Σε συνέντευξη εργασίας: «Έχετε ερωτήσεις για εμάς;»

By CollegeLink Team

Είσαι στη συνέντευξη, έχετε συζητήσει με τ@ν recruiter για το background σου, την εταιρεία και τις λεπτομέρειες της θέσης. Και σου γίνεται η ερώτηση: “Έχετε κάποια ερώτηση για εμάς;”

Εδώ είναι η ευκαιρία σου να δείξεις πως παρακολουθούσες ενεργά τόση ώρα το άτομο με το οποίο κάνεις τη συνέντευξη, να τονίσεις ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον σου για τη θέση και να αποσπάσεις τις πληροφορίες εκείνες που χρειάζεσαι, οι οποίες δεν συζητήθηκαν μέχρι στιγμής.

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής δεν αξιολογεί μόνο η εταιρεία εσένα, αλλά και το αντιστροφο. Σκοπός είναι να καταλάβεις εάν η θέση ταιριάζει στις ανάγκες σου και εάν το περιβάλλον και η κουλτούρα της εταιρείας είναι αυτό που ψάχνεις! 

Αν δεν έχεις τίποτα να ρωτήσεις, στερείς από τον εαυτό σου την ευκαιρία να ξεχωρίσει και δίνεις την εντύπωση πως θα αποδεχόσουν οποιαδήποτε δουλειά σου προσφερόταν, αφαιρώντας έτσι από την “ανταγωνιστική” σου αξία.

Εξάλλου, οι recruiters συχνότερα θυμούνται τ@ υποψηφί@ς από τις ερωτήσεις που έκαναν, παρά από τις απαντήσεις που έδωσαν. 

Περιεχόμενα

 

Για να μην αναρωτιέσαι “Τι ερωτήσεις να κάνω σε μια συνέντευξη”, πάμε λοιπόν να δούμε τι θα μπορούσες να ρωτήσεις:

Ερωτήσεις σχετικά με τον ρόλο και την εταιρεία

Μπορείτε να μου περιγράψετε  ποια θα είναι η καθημερινότητα μου στη θέση, με δικά σας λόγια;

Είναι μια σημαντική ερώτηση που θα σε βοηθήσει να καταλάβεις ποιές θα είναι ακριβώς οι αρμοδιότητες σου και αν τελικά η θέση είναι αυτό που έχεις φανταστεί. Σίγουρα η περιγραφή της θέσης στην αγγελία σου έχει δώσει μια πρώτη ιδέα της θέσης, αλλά κάνοντας αυτή την ερώτηση στη συνέντευξη, θα δώσεις την ευκαιρία στ@ recruiter να αναπτύξει τα καθήκοντα που είναι πιο σημαντικά για την θέση, έτσι ώστε να καταλάβεις ποιά skills είναι απαραίτητα  για το άτομο που θα αναλάβει το ρόλο.

Για ποιο λόγο είναι κενή η συγκεκριμένη θέση; 

Νόμιζες πως μόνο οι εταιρείες μπορούν να σε ρωτήσουν για ποιο λόγο άφησες τη προηγούμενη εργασία σου; Φυσικά μπορείς κι εσύ αντίστοιχα να κάνεις την παραπάνω ερώτηση, για να καταλάβεις για ποιό λόγο αναζητούν υποψήφι@. Μεγαλώνουν οι ανάγκες του τμήματος και χρειάζονται παραπάνω άτομα ή το άτομο που δούλευε εκεί αποφάσισε να σταματήσει; Η απάντηση τους θα σε βοηθήσει να καταλάβεις αρκετά για το τμήμα και τη φάση ανάπτυξης που βρίσκεται η εταιρεία. 

Ποιες είναι οι σημαντικές προκλήσεις σε αυτό το ρόλο; 

Ο όγκος της εργασίας; Το ότι χρειάζεται συνεχώς να μαθαίνεις νέα πράγματα; Το ότι  δεν είναι δοδημένες κάποιες διαδικασίες οπότε θα πρέπει να βγάζεις ένα ξεχωριστό πλάνο για κάθε περίπτωση; Τα αυστηρά deadlines; 

Είναι χρήσιμο να μάθεις ποιες οι οι προκλήσεις στο νέο ρόλο, έτσι ώστε α. να δεις αν όντως σου ταιριάζει και  β. να καταλάβεις ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους  θέλουν να βελτιωθούν, έτσι ώστε να προτείνεις λύσεις που μπορείς να φέρεις.

Στο κάτω κάτω, όλοι ξέρουμε πως προσλαμβάνουμε άτομα που θα μας κάνουν τη ζωή πιο εύκολη, οπότε κάνε ξεκάθαρο το πως μπορείς να βοηθήσεις στους τομείς που το χρειάζονται!

Τι επιπλέον αρμοδιότητες θα μπορούσα να αναλάβω μελλοντικά σε αυτό το ρόλο; 

Έτσι δείχνεις πως ενδιαφέρεσαι να ασχοληθείς και να συνεισφέρεις στην ομάδα με επιπλέον αρμοδιότητες και δεν σε ενδιαφέρει αποκλειστικά η αλλαγή του του τίτλου σου αλλά η εξέλιξη του ρόλου στην πράξη. 

Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι στόχοι του τμήματος για τους επόμενους μήνες; 

Με αυτό το τρόπο μπορείς να αντλήσεις πληροφορίες για τα projects που θα αναλάβεις το πρώτο διάστημα που θα είσαι στην εταιρεία. Επιπλέον μπορείς να δεις εάν η εταιρεία έχει συγκεκριμένους στόχους και δείχνεις πως έχεις ουσιαστικό ενδιαφέρον για τη θέση! Άσε που με την συγκεκριμένη ερώτηση, μπορείς να αποκτήσεις πλεονέκτημα όταν θα δίνεις τη δική σου  απάντηση στο “Γιατί να σε προσλάβουμε”, χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες που σύλλεξες προς όφελος σου!  

Πώς θα αξιολογηθεί η απόδοση μου/ποιοι θα είναι οι πρωταρχικοί μου στόχοι; 

Εδώ στόχος είναι να καταλάβεις με τι κριτήρια περίπου αξιολογούνται οι εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη θέση και πόσο επιτεύξιμοι είναι οι στόχοι που θα σου δοθούν. Ταυτόχρονα, δείχνεις ότι είσαι results oriented και ενδιαφέρεσαι για την απόδοση σου! Παρόμοια ερώτηση την οποία μπορείς να θέσεις είναι εάν υπάρχει κάποιο οργανωμένο σύστημα αξιολόγησης στην εταιρεία. 

Μπορείτε να μου δώσετε παραπάνω πληροφορίες για το νέο project που αναφέρατε  ότι θα αναλάβει η εταιρεία; Ακούγεται πολύ ενδιαφέρον!

Έτσι δείχνεις πως παρακολουθείς ενεργά τ@ συνομιλητ@ σου κατά την διάρκεια της συνέντευξης και πως ενδιαφέρεσαι να μάθεις πληροφορίες για τα project/ενέργειες που τρέχει η εταιρεία! 

Φυσικά, δεν είναι απαραίτητο να κάνεις αυτές τις ερωτήσεις μόνο στο τέλος της συνέντευξης, αλλά εάν υπάρχει η αφορμή, μπορούν να τεθούν και κατά την διάρκεια αυτής, βοηθώντας την συζήτηση να έχει μία ροή.

Ερωτήσεις ως προς τ@ν recruiter

Ο καλύτερος τρόπος για να κεντρίσεις το ενδιαφέρον κάποιου είναι να τον βάλεις να σου μιλήσει για τον εαυτό του. 

Φρόντισε πριν τη συνέντευξη να έχεις μάθει ποι@ θα σου πάρουν συνέντευξη, ώστε να κάνεις μια έρευνα σχετικά με το ρόλο και το background τους και οι ερωτήσεις σου να είναι όσο το δυνατόν πιο στοχευμένες.

Πάμε να δούμε μερικές ερωτήσεις:

Πόσο έχει εξελιχθεί ο ρόλος σας και το τμήμα από τότε που ήρθατε στην εταιρεία; 

Έτσι δίνεις το χώρο στο άτομο που σου κάνει τη συνέντευξη να μιλήσει για τη προσωπική του εμπειρία. Μέσα από την απάντηση, μπορείς να καταλάβεις α. αν είναι ευχαριστημέν@ με τη καθημερινότητα που έχει στη δουλειά και β. τους ρυθμούς με τους οποίους εξελίσσεται το τμήμα και αν υπάρχουν ευκαιρίες εξέλιξης. 

Ποιός/ά θα είναι @ άμεσ@ manager μου;

Ερώτηση-κλειδί, που σε βοηθάει να να καταλάβεις ποιά είναι η δομή του τμήματος και σε ποι@ν αναφέρεσαι άμεσα, γιατί ανάλογα το μέγεθος της ομάδας και τη δομή της εταιρείας, μπορεί να μην αναφέρεσαι στο manager του τμήματος, αλλά σε κάποι@ team leader. Συνοδευτικά αυτής της ερώτησης θα μπορούσες να ρωτήσεις και ποιό είναι το στυλ management που ακολουθεί @ manager αλλά και ποιός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα δουλεύεις/συνεργάζεσαι με τα υπόλοιπα μέλη. Έτσι θα μπορέσεις να αντλήσεις πληροφορίες για την κουλτούρα της ομάδας και τον τρόπο που οργανώνεται.

Bonus ερωτήσεις!

Οι παρακάτω ερωτήσεις είναι ερωτήσεις που μπορείς να κάνεις σε μια συνέντευξη συμπληρωματικά με τις παραπάνω – αλλά please να μην είναι οι μόνες που θα κάνεις! 

  • Τι εργαλεία θα χρησιμοποιώ για να υλοποιήσω τα tasks μου και τι εργαλεία χρησιμοποιούνται για την ενδοεταιρική σας επικοινωνία;
  • Ποιά θα είναι τα επόμενα στάδια της αξιολόγησης;
  • Πότε περίπου να περιμένω ενημέρωση για τα επόμενα στάδια; 

 

Και τέλος η ερώτηση που ξέρουμε ότι σε ενδιαφέρει πάρα πολύ – ο μισθός! 

Εάν ο/η recruiter δεν ανοίξει αυτή τη συζήτηση στη πρώτη συνέντευξη, θα σου προτείναμε να μην την ξεκινήσεις εσύ. Καλύτερα να γίνει σε επόμενη φάση, που θα έχεις συγκεντρώσει κι εσύ περισσότερες πληροφορίες για τη θέση και την εταιρεία, οπότε θα μπορείς να διαπραγματευτείς ακόμα καλύτερα το τελικό offer! 

Τελικά μήπως δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαινόταν; 

Τα λέμε σε ένα επόμενο άρθρο!