TEDxNTUA 2018 – Chaos

By Collegelink Team

Σας γνωστοποιούμε ότι στις 24 Μαρτίου 2018 θα λάβει χώρα στην Αθήνα, στο “Ίδρυμα Ευγενίδου – Πλανητάριο” (Λ. Συγγρού 387 – 175 64 Παλαιό Φάληρο), η διοργάνωση του TEDxNTUA, η οποία αποτελεί μέρος του διεθνούς προγράμματος TEDx και θα πραγματοποιηθεί για τρίτη φορά με αυτή την επωνυμία. Η ενεργή συμμετοχή της πολυτεχνειακής κοινότητας στην υλοποίησή της έχει οδηγήσει στο να τελεί υπό την αιγίδα του ΕΜΠ.

Σχετικά με το TED
Το TED είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός αφοσιωμένος σε Ιδέες που Αξίζει να Διαδοθούν. Ξεκινώντας ως τετραήμερο συνέδριο στην Καλιφόρνια 30 χρόνια πριν, το TED έχει μεγαλώσει για να υποστηρίξει την αποστολή του με πολλαπλές πρωτοβουλίες. Τα δύο ετήσια συνέδρια TED προσκαλούν τους καλύτερους στοχαστές του κόσμου για να μιλήσουν 18 ή λιγότερα λεπτά. Πολλές από αυτές τις ομιλίες προσφέρονται δωρεάν στο κοινό, στο TED.com. Μεταξύ των ατόμων που έχουν υπάρξει ομιλητές του TED είναι και ο Bill Gates, η Jane Goodall, η Elizabeth Gilbert, ο Sir Richard Branson, η Nandan Nilekani, ο Philippe Starck, η Ngozi Okonjo-Iweala, ο Sal Khan και ο Daniel Kahneman.
Το ετήσιο συνέδριο TED πραγματοποιείται κάθε άνοιξη στο Βανκούβερ, στη Βρετανική Κολομβία. Οι πρωτοβουλίες του TED σε θέματα κοινωνικής δικτύωσης, περιλαμβάνουν το TED.com, όπου οι νέες ομιλίες δημοσιεύονται καθημερινά, υποτιτλίζονται και εφοδιάζονται με διαδραστικά transcripts από το Open Translation Project. Το TED έχει καθιερώσει το ετήσιο TED Prize, όπου εξέχοντες υποψήφιοι με μια ευχή να αλλάξουν τον κόσμο βοηθούν στη μετατροπή των ευχών του σε πράξεις μέσω του TEDx, το οποίο υποστηρίζει πρόσωπα και ομάδες στη διοργάνωση τοπικών, αυτο-οργανωμένων εκδηλώσεων στο στυλ του TED σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και το TED Fellows Program, βοηθώντας πρωτοπόρους που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο να ενισχύσουν τον αντίκτυπο των αξιοσημείωτων έργων τους, όπως και των δραστηριοτήτων τους.
Ακολουθήστε το TED στο Twitter, ή στο Facebook.

Σχετικά με το TEDx, x = ανεξάρτητα οργανωμένη εκδήλωση
Στο πνεύμα των Ιδεών που Αξίζει να Διαδοθούν, το TEDx είναι ένα πρόγραμμα τοπικών, αυτο-οργανωμένων εκδηλώσεων που φέρνουν τους ανθρώπους μαζί για να μοιραστούν μια εμπειρία TED. Σε μια εκδήλωση TEDx, τα βίντεο των ομιλιών TED και οι ζωντανοί ομιλητές συνδυάζονται για να προκαλέσουν βαθιά συζήτηση και σύνδεση. Αυτές οι τοπικές, αυτο-οργανωμένες εκδηλώσεις είναι επώνυμα TEDx, όπου x = ανεξάρτητα οργανωμένη εκδήλωση TED. Το συνέδριο TED παρέχει γενικές οδηγίες για το πρόγραμμα TEDx, αλλά τα μεμονωμένα γεγονότα TEDx είναι αυτο-οργανωμένα. (Σύμφωνα με ορισμένους κανόνες και κανονισμούς.)

Το TEDxNTUA θέτει τις βάσεις τόσο για την δημιουργία, όσο και για την εδραίωση μιας δυναμικής πλατφόρμας ανταλλαγής ιδεών πάνω σε ζητήματα που αφορούν την τεχνολογία, την επιχειρηματικότητα και την κοινωνική πρόοδο. Πρόκειται για μια μεγάλη δεξαμενή σκέψης, η οποία αναδεικνύει την πληθώρα, αλλά και την δυναμικότητα των ιδεών που αξίζει να διαδοθούν. Ταυτόχρονα, αποκαλύπτει τη διάθεση για έρευνα και δημιουργικότητα που βρίθει στον ελληνικό χώρο. Το TEDxNTUA, συνδυάζοντας τις συνιστώσες της διεπιστημονικότητας, της καινοτομίας και της αλληλεγγύης παρέχει τη δυνατότητα σε κάθε συμμετέχοντα, ομιλητή, ακροατή, διοργανωτή και εν γένει εμπλεκόμενο, να οξύνει την κριτική του ικανότητα, να βιώσει το γόνιμο προβληματισμό, να αναθεωρήσει τη θέση του στο κοινωνικό σύνολο και τελικά να αποτελέσει μία ύπαρξη ικανή να παράγει νέες ιδέες, με κατεύθυνση την εξέλιξη και την πρωτοπορία.

Το TEDxNTUA πραγματοποιείται για τρίτη φορά και οργανώνεται από φοιτητές του ΕΜΠ υπό την νομική υπόσταση ερευνητικού έργου του ιδρύματος. Οι ομιλητές του συνεδρίου προέρχονται από τον ακαδημαϊκό χώρο, το χώρο της επιστήμης, το χώρο της τέχνης, καθώς και από τον χώρο της κοινωνικής προσφοράς. Οι ομιλίες τους έχουν κοινό άξονα το θέμα της φετινής χρονιάς: Χάος (Chaos). Το εγχείρημα είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και έχει ως κύριο στόχο να φέρει κοντά την επιστημονική κοινότητα , να υπογραμμίσει τη διάδοση αξιόλογων ιδεών και να αναδείξει το έργο του Ιδρύματός μας.

Το Χάος ήταν το πρώτο στοιχείο της δημιουργίας του σύμπαντος των φιλοσόφων της Αρχαίας Ελλάδας. Για πρώτη φορά το “Χάος” παρουσιάζεται σαν η πρωταρχική ύλη του Κόσμου που οδηγείται από το ομοιόμορφο στο ποικίλο. Σήμερα συνδέουμε το χάος με την πλήρη σύγχυση και αταξία.
Σε πολλές περιπτώσεις στην καθημερινή μας ζωή ερχόμαστε αντιμέτωποι με το χάος στην επιστημονική του έννοια: ο καπνός που ανεβαίνει ομαλά στον αέρα και ξαφνικά διασκορπίζεται ραγδαία, η βρύση που στάζει ακανόνιστα, το ταξίδι στον αυτοκινητόδρομο με τα ανεξήγητα μποτιλιαρίσματα, οι ανεξήγητες διακυμάνσεις των δεικτών στο χρηματιστήριο. Όλα αυτά μπορούν να ερμηνευθούν μέσω της θεωρίας του χάους. Το χάος ανήκει στην καθημερινότητα μας.

Βρες αυτό που αναζητάς στο χάος της σύγχρονης ζωής! ')}