Δεύτερη συνέντευξη εργασίας: Πώς να προετοιμαστείς!

By CollegeLink Team

Και δεν χτυπάει το τηλέφωνοοο! Κι όμως, αυτή τη φορά χτύπησε – είναι από την εταιρεία που κάνατε συνέντευξη πρόσφατα.

Σε ενημερώνουν πως θέλουν να προχωρήσετε σε δεύτερη συνέντευξη! 😀

Αμέσως σκέφτεσαι πως θα κάνεις την σωστή προετοιμασία, για να τους επιβεβαιώσεις την καλή εντύπωση που έκανες στο πρώτο interview!

Δεν χρειάζεται καμία ανησυχία! Πάμε μαζί να δούμε τι είναι πιθανό να συζητήσετε κατά την διάρκεια της 2ης συνέντευξης και πως μπορείς να προετοιμαστείς κατάλληλα…

Δεύτερη συνέντευξη εργασίας - τι μπορεί να περιλαμβάνει;

Συνήθως, η πρώτη συνέντευξη γίνεται με κάποιο άτομο από το HR τμήμα της εταιρείας, είναι αναγνωριστική και γίνεται με σκοπό να γνωρίσει η μια πλευρά τους στόχους της άλλης, να δούνε τα soft skills σου και να συζητήσετε βασικές πληροφορίες σχετικά με την θέση. 

Η δεύτερη, η οποία συνήθως γίνεται με τ@ν manager ή και κάποιο ακόμα μέλος της ομάδας, έχει σκοπό να συζητήσετε σε περισσότερο βάθος τις αρμοδιότητες και την καθημερινότητα της θέσης και να δουν με περισσότερη λεπτομέρεια τα hard skills σου. Για αυτό και συνήθως περιλαμβάνει και κάποιο role play ή μπορεί μετά την συνέντευξη να σου σταλεί κάποιο case study για να το συμπληρώσεις εσύ σε δικό σου χρόνο. 

Επίσης, προσπαθούν να δουν εάν ταιριάζεις με την ομάδα και αν θα μπορούσατε να συνεργαστείτε με ευκολία. 

Τι μπορεί να με ρωτήσουν;

Τεχνικές ερωτήσεις σχετικά με την θέση 

Είναι καλό πριν τη συνέντευξη, να τσεκάρεις ξανά την αγγελία της θέσης και τις αρμοδιότητες αυτής. Εάν κατά την πρώτη συνέντευξη @ recruiter στάθηκε σε κάποια εργαλεία/αρμοδιότητες περισσότερο, τότε σημαίνει πως θεωρούνται σημαντικής βαρύτητας για αυτό το ρόλο. Οπότε θα σου προτείναμε να ξεσκονίσεις λίγο τις γνώσεις σου σε αυτό το κομμάτι, ειδικά αν πρόκειται για εργαλεία/διαδικασίες που έχεις καιρό να χρησιμοποιήσεις. Εάν κάποια από τα hard skills που ζητούνται δεν τα έχεις αναπτύξει ακόμα, ή τα διαθέτεις σε πολύ junior επίπεδο, καλό είναι αν ερωτηθείς για αυτά να δείξεις πως έχεις την διάθεση να τα μάθεις. 

Για παράδειγμα, στην ερώτηση αν γνωρίζεις κάποιο εργαλείο, θα μπορούσες να απαντήσεις ως εξής: 

“Μέχρι στιγμής δεν είχε χρειαστεί στο πλαίσιο κάποιας προηγούμενης εργασίας ή των σπουδών μου να χρησιμοποιήσω το x εργαλείο, ωστόσο θα ήθελα πολύ να το μάθω και ήδη έχω βρει ένα πολύ ενδιαφέρον online course σχετικά με αυτό το tool.”

Ερωτήσεις που αφορούν το ταίριασμα με την ομάδα

Επειδή όπως αναφέραμε, η δεύτερη συνέντευξη γίνεται συνήθως με τα άτομα στα οποία θα αναφέρεσαι και θα συνεργάζεσαι άμεσα, συνήθως σου γίνονται ερωτήσεις για να δουν τον τρόπο που δουλεύεις και κατά πόσο ταιριάζεις με την ομάδα. 

Αυτές οι ερωτήσεις μπορεί να αφορούν στον τρόπο που διαχειρίζεσαι και μοιράζεσαι το feedback, στην ικανότητα σου να συνεργάζεσαι αποτελεσματικά σε μια ομάδα ή στον τρόπο που οργανώνεις τις αρμοδιότητες σου.

Επίσης, μπορεί να ερωτηθείς για το πως φαντάζεσαι το μέλλον σου στην εταιρεία και είναι μια SOS ερώτηση, καθώς μπορείς να δείξεις αν οι επαγγελματικοί σου στόχοι ταιριάζουν με τους στόχους που έχει η εταιρεία για αυτόν τον ρόλο και παράλληλα να μοιραστείς τις ιδέες σου για το πως μπορείς να συνεισφέρεις στην εταιρεία. 

Ήρθε η ώρα να κάνεις κι εσύ τις ερωτήσεις σου! 

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να συμμετέχεις ενεργά στην συνέντευξη, από το να θέσεις κι εσύ τις ερωτήσεις σου προς τα άτομα τα οποία σου κάνουν την συνέντευξη. Με αυτό το τρόπο και θα κατάφερεις να ξεχωρίσεις έναντι άλλων υποψηφίων, καθώς θα δείξεις πως παρακολουθείς τ@ς interviewers και θα έχεις την ευκαιρία να αξιολογήσεις τις αρμοδιότητες της θέσης και την εταιρεία. 

Ειδικά εάν  αυτή η συνέντευξη γίνεται με τ@ν άμεσ@ manager σου ή κάποι@ άλλ@ συνάδελφο από το τμήμα, θα μπορέσεις να λάβεις πιο ακριβείς απαντήσεις σχετικά με τις αρμοδιότητες και την καθημερινότητα της θέσης.

Μην ξεχνάς το ευχαριστήριο mail!

Last but not least, μετά την συνέντευξη στείλε ένα ευχαριστήριο mail στους ανθρώπους με τους οποίους έκανες την συνέντευξη. Είναι μια κίνηση που δείχνει επαγγελματισμό και θα τους βοηθήσεις να σε θυμούνται και να τους εντυπωθεί πως το ενδιαφέρον σου να εργαστείς στην συγκεκριμένη εταιρεία, είναι έντονο.  

Πως σου φάνηκαν τα tips μας; Μείνε συντονισμέν@ για τα επόμενα!