Οι 6 διαφορετικοί τύποι συνεντεύξεων και τα πλεονεκτήματά τους

By Collegelink Team

Συγχαρητήρια! Το βιογραφικό σου κατάφερε να ξεχωρίσει στα μάτια των recruiters και η ευκαιρία να κερδίσεις μια θέση στην εταιρεία των ονείρων σου κοντοζυγώνει. Η απόσταση… μια συνέντευξη δρόμος. 

Κανένα άγχος, κανένας πανικός, άλλωστε για σένα δουλεύουμε. Γι’ αυτό και ετοιμάσαμε μια λεπτομερή λίστα με όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη διαδικασία και τη σωστή προετοιμασία.

Επανερχόμενοι στο βασικό μας μέλημα, σε αυτό το άρθρο σκοπεύουμε να αναλύσουμε τους 6 διαφορετικούς τύπους συνεντεύξεων και τα πλεονεκτήματά τους, ώστε σε κάθε περίπτωση να είσαι προετοιμασμένος.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τηλεφωνική συνέντευξη

Πρακτικά η τηλεφωνική συνέντευξη αποτελεί μια πρώτη ευκαιρία επαφής recruiter και υποψηφίου. Σκοπός του πρώτου είναι η επιβεβαίωση του ενδιαφέροντος αλλά και η ενημέρωση για τις ανάγκες της θέσης. 

Μέσω της τηλεφωνικής συνέντευξης και οι δύο πλευρές μπορούν να συλλέξουν βασικές πληροφορίες αλλά και να αποφασίσουν εάν και εφόσον αξίζει να “περάσουν” στο δεύτερο βήμα, δηλαδή μια δια ζώσης συνέντευξη. 

Διαρκεί περίπου 30 λεπτά, χρόνος αρκετός ώστε να γίνουν οι απαραίτητες συστάσεις και να δημιουργηθεί μια μορφή οικειότητας. 

Συνέντευξη μέσω video

Συνήθως αντικαθιστά την δια ζώσης συνέντευξη και αποτελεί μια ιδανική επιλογή στην περίπτωση που οι υποψήφιοι βρίσκονται μακριά ή φυσικά στην περίπτωση… μιας πανδημίας. 

Η video συνέντευξη επιτρέπει και στις δύο πλευρές να αναπτύξουν οικειότητα – μέσω της οπτικής επαφής- αλλά και να αναλύσουν κάθε πληροφορία που μπορεί να φανεί χρήσιμη στην πορεία. 

Μπορεί να διαρκεί από 30 λεπτά έως και 1 ώρα επιτρέποντας στις δύο πλευρές να δημιουργήσουν μια σχέση εμπιστοσύνης αλλά και να ελεγχθεί η καταλληλότητα του υποψηφίου για τη θέση.

Μάλιστα, επειδή το συγκεκριμένο είδος συνέντευξης πρωταγωνίστησε στην covid εποχή, σου έχουμε ετοιμάσει και ολοκληρωμένο οδηγό επιβίωσης, ώστε σε κάθε περίπτωση να είσαι πλήρως προετοιμασμένος.

Panel συνέντευξη

Η συνέντευξη τύπου πάνελ, αφορά συνάντηση εξ’ επαφής μόνο που στην περίπτωση της, οι συνεντευξιαστές είναι τουλάχιστον δύο, μπορεί και παραπάνω. Συνήθως, αφορά περιπτώσεις που εσύ ως εργαζόμενος/η αναμένεται να ασχοληθείς με περισσότερα από 1 πεδία, οπότε οφείλουν να παρευρεθούν και οι εκάστοτε υπεύθυνοι. 

Στα θετικά της, οφείλουμε να τονίσουμε πώς κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορούν να αποφευχθούν προσωπικές συμπάθειες ή αντιπάθειες αλλά και να εξασφαλιστεί πολυφωνία. Έτσι, σου δίνεται η ευκαιρία, να εκφράσεις διάφορες πτυχές της προσωπικότητάς σου αλλά και να επιτευχθεί μια πιο ολοκληρωμένη συζήτηση. Η διάρκεια της συνέντευξης «πάνελ» είναι γύρω στα 45 λεπτά!

Συνέντευξη – ημέρα αξιολόγησης

Πολλές εταιρείες διοργανώνουν «Ημέρες αξιολόγησης», δηλαδή ένα event, όπου καλούνται όλοι οι υποψήφιοι να εργαστούν συνήθως για μια μέρα, πάνω σε ένα συγκεκριμένο project. Πρόκειται για έναν πρακτικό τρόπο να εξετάσεις όλους τους υποψηφίους σου ταυτόχρονα, αλλά και να διαπιστώσεις πως διαχειρίζονται συνθήκες όπως την πίεση, τον χρόνο ή και την ομαδική δουλειά.

Συνήθως, είναι δυσκολότερο να διοργανωθεί και γι’ αυτό είναι και το λιγότερο διαδεδομένο είδος συνέντευξης. Παρ΄όλα αυτά η αποτελεσματικότητά του είναι σχεδόν εγγυημένη. 

Όσον αφορά τη χρονική διάρκεια αυτή ποικίλει. Συνήθως μια ημέρα είναι αρκετή. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν εταιρείες, που διοργανώνουν ακόμα και «Εβδομάδα αξιολόγησης»!

Ομαδική συνέντευξη

Οι ομαδικές συνεντεύξεις αφορούν ομάδες υποψηφίων και μπορούν να διεξαχθούν με δύο τρόπους. Είτε – όπως στις ατομικές – απευθύνοντας ξεχωριστά την κάθε ερώτηση στον κάθε υποψήφιο, είτε απευθύνοντας μια ερώτηση προς όλους. Στην δεύτερη περίπτωση μπορείς να διαπιστώσεις πώς λειτουργούν οι υποψήφιοι υπό συνθήκες πίεσης και ανταγωνισμού αλλά και πόσοι από αυτούς διαθέτουν ομαδικό πνεύμα. Ακόμα, επειδή πρόκειται για μια εναλλακτική μορφή συνέντευξης, οπότε αυτό με τη σειρά του μπορεί να παράγει και πιο ιδιαίτερες συζητήσεις!

Ατομική κατ ιδίαν συνέντευξη

Με διαφορά το πιο διαδεδομένο είδος συνέντευξης (με εξαίρεση την covid εποχή) και ίσως και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αξιολόγησης, καθώς επιτρέπει με τον καλύτερο τρόπο την ανάπτυξη οικειότητας ενώ η γλώσσα του σώματος είναι εκεί για να «προδώσει» πράγματα και για τις δύο πλευρές. 

Ο μέσος όρος διάρκειας είναι περίπου 45 λεπτά . Είναι αρκετός ώστε να «χτίσεις» την συζήτηση και να επεκταθείς με λεπτομέρεια στα -σημαντικά για την εταιρεία και εσένα- ζητήματα. Η ατομική συνέντευξη σου δίνει την ευκαιρία να εμβαθύνεις σε θέματα που ενδιαφέρουν και τις δύο πλευρές αλλά και να δημιουργήσεις μια σχέση οικειότητας που ίσως και να συμβάλει στην μετέπειτα πρόσληψή σου. 

Τα παραπάνω είδη έχουν, όπως είδαμε, το καθένα τα πλεονεκτήματά και τα μειονεκτήματά του. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως υπάρχουν “σωστοί” και ”λάθος” τρόποι συνέντευξης. Αλλά αντιθέτως σημαίνει πως κάθε τρόπος είναι καταλληλότερος ανάλογα την περίσταση. 

Τώρα λοιπόν, που σε κατατοπίσαμε λιγάκι παραπάνω, ήρθε η ώρα σου να στρωθείς στο διάβασμα για την κατάλληλη προετοιμασία και ερωτήσεις και φυσικά να… σκίσεις στην συνέντευξη και να πάρεις τη δουλειά!

Χρειάζεσαι κι άλλες συμβουλές βιογραφικού, συνέντευξης και καριέρας γενικότερα; Θα βρεις ό,τι χρειάζεσαι στο blog μας.

ΚΑΝΕ JOIN ΣΤΗ Νο1 ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ENTRY LEVEL ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ