Τι αναφέρει η Tsedal Neeley, καθηγήτρια στο Harvard Business School, για το υβριδικό μοντέλο εργασίας;

By Collegelink Team

Καθώς οι περιορισμοί της πανδημίας μειώνονται, γίνεται ολοένα και περισσότερο σαφές ότι μια μεγάλη αλλαγή στον τρόπο που εργαζόμαστε ήρθε εδώ για να μείνει: η υβριδική εργασίας. Ωστόσο, το συγκεκριμένο μοντέλο – για πολλούς από εμάς – συχνά συνοδεύεται με από αντίστοιχες ανασφάλειες και ανησυχίες που αισθανθήκαμε περίπου 1,5 χρόνο πριν – όταν κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ένα μοντέλο πλήρους remote εργασίας.

Η Tsedal Neeley, καθηγήτρια στο Harvard Business School και συγγραφέας του βιβλίου, Remote Work Revolution: Succcessing From Anywhere, μίλησε στο HBR Ideacast για τη δική της προσέγγιση αναφορικά με την επιτυχημένη λειτουργία του υβριδικού μοντέλου εργασίας και εμείς αποφασίσαμε να σας μεταφέρουμε το τι μάθαμε από αυτή τη συζήτηση!

Αναπτύξτε την ομάδα σας μέσα από την CollegeLink!

 

  • Τι πρέπει να λάβουμε υπόψη αναφορικά με το υβριδικό μοντέλο εργασίας και πως αυτό επηρεάζει τους εργαζομένους μας;

 

Ως υπεύθυνοι ομάδων, είναι απαραίτητο να αποσαφηνίσουμε τι σημαίνει για εμάς το εκάστοτε μοντέλο εργασίας – πάντα σεβόμενοι τις διάφορες πολιτικές της εταιρείας.

Μπορούμε να αποφασίσουμε ότι σε περιπτώσεις σύνδεσης μεταξύ των μελών της ομάδας μας, όπως η ένταξη ενός νέου μέλους, ή σε αυτές που απαιτείται συνεργασία μεταξύ των ομάδων, όπως ένα brainstorming, οι εργαζόμενοι μας πρέπει να βρίσκονται στους χώρους του γραφείου. Ενώ αντίθετα, μπορούμε να αποφύγουμε να ζητήσουμε από τους εργαζομένους μας να έρθουν στο γραφείο, για να κάνουν ακριβώς αυτό που θα έκαναν στο σπίτι, καθισμένοι μόνοι τους μπροστά σε μια οθόνη. Οι εργαζόμενοι συχνά τείνουν να αγανακτούν, όταν τους ζητείται να επιστρέψουν στο γραφείο απλά και μόνο για να δηλώνουν το παρόν.

 

  • Μπορεί τελικά η τεχνολογία να αντικαταστήσει τηντις πρόσωπο με πρόσωπο συναναστροφή; 

 

Μπορεί, αρκεί να βεβαιωθούμε ότι τα διαθέσιμα τεχνολογικά μας εργαλεία βρίσκονται σε απόλυτο ταίριασμα με τη δουλειά που έχουμε μπροστά μας. Δεν είναι λίγες οι φορές που οδηγούμαστε σε τεχνολογική εξάντληση, επειδή χρησιμοποιούμε ένα εργαλείο ή μια μέθοδο – την τηλεδιάσκεψη για παράδειγμα – για όλες τις περιστάσεις. Αυτή η τεχνολογική εξάντληση, όμως, δεν θα πρέπει να συμβαίνει αν καταφέρουμε να ταιριάξουμε τις προθέσεις μας – συμπεριλαμβανομένης και της ασύγχρονης επικοινωνίας – με τα σωστά εργαλεία και τρόπο ισορροπημένο. 

 

  • Ποιες νέες δεξιότητες χρειάζεται να αναπτύξουμε ως υπεύθυνοι ομάδων; 

 

Ως υπεύθυνοι ομάδων, είναι απαραίτητο να επανεξετάσουμε τον τρόπο που αξιολογούμε την απόδοση των εργαζομένων μας εστιάζοντας στο αποτέλεσμα – και όχι στις επιμέρους διαδικασίες που οδήγησαν σε αυτό. Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να εστιάσουμε στην ανάπτυξη και την καλλιέργεια του ομαδικού πνεύματος, καθώς και στον τρόπο που διεξάγονται οι διάφορες ομαδικές δραστηριότητες – από την ανακοίνωση ενός βραβείου έως τα καθημερινά catchup meetings- ώστε οι εργαζόμενοι μας που εξακολουθούν να εργάζονται από το σπίτι να μην αισθάνονται παραμελημένοι ή βιώνουν το αίσθημα του fomo.  

 

  • Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τα διάφορα θέματα συμπερίληψης και ισότητας σε υβριδικά περιβάλλοντα εργασίας;

 

Τα υβριδικά περιβάλλοντα εργασίας εμφανίζουν επιτακτική την ανάγκη να σκεφτούμε ξανά τον εκδημοκρατισμό της κουλτούρας μας, προκειμένου αυτή να μπορεί να συμπεριλάβει τόσο τους εργαζομένους μας που επέστρεψαν στο γραφείο 5/5 όσο κι εκείνους που εξακολουθούν να εργάζονται από το σπίτι μερικά ή ολικά. 

Για παράδειγμα μπορούμε να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε το zoom για τα διάφορα catchup meetings με την ομάδα μας, ακόμη και όταν κάποιο μέλος αυτής βρίσκεται στο διπλανό μας γραφείο, προκειμένου οι remote εργαζόμενοι μας να μην νιώθουν σε καμία περίπτωση περιθωριοποιημένοι. 

Θέλετε κι εσείς να ακούσετε αναλυτικά τη συζήτηση; Μπορείτε κάνοντας click εδώ

Βρείτε τα επόμενα ταλέντα σας μέσα από την CollegeLink!