Τι να βάλω στο βιογραφικό μου χωρίς να έχω προϋπηρεσία;

By CollegeLink Team

Μόλις τελείωσες την σχολή σου…. θέλεις να φτιάξεις το βιογραφικό σου, για να βρεις δουλειά. Πας να το συντάξεις και αμφιταλαντεύεσαι – σου φαίνεται άδειο, καθώς δεν έχεις προϋπηρεσία να προσθέσεις, είτε η εμπειρία που έχεις είναι σύντομη;

Μην σκας! Εμείς είμαστε εδώ για να σου προτείνουμε τι να βάλεις στο βιογραφικό σου, κι ας μην έχεις εμπειρία!

Πάμε να δούμε τι θα μπορούσες να προσθέσεις: 

Περιεχόμενα

Εμπειρία από projects στη σχολή

Μην υποτιμάς την εμπειρία από τα projects που έχεις ολοκληρώσει στη σχολή σου!  Συγκέντρωσε όσα έχεις υλοποιήσει κατά την διάρκεια των σπουδών σου και κράτα τα 2-3 πιο σημαντικά, τονίζοντας τα skills που αποκόμισες από αυτά. 

Για παράδειγμα μπορείς να αναφέρεις ότι: “Στα πλαίσια του μαθήματος Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, αναλάβαμε με την ομάδα μου μια εργασία με θέμα τις έμφυλες διακρίσεις στον εργασιακό χώρο. Skills που αποκόμισα από αυτό το project είναι η ικανότητα να δουλεύω σε ομάδα, το project planning, καθώς επίσης εφάρμοσα στην πράξη μεθοδολογίες έρευνας και ανάλυσης δεδομένων.”

Εθελοντική εργασία

Η εθελοντική εργασία είναι και αυτή μια μορφή εμπειρίας που σε βοηθάει να αποκτήσεις γνώσεις και να καλλιεργήσεις skills που θα σου είναι χρήσιμα σε επόμενες θέσεις εργασίας. 

Σίγουρα θα βοηθούσε περισσότερο η εθελοντική σου ενασχόληση να είναι σχετική με τη θέση που στοχεύεις, αλλά ακόμα κι αν δεν είναι, μπορείς στο βιογραφικό σου να αναφέρεις τα skills και τις γνώσεις που απέκτησες από αυτήν. Μην αναφέρεις απλά πως εργάστηκες εθελοντικά στην τάδε θέση και οργανισμό, δώσε παραπάνω λεπτομέρειες σε bullets και περιέγραψε τα skills που απέκτησες, όπως θα έκανες σε μια έμμισθη θέση εργασίας! 

Πρακτική άσκηση

Εάν ανήκεις ανάμεσα σε εκίν@ς που η σχολή τους παρείχε την δυνατότητα πρακτικής άσκησης, τότε έχεις ένα πολύ σημαντικό κομμάτι εμπειρίας να προσθέσεις στο βιογραφικό σου, καθώς η εμπειρία που απέκτησες από εκεί είναι σχετική και με το αντικείμενο των σπουδών σου (εάν στοχεύεις σε σχετικές θέσεις). 

Θα σε συμβουλέυαμε να περιγράψεις μέσα σε 4-5 bullets ποιές ήταν οι αρμοδιότητες που ανέλαβες κατά τη διάρκεια της πρακτικής σου, για να δείξεις την εμπειρία που απέκτησες και τα εργαλεία με τα οποία δούλεψες.

Κάνε track οποιαδήποτε εργασιακή εμπειρία έχεις αποκτήσει μέχρι τώρα!

Όποιου είδους επαγγελματική προϋπηρεσία και αν έχεις, είναι σημαντικό να την προσθέσεις στο βιογραφικό σου. Μη διστάζεις να προσθέσεις σύντομες εργασιακές εμπειρίες ή θέσεις που δεν είναι σχετικές με το αντικείμενο των σπουδών σου, καθώς όλες οι θέσεις έχουν να σου προσφέρουν δεξιότητες και γνώσεις. 

Service, promoter, call center agent ή πωλητής/-τρια σε κατάστημα, μπορεί να είναι κάποια από τις πρώτες σου δουλειές. Τα skills που μπορείς να αποκτήσεις από αυτά τα επαγγέλματα, όπως τα επικοινωνιακά skills, η δυνατότητα άμεσης επίλυσης προβλημάτων και η ανάληψη ευθύνης, είναι πολύ σημαντικές δεξιότητες, χρήσιμες σε οποιαδήποτε δουλειά κάνεις στο μέλλον. Μην τις υποτιμάς λοιπόν και συμπεριέλαβε τες στο CV σου! 

Είδες λοιπόν πως δεν είναι τόσο δύσκολο να φτιάξεις βιογραφικό χωρίς εμπειρία; 

Ρίξε μια ματιά και εδώ αν θες να πάρεις μερικές ιδέες πως θα ενισχύσεις την ομαδικότητα σου, μιας και είναι ένα πολύ σημαντικό skill που αξίζει να το έχεις!

Τώρα τι λες, αισθάνεσαι έτοιμ@ να φτιάξεις το βιογραφικό σου και να ξεκινήσεις να κάνεις apply σε θέσεις που σε ενδιαφέρουν;