ καλείσαι να ξεχωρίσεις ανάμεσα στο πλήθος… Και το προβάδισμα αυτό μπορεί εύκολα να στο δώσει μια καλογραμμένη συνοδευτική επιστολή – είτε ζητείται είτε όχι.

Από ποια στοιχεία αποτελείται μια συνοδευτική επιστολή για μεταπτυχιακό;

Προτού πιάσεις το pc σου κι αρχίσεις να γεμίζεις με ιδέες το λευκό το doc σου, μπορείς πάντα να ρίξεις μια ματιά στις προτάσεις μας σχετικά με τη σύνταξη και τα υποδείγματα μιας συνοδευτικής επιστολής.

Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, η συνοδευτική επιστολή του μεταπτυχιακού σου οφείλει να παρέχει βασικές πληροφορίες για το ποιός είσαι, το παρελθόν σου, τη βασική εκπαίδευση, τις φιλοδοξίες, τους στόχους και τα ενδιαφέροντά σου.

Αναρωτιέσαι, όμως, ακόμη πως θα βάλεις όλα αυτά τα στοιχεία σε μια σειρά; Έχουμε και λέμε…

  • Για ποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα αιτείσαι – σε πανεπιστημιακά ιδρύματα με πολλαπλά προσφερόμενα μεταπτυχιακά προγράμματα, ο παραλήπτης των αιτήσεων και των εγγράφων που τις συνοδεύουν μπορεί να είναι ο ίδιος άνθρωπος. Είτε το γνωρίζεις είτε όχι, να αναφέρεις πάντα ολογράφως τον τίτλο του μεταπτυχιακού προγράμματος που θέλεις να εισαχθείς.
  • Ποιος είναι ο σκοπός – κίνητρο της αίτησής σου
  • Τι είδους ακαδημαϊκό ή επαγγελματικό background διαθέτεις – ό,τι θεωρείς πιο catchy
  • Να αναλύσεις περαιτέρω το ήδη υπάρχον ακαδημαϊκό ή επαγγελματικό background που ανέφερες στην εισαγωγή σου.
  • Να αναφερθείς στα skills που έχεις αποκτήσει από την εργασία ή τη σχολή σου – και hard και soft.
  • Να εμπλουτίσεις το περιεχόμενο με οτιδήποτε άλλο μπορεί να έχεις κάνει και ταιριάζει με το θέμα του μεταπτυχιακού σου – πχ. αν σκέφτεσαι να αιτηθείς σε κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο marketing και διαθέτεις κάποιο blog, το τελευταίο καλό είναι να το αναφέρεις.
  • Μια σύνοψη σχετική με τα όσα ανέφερες παραπάνω.
  • Ένα ευγενικό ευχαριστώ για το χρόνο που διέθεσε @ κάθε παραλήπτ@ για να διαβάσει την επιστολή σου.

Συνοδευτική επιστολή για μεταπτυχιακό υπόδειγμα

Μήπως παρατηρείς κι εσύ ότι παρατηρούμε κι εμείς στη συνοδευτική επιστολή μεταπτυχιακού της Εβελίνας;

Επικοινωνεί σωστά τον σκοπό της συνοδευτικής της επιστολής

Ο βασικός στόχος της συγκεκριμένης συνοδευτικής επιστολής είναι να πείσεις μια επιτροπή από ακαδημαϊκούς και προέδρους τμημάτων ότι μια θέση στο συγκεκριμένο μεταπτυχιακό σου ανήκει.

Οπότε, εκείνη πρέπει να αναπτυχθεί γύρω από το ερώτημα: Γιατί στέλνω τη συγκεκριμένη επιστολή;

Τόσο το ακαδημαϊκό μου υπόβαθρο, όσο και τα ενδιαφέροντα μου εν γένει κλίνουν προς την κατεύθυνση του Ντοκιμαντέρ,

Δίνει στην επιστολή χρώμα με το προσωπικό της ύφος
Αφηγείται μια “ιστορία”

Οι άνθρωποι θα διαβάσουν μια ιστορία και θα τη συγκρατήσουν ευκολότερα απ’ ότι 3 “ξερά” bullet points. Βεβαιώσου πως η συνοδευτική επιστολή σου έχει ξεκάθαρη αρχή, μέση και τέλος καθώς και πως κάθε ιδέα ακολουθείται με μια λογική συνέχεια από την επόμενη, ώστε ο αναγνώστης να κατανοήσει σε βάθος τις προθέσεις και τις επιθυμίες σου.

Έχει κάνει την έρευνά της

Τα ακαδημαϊκά ιδρύματα κάνουν πολύ συχνά λόγο για το όραμα, τις αξίες και τις προτεραιότητές τους. Κάνε την έρευνά σου, εντόπισε τη γραμμή στην οποία κινείται το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα που επέλεξες και στοχάσου: “Ποιες από τις αξίες αυτές, ταυτίζονται με τα δικά μου θέλω;”. Εντόπισέ τες, κατάγραψε τες και σίγουρα θα αποτελέσουν ένα μεγάλο συν για το πρόσωπό σου κατά τη διαδικασία της τελικής επιλογής.

Μάλιστα, εμβαθύνει στο πεδίο του Ανθρωπολογικού Ντοκιμαντέρ αλλά και της Σκηνοθεσίας, τα οποία με αφορούν ιδιαιτέρως. 

Συνολικά και συνοπτικά μην ξεχνάς: Ο στόχος της συνοδευτικής επιστολής σου, είναι να τους μαγέψεις. Βάλε όλη σου την τέχνη και την χάρη και απόδειξε στους υπεύθυνους του μεταπτυχιακού σου, γιατί είσαι εσύ ο επόμενος φοιτητής τους – go go go!

Χρειάζεσαι κι άλλες συμβουλές βιογραφικού, συνέντευξης και καριέρας γενικότερα; Θα βρεις ό,τι χρειάζεσαι στο blog μας.

 

Ανακαλυψε ολες τις διαθεσιμες θεσεις εργασιας στην ελλαδα