Τα soft skills που αναζητούν οι Recruiters εν έτει 2020!

By Collegelink Team

Εσένα, τι σου έρχεται στο μυαλό όταν φτάνει στα αυτιά σου η φράση επαγγελματική ανάπτυξη; Κάποιοι μπορεί να σκεφτούν τη συμμετοχή τους σε ένα hackathon, ενώ κάποιοι άλλοι μπορεί να ξεκινήσουν κατευθείαν ένα online course. Λίγοι, όμως είναι εκείνοι που θα σκεφτούν τα soft skills!

Και, guess what… Τα soft skills είναι σίγουρα ένα από τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να σκεφτείς. Γιατί, σύμφωνα με το World Economic Forum, σε έναν κόσμο που κυριαρχείται σιγά σιγά από robots, AI και machine learning, αυτά είναι που θα σε ξεχωρίσουν!

Για αυτό, πάμε να ρίξουμε μια ματιά σε πέντε soft skills που πρέπει να αρχίσεις να αναπτύσσεις – περαιτέρω – από αύριο κιόλας! 

Κάνε join στην No1 πλατφόρμα εύρεσης εργασίας για νέους!

Problem solving

Μπορεί η τεχνολογία να διευκολύνει σε πολλές πτυχές τη ζωή μας, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που περιπλέκει εξίσου τα πράγματα. Για παράδειγμα, σε περίπτωση που είσαι μέλος μιας ομάδας, η οποία εργάζεται στην ανάπτυξη ενός λογισμικού χαρτογράφησης των βημάτων των γιατρών και νοσοκόμων, προκειμένου να βελτιστοποιήσει τη λειτουργία του νοσοκομείου, σίγουρα δε θα καταφέρεις πολλά αν δεν είσαι σε θέση εσύ ή η ομάδα σου να δημιουργήσετε ένα σωστό προϊόν – χωρίς πρώτα να αναλύσετε κάποια δεδομένα ή να κάνετε τις σωστές ερωτήσεις σε νοσοκόμους, γιατρούς, ασθενείς, για να αντιληφθείτε την καθημερινή τους δραστηριοποίηση. 

Παράλληλα, η ετήσια έκθεση του WEF αποκαλύπτει ότι το 36% όλων των αγγελιών εργασίας – ανεξαρτήτως κλάδου – αναζητούν αυτό το χαρακτηριστικό. 

Creativity

To 2019, η τέχνη της δημιουργικότητας κατέλαβε τη 10η θέση στη λίστα με τα πιο επιθυμητά soft skills των τελευταίων ετών. Και όχι αδίκως θα συμπληρώσουμε εμείς, αφού τη στιγμή εκείνη που βομβαρδιζόμαστε καθημερινά με νέες τεχνολογικές ανακαλύψεις, οι Recruiters αναζητούν άτομα που μπορούν να εφαρμόσουν έξυπνα και δημιουργικά αυτές τις τεχνολογίες σε νέα προϊόντα ή υπηρεσίες. 

People Management

Παράλληλα με τη δημιουργικότητα, η προαναφερθείσα έρευνα αναφέρει ότι η παροχή κινήτρων στα μέλη μιας ομάδας, η ανάπτυξη των ταλέντων και skills τους, καθώς και η επιλογή των πιο ταιριαστών ταλέντων σε μια θέση εργασίας, αποτελεί εξίσου σημαντικό skill. Για αυτό, αν σε ενδιαφέρει ο κλάδος του HR έχε τα μάτια και τα αυτιά σου 14!

Emotional Intelligence

Τα ρομπότ έχουν φτάσει σε ένα σημείο που μπορούν να κάνουν πολλά. Ωστόσο, σίγουρα, δεν είναι ακόμη σε θέση να διαβάσουν τους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο που μπορούν να το κάνουν άλλοι άνθρωποι. Για αυτό και παρατηρείται ότι οι Recruiters δίνουν μεγάλη σημασία σε υποψήφια ταλέντα που μπορούν να διαβάσουν τις αντιδράσεις των άλλων ή να προβλέψουν κάποια συμπεριφορά τους. 

Cognitive Flexibility

Cognitive – what? Το συγκεκριμένο skill αποτελεί στην ουσία ένα ποτ πουρί όλων των προηγούμενων. Δηλαδή; Οι Recruiters σου θέλουν να γνωρίζουν ότι δε λες τα ίδια πράγματα, για παράδειγμα, σε όλους τους πελάτες σου, αλλά ότι σκέφτεσαι κριτικά για το τι θα πεις με βάση το με ποιον μιλάς και προσαρμόζεις – και αναπροσαρμόζεις – την επικοινωνία σου με βάση αυτά που ακούς ή βλέπεις! 

Όσο, λοιπόν, κι αν επισκιάσει η τεχνολογία την αγορά εργασίας ειδικότερα και τον κόσμο γενικότερα, εσύ πρέπει να θυμάσαι ότι αυτά τα χαρακτηριστικά που έχεις πρώτα από όλα ως άνθρωπος, αυτά θα σε διαφοροποιήσουν!

Για περισσότερες συμβουλές βιογραφικού, συνέντευξης και καριέρας γενικότερα ρίξε μια ματιά στο blog μας!
Δες όλες τις ανοιχτές αγγελίες για εργασία στην Ελλάδα!