iOS Developer: Μάθε πως να μπεις στον κλάδο και τι χρειάζεσαι!

By CollegeLink Team

Είσαι developer και ενδιαφέρεσαι να ασχοληθείς με το iOS Development; Ή μόλις τελείωσες τη σχολή σου και ψάχνεις ποιό κομμάτι του development σου ταιριάζει καλύτερα; 

 

Τότε είσαι στο σωστό μέρος! 

Περιεχόμενα

Τι είναι το iOS Development;

Είναι η ανάπτυξη εφαρμογών για mobile συσκευές που τρέχουν με iOS λογισμικό, δηλαδή συσκευές apple. Ο τρόπος που αναπτύσσονται τα apps για τις mobile και συγκεκριμένα τις iOS συσκευές, έχουν κάποιες διαφορές από τον τρόπο που δημιουργούνται οι εφαρμογές και τα προγράμματα για desktop, παρόλα αυτά έχουν κάποια κοινά στοιχεία. 

Ας δούμε πρώτα κάποια facts σχετικά με το iOS development: 

  • Περίπου το 80% των χρηστών δεν χρησιμοποιεί μια εφαρμογή για περισσότερες από 72 ώρες μετά από την εγκατάσταση της. Αυτό σημαίνει πως ένας καλό app design είναι πολύτιμο για τις επιχειρήσεις, καθώς μπορεί να προσφέρει μία πολύ καλή εμπειρία στον χρήστη και να δώσει πλεονέκτημα σε μια επιχείρηση να ξεχωρίσει από τους ανταγωνιστές! 
  • O τομέας του development, και ειδικά του mobile development, εξελίσσεται συνεχώς με αποτέλεσμα να υπάρχει συνεχώς ζήτηση για devs. Αυτό καθιστά πιο εύκολη την εύρεση εργασίας αλλά και την δυνατότητα να διεκδικήσεις ανταγωνιστικούς μισθούς. 
  • Εάν ενδιαφέρεσαι να δουλεύεις 100% remote για εταιρείες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, υπάρχουν πολλές ανοιχτές θέσεις για iOS Developers.
Ποιά είναι η καθημερινότητα ενός/μίας iOS Developer και με ποιές τεχνολογίες δουλεύει;

Οι iOS Developers ασχολούνται με την δημιουργία applications για συσκευές που τρέχουν με iOS λογισμικό, δηλαδή για Apple συσκευές. Μέρος της δουλειάς ενος iOS Dev είναι το market research καθώς και να κατέχει κάποιες βασικές γνώσεις design. Η βασική γλώσσα προγραμματισμού που χρησιμοποιεί ένας iOS Developer είναι η Swift. Μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει και άλλες, όπως η C ή C++. 

Τα projects που θα αναλάβεις δουλεύοντας ως iOS Developer εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την εταιρεία για την οποία θα εργαστείς και το είδος των εφαρμογών που θα χρειαστεί να αναπτύξεις. Σε γενικές γραμμές πάντως, ο τρόπος που λειτουργεί μια ομάδα mobile development, είναι να αναλαμβάνει @ κάθε developer να αναπτύξει κάποια συγκεκριμένα features, και στο τέλος ουσιαστικά ενώνεται η δουλειά όλων των developers της ομάδας.

Τι hard skills και γνώσεις χρειάζονται για να ξεκινήσω να εργάζομαι ως iOS Developer;

Αρκετοί developers έχουν σπουδάσει πληροφορική, software engineering ή μαθηματικά. Σίγουρα ένα αντίστοιχο background θα σε βοηθήσει αρκετά, ωστόσο δεν είναι απαραίτητο για να ακολουθήσεις μια καριέρα στο iOS development. Πολλοί mobile developers ξεκίνησαν παρακολουθώντας online courses στο αντικείμενο τους και στη συνέχεια εξέλιξαν τα skills τους κατά την διάρκεια της επαγγελματικής τους πορείας. 

Για αρχή θα χρειαστείς κάποιες βασικές γνώσεις development και στη συνέχεια να μάθεις κάποιες γλώσσες προγραμματισμού που χρησιμοποιούνται στο iOS Development, όπως η Swift 5 και κάποια εργαλεία, όπως το Xcode και το GIT

Που μπορείς να τα μάθεις όλα αυτά; Μα φυσικά στο iOS Development eLearning Academy του CollegeLink, όπου θα έχεις τη δυνατότητα να αποκτήσεις όλες τις απαραίτητες γνώσεις σχετικά με τον τομέα, αλλά να τις εφαρμόσεις κιόλας, καθώς μπορείς να φτιάξεις τη δική σου iOS εφαρμογή χωρίς να χρειάζεται εμπειρία και εξοπλισμό της Apple. Ξεκίνα για 7 ημέρες δωρεάν, στο iOS Development eLearning Academy του CollegeLink και δες την καριέρα σου στο iOS Development να γίνεται πραγματικότητα! 

Και όσο αφορά τα soft skills;

Πολύ σημαντικό είναι να έχεις πάθος για το αντικείμενο, καθώς χρειάζεται να είσαι συνεχώς σε επαγρύπνυση για οτιδήποτε νέο κυκλοφορεί. Είναι ένας κλάδος που βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη, οπότε είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να αφομοιώνεις εύκολα τη νέα γνώση και να μην επαναπαύεσαι. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι το να έχεις ανεπτυγμένα teamworking skills, για να μπορείς να συνεννοείσαι αποτελεσματικά με την ομάδα για τα επιμέρους tasks αλλά και η ικανότητα διαχείρισης χρόνου, καθώς η δουλειά ενός developer είναι project based και είναι σημαντικό να μπορείς να οργανώνεις την ημέρα σου έτσι ώστε να είσαι εντός deadline. 

Είναι το iOS Development ένα καλό επαγγελματικό μονοπάτι;

Όπως αναφέραμε και παραπάνω είναι ένας τομέας με μεγάλη ζήτηση, καθώς οι ανάγκες της αγοράς σε αυτό το κομμάτι συνεχώς μεγαλώνουν και εξελίσσονται. Οι μισθοί είναι πολύ ανταγωνιστικοί σε σύγκριση με άλλα επαγγέλματα, ακριβώς λόγω της μεγάλης ζήτησης, και μπορείς να εργαστείς ακόμα και remote για οποιαδήποτε χώρα του κόσμου! Από το 2020 η ανάγκη για iOS developers έχει αυξηθεί ραγδαία, οπότε εάν σε ενδιαφέρει το αντικείμενο και είσαι άτομο που σου αρέσει να μαθαίνεις συνεχώς καινούργια πράγματα και να εξελίσσεσαι, τότε το iOS Development είναι για σένα! 

Πως αναζητώ θέσεις εργασίας για iOS Development;

Εάν θέλεις να ξεκινήσεις αναζήτηση εργασίας ως iOS Developer, μπορείς να αναζητήσεις μια θέση με τους παρακάτω όρους αναζήτησης:

  • iOS Developer
  • Mobile Developer 
  • App Developer 

 

ή να χρησιμοποιήσεις και λέξεις-κλειδιά όπως swift, swift 5, swiftUI, Objective-C.

Πως προετοιμάζομαι για την συνέντευξη;

Έχεις κάνει apply στις θέσεις που σε ενδιαφέρουν και σε καλούν για συνέντευξη; Θα σε βοηθήσουμε να πάρεις μια ιδέα από τα επόμενα βήματα! 

Στην πρώτη συνέντευξη είναι σύνηθες @ recruiter να σου κάνει κάποιες ερωτήσεις για να δει τις γνώσεις σου σχετικά με τεχνικά ζητήματα. Μπορεί να ερωτηθείς για τα projects που έχεις αναλάβει, οπότε ανάφερε τα δυνατά σημεία αυτών των projects και τόνισε τα tools/γνώσεις που απέκτησες μέσα από αυτά. Επίσης, μπορείς να ρίξεις μια ματιά για τεχνικές ερωτήσεις που μπορεί να σου γίνουν κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης. Είναι πολύ σημαντική η σωστή προετοιμασία πριν το interview, έτσι ώστε να μπορέσεις να αναδείξεις τα skills και τις γνώσεις σου.

Σε επόμενη φάση, μετά το πρώτο ή το δεύτερο interview, είναι σύνηθες οι εταιρείες να σου αποστείλουν κάποιο Case Study, προκειμένου να τεστάρουν τις τεχνικές σου γνώσεις πάνω στις γλώσσες προγραμματισμού στις οποίες θα χρειαστεί να δουλέψεις. 

Υπάρχουν αυτή τη περίοδο ανοιχτές θέσεις εργασίας για iOS Developers;

Φυσικά! Ρίξε μια ματιά στις διαθέσιμες θέσεις για iOS Developers που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο CollegeLink!

Ελπίζουμε να σου φάνηκαν χρήσιμες οι πληροφορίες που μοιραστήκαμε μαζί σου! Εάν σου άρεσε το άρθρο, ρίξε μια ματιά στο blog μας και μείνε συντονισμέν@ γιατί έρχονται και επόμενα άρθρα με tech επαγγέλματα!