Έχεις προετοιμαστεί, είσαι έτοιμ@, κάνεις την συνέντευξη και μετά..καταστροφή!
Ή τουλάχιστον έτσι πιστεύεις.
Δεν υπάρχει χειρότερο από το να προετοιμάζεσαι για μια συνέντευξη και μετά να τα θαλασσώνεις. Το ξέρουμε γιατί όλοι έχουμε βρεθεί σε αντίστοιχη κατάσταση.
Είναι λογικό να νιώθεις αβοήθητ@ αν έλουσες μια ερώτηση – ή μια ολόκληρη συνέντευξη – αλλά δεν χρειάζεται να κλαις τη μοίρα σου περιμένοντας τα κακά μαντάτα!
Εδώ θα βρεις πέντε τρόπους ώστε να μετατρέψεις μια κακή συνέντευξη σε επιτυχία:
- Κάνε ανασκόπηση σε ολόκληρη τη συνέντευξη.
Μετά από κάθε συνέντευξη κάνε έναν συνολικό απολογισμό. Γράψε όσες περισσότερες ερωτήσεις μπορείς να θυμηθείς και τις απαντήσεις σου. Έπειτα, δες ξανά την αγγελία και τις πληροφορίες που σου παρείχε ο recruiter για την θέση, την ομάδα και την εταιρεία. Κάνε highlight τις περιπτώσεις που μπόρεσες να απαντήσεις στις ερωτήσεις αμέσως και να συνδέσεις την εργασιακή σου εμπειρία και εκείνες που δυσκολεύτηκες. Για εκείνες που ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία, μίλησε σε φίλους σου που μπορεί να ανήκουν στον κλάδο ή εργάζονται στη θέση που θες να κάνεις το επόμενο σου βήμα ώστε να καταλάβεις πως εκείνοι θα απαντούσαν τέτοιες ερωτήσεις. - Χρησιμοποίησε thank-you notes για να δείξεις αυτογνωσία.
Τα thank-you notes μπορούν να αποτελέσουν μια πολύ καλή ευκαιρία να απαντήσεις εκ νέου μια ερώτηση στην οποία δεν ήσουν τόσο ξεκάθαρ@. Δεν χρειάζεται να ζητήσεις συγγνώμη αλλά να είσαι ειλικρινής. Μπορείς να πεις τι ήταν αυτό που σε ξάφνιασε ή γιατί κάποια απάντησή σου δεν ήταν όσο περιεκτική θα ήθελες. Και μετά…απάντησέ την! Ναι, κάλα άκουσες, αφού ευχαριστήσεις τ@ν recruiter για τον χρόνο τ@ πες κάτι σαν αυτό: “Όταν με ρωτήσατε για την εμπειρία μου στη συγκεκριμένη αρμοδιότητα ήταν προφανές ότι η απάντησή μου δεν ήταν καλά δομημένη. Αφού πήρα κάποιον χρόνο ώστε να αναλογιστώ την ερώτηση σκέφτηκα ένα παράδειγμα που μπορεί να ξεκαθαρίζει καλύτερα αυτά που ήθελα να πω.” – και μετά σε δύο προτάσεις περίγραψε το παράδειγμα.Ακόμη κι αν πιστεύεις ότι δεν υπάρχει τρόπος να “σώσεις” μια συνέντευξη που σου φάνηκε χάλια, δεν χάνεις κάτι με το να εκφράσεις το συνεχές ενδιαφέρον σου στο τέλος του note.
- Μην προδικάζεις καταστάσεις.
Το μυαλό σου θα προσπαθήσει αμέσως να πλάσει ιστορίες σχετικά με το αν η συνέντευξη σου πήγε καλά ή..όχι και τόσο. Ακόμη κι αν είσαι σίγουρ@ ότι το άτομο που σου πήρε συνέντευξη παρατήρησε την αστοχία σου, δεν μπορείς να ξέρεις αν σε απέρριψε εξαιτίας της. Το να μην έχεις νέα από τ@ν recruiter δεν σημαίνει ότι ήρθε το τέλος του κόσμου! Μπορεί να σημαίνει ότι κάποιοι υπεύθυνοι της διαδικασίας πρόσληψης βρίσκονται σε διακοπές, ότι άλλοι υποψήφιοι είναι πριν από εσένα στη διαδικασία, ότι η ομάδα είναι σε φάση ανασύστασης ή ότι η διαδικασία για τη θέση έχει παγώσει.Αυτό που μπορείς να κάνεις στο μεταξύ είναι να λάβεις υπόψιν το feedback και τις συμβουλές που έλαβες από το άτομο που σου πήρε συνέντευξη, εστιάζοντας μόνο στα γεγονότα και όχι στα συναισθήματα.Έτσι θα βοηθήσεις τον εαυτό σου να βελτιωθεί!
- Συνέχισε την αναζήτηση εργασίας.
Επειδή ποτέ δεν ξέρεις, μην σταματήσεις την αναζήτηση εργασίας μέχρι να φτάσεις στο στάδιο αποδοχής κάποιας πρότασης. Το να κάνεις αίτηση για άλλες θέσεις που σου αρέσουν θα σε αποτρέψει από το να αναλώνεσαι στη σκέψη ότι ίσως έχασες “την τέλεια δουλειά”. Επίσης, οι συνεντεύξεις με διάφορες εταιρείες σου δίνουν την ευκαιρία να εξασκηθείς και να τελειοποιήσεις τις απαντήσεις σου για κάθε δυνατή ερώτηση. Τέλος, η συνεχής αναζήτηση θα σε κάνει να νιώσεις ότι προχωράς ενεργά στο quest που έχεις αναλάβει: την εύρεση εργασίας! Οπότε ακόμη κι αν απορριφθείς δεν θα είναι τόσο “επώδυνο” επειδή θα έχεις κι άλλες επιλογές.
- Εστίασε στην επόμενη συνέντευξη.
Κάθε συνέντευξη που δεν πήγε τέλεια σου δίνει τη δυνατότητα να προετοιμαστείς για την επόμενη ανοιχτή θέση ή τον επόμενο γύρο συνεντεύξεων. Χρησιμοποίησε όσα έμαθες από την προηγούμενη εμπειρία σου όχι μόνο για να απαντήσεις στις ερωτήσεις που δεν κατάφερες τότε αλλά και για νέες ερωτήσεις τις οποίες μπορεί να μην ξέρεις πως να απαντήσεις. Παρόλο που συνήθως είναι προτιμότερο να απαντήσεις μια ερώτηση απευθείας, αν πραγματικά δεν ξέρεις τι να απαντήσεις συνήθως είναι εντάξει να το πεις, σχετικά μπορείς να διαβάσεις σε αυτό εδώ το άρθρο. Σίγουρα όμως, φρόντισε να αναφέρεις στη συζήτηση ότι σε άλλες περιπτώσεις που χρειάστηκε να μάθεις/κάνεις κάτι που δεν γνώριζες από πριν, το πέτυχες! Η αυθεντικότητα και το πάθος πάντα εκτιμώνται ειδικά αν μπορείς να αποδείξεις ότι διαθέτεις ένα skill set που σου επιτρέπει να προσθέτεις ακόμη περισσότερη αξία ή να ταιριάξεις εύκολα στην κουλτούρα.
Να θυμάσαι πως από κάθε κατάσταση έχεις κάτι να μάθεις! Ακόμη κι αν τελικά δεν κλείσεις την δουλειά για την οποία πέρασες μια συνέντευξη ή μια σειρά συνεντεύξεων σκέψου τα θετικά, δες το σαν μια εμπειρία που σε κάνει καλύτερ@ και πιο έτοιμ@ για να σκίσεις την επόμενη φορα.
Κάνε join στην No1 πλατφόρμα εύρεσης εργασίας για entry level θέσεις!