Πώς να γράφεις μια επιτυχημένη συνοδευτική επιστολή βιογραφικού με email;

By Collegelink Team

Με τα χέρια σου να τρέμουν, ανοίγεις το προσωπικό σου email. Έπειτα, δειλά δειλά επισυνάπτεις το βιογραφικό σου σημείωμα και αναφωνείς ‘’Και τώρα τι;’’. Πρέπει να συμπεριλάβω τη συνοδευτική επιστολή βιογραφικού στον κορμό του email, να την επισυνάψω ξεχωριστά ή και τα δύο; Ποιά είναι η ιδανική μορφή, έκταση, γραφή και σε ποιόν πρέπει να την αποστείλω;

Ανακάλυψε καθημερινά ευκαιρίες καριέρας που σου ταιριάζουν!

Εισπνοή, εκπνοή και πάμε να συζητήσουμε – από την αρχή μέχρι το τέλος – όλα αυτά που μια συνοδευτική επιστολή βιογραφικού με email πρέπει να περιέχει. 

Επαγγελματική διεύθυνση email 

Σε περίπτωση που η διεύθυνση του ηλεκτρονικού σου ταχυδρομείου έχει ακόμη πάνω της τα σημάδια της εφηβικής σου ηλικίας, είμαστε στη δυσάρεστη θέση να σου ανακοινώσουμε ότι δεν περνάς στην επόμενη φάση. Κατά την είσοδό σου στην αγορά εργασίας, είναι απαραίτητο να δημιουργήσεις μια νέα ηλεκτρονική διεύθυνση, η οποία μπορεί πολύ απλά και ιδανικά να συμπεριλαμβάνει το ονοματεπώνυμό σου. Αν δεν σε έχει προλάβει ήδη κάποιος πρώην itrelapaeistavouna@gmail.com… 

Θέμα μηνύματος με αναφορά στη θέση εργασίας 

Πολλές φορές, η τύχη των ηλεκτρονικών μηνυμάτων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι στον αέρα. Μπορεί να καταλήξουν αυτόματα στον κάδο των spam ή – ακόμη χειρότερα – να μην διαβαστούν καν. Ωστόσο, αν θέλεις να προκαλέσεις την τύχη σου, είναι απαραίτητο το μήνυμά σου να περιλαμβάνει το όνομά σου και τη θέση εργασίας για την οποία αποστέλεις το βιογραφικό σου στην γραμμή θέματος. Για παράδειγμα ‘’[Apply for] Digital Marketing Associate_Θεώνη Παπαχρήστου’’.

Χαιρετισμό στον υπεύθυνο προσλήψεων-εργασίας

Όπως έχουμε αναφέρει και στην περίπτωση της συνοδευτικής επιστολής βιογραφικού, προτού προχωρήσεις σε οποιαδήποτε ενέργεια αποστολής βιογραφικού, αίτησης εργασίας, είναι απαραίτητο να γνωρίζεις σε ποιόν θα αποστείλεις όλα αυτά τα προσωπικά σου δεδομένα. Φυσικά, όχι για λόγους GDPR, αλλά για χάρη της οικειότητας και του επαγγελματισμού σου. Σε περίπτωση που έχεις στοκάρει ανελέητα – χωρίς κανένα αποτέλεσμα- την περιγραφή της θέσης εργασίας, το LinkedIn προφίλ της εταιρείας ή την ιστοσελίδα της, μπορείς να κάνεις ένα τηλεφώνημα στην ίδια την εταιρεία ή να περιοριστείς σε ένα σύντομο, απλό και λιτό ‘’Αξιότιμε Υπεύθυνε Προσλήψεων’’.

Χρήση απλής γλώσσας 

Μπορεί να πιστεύεις ότι οι υπεύθυνοι εργασίας – προσλήψεων θα αντιμετωπίσει το ενδιαφέρον σου για μια θέση εργασίας όπως όλες τις άλλες, αλλά δεν είναι καθόλου έτσι. Αντ’ αυτού είναι αποκλειστικά και μόνο στο δικό σου χέρι να του τραβήξεις την προσοχή όντας αληθινός, ευγενικός και ενδιαφέρον τύπος. Σε περίπτωση που δεν προωθείς το βιογραφικό σου σε μια συντηρητική θέση εργασίας – εταιρεία, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια πιο απλή και καθημερινή γλώσσα εκφράζοντας το ενδιαφέρον σου για την εκάστοτε θέση εργασίας, αναφέροντας τον τίτλο, την εργασιακή σου εμπειρία – μπορείς να χρησιμοποιήσεις και κάποια elevator pitch κόλπα – ακόμη και τα σημαντικά αρχεία από το portfolio σου. 

Αν είσαι οπτικός τύπος μπορείς να βρεις εδώ το αντίστοιχο βίντεό μας στο youtube: