Τι στόχους έχεις για το μέλλον;

By Collegelink Team

Είναι μία ερώτηση που είναι πολύ πιθανό να σου κάνουν σε μία συνέντευξη. Η απάντηση που θα δώσεις μπορεί να καθορίσει την επιτυχημένη ή αποτυχημένη έκβαση της συνέντευξης.

Το πως οραματίζεσαι το μέλλον είναι σημαντικό για τους εργοδότες, γιατί από αυτό μπορούν να καταλάβουν τι τύπος υπαλλήλου νομίζεις ότι είσαι (ή τι θα ήθελαν οι ίδιοι να γίνεις). Γι’ αυτό, λοιπόν, μία από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις σε μία συνέντευξη είναι “Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το μέλλον;”

Πολλοί υποψήφιοι χάνουν τα λόγια τους, όταν ακούν αυτή την ερώτηση και μπερδεύουν τους στόχους με την επαγγελματική εξέλιξη. Ο συνεντευκτής, όμως, όταν σε ρωτάει για τους στόχους δεν αναφέρεται στο αν θες κάποια στιγμή στο μέλλον να πάρεις προαγωγή ούτε στις προσδοκίες σου σχετικά με τον μισθό. Εξάλλου, μία τέτοιου είδοους απάντηση φανερώνει μία αρκετά εγωιστική προσέγγιση.

Φυσικά, ο τρόπος που θα απαντήσεις εξαρτάται κυρίως από την εταιρία και την θέση για την οποία αιτείσαι, αλλά υπάρχει και ένας γενικός γνώμονας γύρω από τον οποίο μπορεί να κινηθείς.  

Ξεπέρασε τους φόβους του εργοδότη

Οι περισσότεροι εργοδότες αναζητούν υποψηφίους που σκοπό έχουν να παραμείνουν μακροπρόθεσμα σε μία θέση. Πολλοί εργοδότες αναρρώνουν ακόμη πνευματικά από την οικονομική ύφεση και κύρια ανησυχία τους αποτελεί η αποχώρηση των υπαλλήλων. Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως το 53% των εργοδοτών απάντησαν πως μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες τους είναι να διαφυλάξουν τα ταλέντα στις εταιρίες τους.

Η αποχώρηση αποτελεί μία βάσιμη ανησυχία, αν αναλογιστεί κανείς όχι μόνο τις οικονομικές συνέπειες, αλλά και το γεγονός ότι οι Millennials αλλάζουν δουλειά κατά μέσο όρο 6 φορές από τα 18 έως τα 25. Γι’ αυτό, ο υπεύθυνος θέλει να ξέρει αν είσαι το κατάλληλο ταίρι για την φετινή χρονιά ή για την εταιρία μακροχρόνια.

Έτσι, λοιπόν, η απάντησή σου πρέπει να δείχνει ότι είσαι διατεθειμένος να δεσμευτείς για ένα χρονικό διάστημα (π.χ. “Ανυπομονώ να μεγαλώσω με την εταιρία και να προσφέρω ότι μπορώ για την ανάπτυξή της.”)

Απέδειξε ότι έχεις ενθουσιασμό και πάθος

Οι εργοδότες θέλουν να προσλαμβάνουν ανθρώπους που είναι εγγενώς παρακινούμενοι να αποδίδουν καλά στην δουλειά τους. Γι’ αυτό, όταν παρουσιάζεις τους μακροπρόθεσμους στόχους σου είναι σημαντικό να τονίζεις τι είναι αυτό που σε κάνει να θες να πηγαίνεις κάθε μέρα στην δουλειά. (π.χ. “Είναι σημαντικό για μένα να βρω ένα μέρος όπου κυριαρχεί το αίσθημα της προσφοράς. Αυτό είναι κάτι που αντανακλά αυτή η εταιρία.”)

Συνέδεσε τους στόχους σου με αυτούς του εργοδότη

Οι υπεύθυνοι πρόσληψης ψάχνουν στους υποψηφίους για στοιχεία που να συμφωνούν με τους στόχους της εταιρίας. Εσύ με την σειρά σου, όταν θα προετοιμάζεσαι για την συνέντευξη θα πρέπει να γνωρίζεις πολύ καλά την αποστολή και την κουλτούρα τις εταιρίας και να βρεις την ευκαιρία να ταιριάξεις τους μακροπρόθεσμους στόχους σου σε αυτές. (π.χ. “Εσείς ψάχνετε για κάποιον με καλές γνώσεις υπολογιστή. Η δυνατότητα να εφαρμόσω αυτές τις γνώσεις και να χτίσω πάνω τους αποτελεί σημαντικό στοιχείο για μένα. Εδώ φαίνεται πως παρέχεται αυτή η δυνατότητα.”)

Εστίασε στο χτίσιμο της προσωπικής σου αλλά και της εταιρικής μάρκας

Αναπτύσσοντας το προσωπικό σου “brand” στον χώρο εργασίας είναι σίγουρα ωφέλιμο, το ίδιο και η βελτίωση της εικόνας της εταιρίας. Οπότε αν ένας από τους στόχους σου είναι να γίνεις ειδικός στην διοίκηση επιχειρησης, φρόντισε να εξηγήσεις πως το branding σου θα ωφελήσει την αποστολή της εταιρίας. (π.χ. “Σκοπός μου είναι να δημιουργήσω μία ισχυρή παρουσία στα social media και να αρχίσω να μιλώ σε εταιρικά panels, γεγονός που θα ενισχύσει την φήμη της εταιρίας στον κλάδο.”)

Απέδειξε ότι ταιριάζεις στην κουλτούρα της

Οι εργοδότες ψάχνουν για άτομα που θα ενσωματωθούν στην κουλτούρα της εταιρίας – αυτό σημαίνει πως οι στόχοι σου θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτή την ανησυχία. Η καλύτερη προσέγγιση είναι να δείξεις πως η προσωπικότητα και το στυλ που εργάζεσαι θα ταιριάξει με το εργασιακό περιβάλλον. (π.χ. “Το ιδανικό περιβάλλον για μένα είναι αυτό που εκτιμάει τους υπαλλήλους και τους ενθαρρύνει να εκφράζουν τις ιδέες τους, και μπορώ να αναγνωρίσω πως είναι ένα από τα στοιχεία που προάγει η κουλτούρα σας.”)

Δείξε πως είσαι ομαδικός παίκτης

Οι εργοδότες επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα συνεργατικό περιβάλλον, όπου οι εργαζόμενοι θα τα πηγαίνουν καλά μεταξύ τους και θα θριαμβεύουν. Γι’ αυτό, οι στόχοι σου θα πρέπει να δείχνουν ότι δεσμεύεσαι να δημιουργήσεις σχέσεις με τους συνεργάτες σου ώστε να υπάρχει ομαδικό πνεύμα. (π.χ. “Πιστεύω πως η ομαδική εργασία μπορεί να οδηγήσει σε εξαιρετικά αποτελέσματα. Θα ήθελα να το πετύχουμε αυτό εδώ.”)

Τι να κάνεις μετά

Προσπάθησε όσο μπορείς, το μέλλον λίγο πολύ είναι αβέβαιο. Ακόμα και υποψήφιοι που λειτουργούν στρατηγικά και τα έχουν όλα υπολογισμένα, θα έρθουν αντιμέτωποι με απρόσμενες εκπλήξεις. Η ευελιξία είναι το κλειδί για να μην χάσεις τις ευκαιρίες που θα σου παρουσιάζονται. Θες να είσαι σίγουρος πως θα είσαι έτοιμος για κάθε πρόκληση; Γίνε μέλος του CollegeLink. Εταιρίες χρησιμοποιούν την πλατφόρμα για να βρουν κατάλληλους υποψηφίους, σαν εσένα.

Ελπίζουμε οι παραπάνω απαντήσεις να σε βοηθήσουν να προετοιμαστείς για αυτήν την ερώτηση. Αν χρειάζεσαι περισσότερες συμβουλές καριέρας μπορείς να επισκεφτείς το blog μας.