Τι μισθό προσφέρουν οι startups

By CollegeLink Team

Είσαι σε αναζήτηση νέας δουλειάς, scrollάρεις τις αγγελίες και βλέπεις πολλές ανοιχτές θέσεις από startups. Όμως δεν έχεις ξαναεργαστεί σε startup και θα ήθελες να μάθεις μερικές πληροφορίες, όπως τι μισθό προσφέρουν για την θέση σου; 

Αρχικά, μιας και μια εταιρεία startup αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς, αυτό σημαίνει ότι ανοίγουν συχνά νέες θέσεις εργασίας και το ότι εξελίσσονται σύντομα οι ρόλοι μέσα σε μια ομάδα. Επιπλέον, επειδή οι ρόλοι μπορεί να μην έχουν αυστηρό job description, συχνά έχεις την δυνατότητα να αναλάβεις αρμοδιότητες που δεν ανήκουν καθαρά στο ρόλο ή το seniority του ρόλου, εξελίσσοντας έτσι πιο γρήγορα τα skills σου. 

Δουλεύοντας σε μία startup, θα έχεις την ευκαιρία από πολύ νωρίς να εξασκηθείς σε ένα ευρύ φάσμα από tools και skills και αρκετές φορές θα χρειαστεί να δομήσεις μόν@ σου διαδικασίες ή να πάρεις έξτρα πρωτοβουλίες, αποκτώντας time-management skills και εξασκώντας την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και την οργανωτικότητα σου. Αν σου αρέσουν οι αυστηρά δομημένες διαδικασίες και έχεις ανάγκη από έντονη καθοδήγηση, ίσως μια startup να μην σου ταιριάζει και τόσο. Αν όμως θέλεις να δοκιμάζεις συνεχώς νέα πράγματα και να εργάζεσαι για μια εταιρεία που εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, συνέχιζε να διαβάζεις! 

Τι μισθό προσφέρουν οι ελληνικές startups στο Web Development, Software Testing και το Data Analysis;

Οι μισθοί που προσφέρουν οι ελληνικές startups στους tech ρόλους στο web development είναι αρκετά ανταγωνιστικοί. Ενδεικτικά σε entry-junior θέσεις ξεκινάνε από περίπου 18.000 ευρώ/μικτά το χρόνο, ενώ ο μισθός για mid-senior mobile developer είναι περίπου στα 31.000 ευρώ/χρόνο και για frontend developer είναι στα 32,936 ευρώ.

Όσο αφορά το software testing, o μισθός για μια mid-senior θέση software ή QA tester, είναι στα 28.000 ευρώ το χρόνο.  

Σχετικά με το data analysis, ένας ενδεικτικός μικτός ετήσιος μισθός για τον ρόλο τ@ data analyst είναι περίπου στα 23.202 ευρώ/το χρόνο και για data scientist στα 33.000 ευρώ. 

Αν θες να δεις παραπάνω πληροφορίες για τους μισθούς που δίνουν οι ελληνικές startups σε διάφορους ρόλους, μπορείς να τσεκάρεις αυτή την έρευνα στην οποία συμμετείχαν 40 ελληνικές startups.

Υπάρχουν benefits επιπλέον του μισθού;

Πολλές ελληνικές startups δίνουν benefits επιπλέον του μισθού, όπως bonus, ποσοστό επί των κερδών, voucher για αγορά εξοπλισμού για το wfh, και σε tech ρόλους είναι συχνή και η παροχή stock option. 

Τι είναι το stock option;

Αρκετές startups δίνουν στ@ς εργαζόμεν@ς σαν extra παροχή το stock option, που είναι μια μορφή μετοχής σε ποσοστό συνήθως κάτω του 2% του μετοχικού κεφαλαίου. Συνήθως αυτό το ποσοστό δίνεται σαν δωρεάν παροχή από την εταιρεία προς τα στελέχη και @ εργαζόμεν@ έχει το δικαίωμα σε περίπτωση που η μετοχή της εταιρείας πουληθεί, να εισπράξει το ποσοστό που αντιστοιχεί στο stock option που κατέχει. Θα σου συνιστούσαμε πριν την σύναψη μιας τέτοιας συμφωνίας να συμβουλευτείς δικηγόρο, για να σε ενημερώσει για όλα τα δικαιώματα αλλά και τις φορολογικές υποχρεώσεις σου σχετικά με το συγκεκριμένο σχήμα.  

Οι startups τα τελευταία χρόνια καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του ελληνικού και παγκόσμιου job market και πλέον υπάρχουν πολλές ελληνικές startups που έχουν επεκτείνει την δραστηριότητα τους και στο εξωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα σημαντικό άνοιγμα στην αγορά εργασίας και ανοίγουν συχνά θέσεις. Όσο θα επεξεργάζεσαι τις πληροφορίες που μοιραστήκατε μαζί σου εδώ, ρίξε μια ματιά και στους tech ρόλους με τις καλύτερες αμοιβές για να πάρεις ιδέες για τα επόμενα σου βήματα.

Τα λέμε στο επόμενο άρθρο!